ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα σενάρια γύρω από τη νέα έκδοση ομολόγου - Πάνω από 1 δισ. έχουν βγάλει οι κερδοσκόποι από τον Οκτώβριο

09:18 - 19 Φεβ 2010 | Οικονομία
Τα σενάρια γύρω από τη νέα έκδοση ομολόγου - Πάνω από 1 δισ. έχουν βγάλει οι κερδοσκόποι από τον Οκτώβριο
(upd) Στενεύει και πάλι ο κλοιός της κερδοσκοπίας γύρω από τα ελληνικά ομόλογα, με το spread να εκτινάσσεται πάνω από τις 330 μονάδες βάσης και την απόδοση στο 6,5%. Ο χορός της νέας ανόδου, εξηγούν παράγοντες της αγοράς συνδέεται με την επικείμενη έκδοση ομολόγων από το Δημόσιο, γύρω από την οποία έχει αναπτυχθεί έντονο παρασκήνιο.
Οικονομικοί αναλυτές θεωρούν ότι για να ομαλοποιηθούν οι συνθήκες στην αγορά και την οικονομία θα πρέπει να επέλθει μείωση στα spreads, ατονώντας ταυτόχρονα την κερδοσκοπία. Μόνο έτσι θα δημιουργηθεί και πάλι πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα και θα πέσει χρήμα στην αγορά. Αυτά, σε συνδυασμό με τη λήψη επιπλέον μέτρων από τη κυβέρνηση τα οποία καθίστανται αναγκαία.

Δεν είναι και λίγοι εκείνοι οι διαχειριστές στην Ελλάδα οι οποίοι παρακολουθούν πολύ στενά τις εξελίξεις και θεωρούν ότι ο Απρίλιος είναι ο κομβικός μήνας που θα σηματοδοτήσει την αλλαγή της τάσης. Τον Απρίλιο, όπως είναι γνωστό, λήγουν παλαιότερες ομολογιακές σειρές, οι οποίες θα πρέπει να πληρωθούν από το Δημόσιο. Ο λόγος της πίεσης στην αγορά των ομολόγων, εξηγούν οι ίδιοι, συνδέεται ακριβώς με το λόγο αυτό, ότι δηλαδή η επιστροφή των κεφαλαίων θα γίνει σε χαμηλότερα κόστη (σ.σ. σύμφωνα με τις συμφωνίες που είχαν γίνει όταν εκδίδονταν τα ομόλογα), οπότε με το shorting την περίοδο αυτή τα οφέλη είναι πολλαπλάσια.

Την περασμένη εβδομάδα, αναφέρουν κύκλοι της αγοράς, οι ανοικτές πωλήσεις, αφορούσαν περί τα 12 δισ. ευρώ και τώρα εκτιμάται ότι προσεγγίζουν ή και ξεπερνούν τα 20 δισ. ευρώ. Αν και οι ανοικτές θέσεις δεν έχουν κλείσει (σ.σ. γι’ αυτό και η πίεση) τα κέρδη υπολογίζονται σε 1 δισ. ευρώ από τον Οκτώβριο που ξεκίνησε η «ιστορία» με το σκαρφάλωμα των spreads. Εξηγούν δε, ότι το short selling στα ομόλογα αφορά τα 5ετή ομόλογα που έχουν μεγαλύτερες αποδόσεις και όχι τόσο τα δεκαετή ή μεγαλύτερο διάστημα.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εξετάζει πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να προβεί στην έκδοση ομολόγου, ακόμα και πριν από το τέλος Φεβρουαρίου και παρά το γεγονός ότι η ατμόσφαιρα στα spreads μυρίζει μπαρούτι, με το σκεπτικό ότι δεν φοβάται κανέναν, εφαρμόζει κανονικά το ΠΣΑ, άρα φροντίζει να καλύψει τις δανειακές της ανάγκες της χώρας. Τις τελευταίες ημέρες, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, παρατηρείται παρέλαση ξένων οίκων από το υπουργείο Οικονομικών, γεγονός το οποίο ερμηνεύεται ως βολιδοσκόπηση των ξένων στην απόπειρα έκδοσης ομολόγου. Από την έκδοση αυτή θα φανεί, σχολιάζουν άλλοι διαχειριστές, αν η πολιτική στήριξη της Ε.Ε. στη Σύνοδο Κορυφής την περασμένη εβδομάδα, θα εφαρμοστεί στην πράξη.

Τι εννοούν; Ανατπυξιακές τράπεζες της Γερμανίας ή της Γαλλίας να συμμετάσχουν στην έκδοση, διαφορετικά, να παρέμβει η ΕΚΤ και να απορροφήσει τα προς έκδοση ομόλογα ή τουλάχιστον να εγγυηθεί η ίδια για την έκδοσή τους. Κάτι τέτοιο, θα αποφόρτιζε το κλίμα στην αγορά περνώντας και τα ανάλογα μηνύματα στους κερδοσκόπους. 

Στο μεταξύ χθες, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι νέος Γενικός Διευθυντής του Ο.Δ.ΔΗ.Χ. αναλαμβάνει ο κ. Π. Χριστοδούλου, στη θέση του κ. Σπ. Παπανικολάου. Ο κ. Χριστοδούλου έχει διατελέσει Γενικός Διευθυντής Διαχείρισης Διαθεσίμων του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας και επί σειρά ετών εργάστηκε σε υψηλόβαθμες θέσεις σε εταιρείες του χρηματοπιστωτικού χώρου. Η μακρόχρονη εμπειρία του σε θέματα διαχείρισης διαθέσιμων και χρηματαγορών θα συμβάλλει καθοριστικά στο έργο  του Ο.Δ.ΔΗ.Χ.

Την ερχόμενη εβδομάδα, όπως μεταδίδει αμερικάνικο ειδησεογραφικό πρακτορείο, η Ελλάδα αναμένεται να προχωρήσει στην έκδοση 10ετούς ομολόγου, με σκοπό την άντληση 5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ελληνική κυβέρνηση αυτή τη στιγμή, εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει στην έκδοση, αν και δεν υπάρχει ακόμη κάποια τελική απόφαση για την ακριβή ημερομηνία.

Αυτή η πληροφορία είναι σύμφωνη πάντως, με τις δηλώσεις του κ. Σπύρου Παπανικολάου, του επικεφαλής του OΔΔΗΧ, ο οποίος τον Ιανουάριο είχε ανακοινώσει τα σχέδια για 10ετές ομόλογο μέσα στον Φεβρουάριο.

Όπως είχε πει, στόχος θα είναι η άντληση 3-5 δισ. ευρώ και είχε τονίσει πως η Ελλάδα θέλει να εξασφαλίσει το 70% των δανειακών της αναγκών, στο πρώτο εξάμηνο του έτους.

Αξίζει πάντως να σημειώσουμε πως, αν και η Ελλάδα πρέπει ίσως να προχωρήσει το συντομότερο στην κάλυψη των αναγκών της, κάθως το κρίσιμο διάστημα Απριλίου/Μαϊου πλησιάζει και τότε οι ανάγκες δανεισμού θα είναι τεράστιες, ωστόσο στην περίπτωση μίας αποτυχημένης δημοπρασίας, θα είναι ο απόλυτος καταλύτης για να δώσει νέα τροφή στους κερδοσκόπους.

Επιπλέον, την ερχόμενη εβδομάδα θα βγει στις αγορές και η Πορτογαλία ( 1 δισ. ευρώ σε 5ετή ομόλογα) αλλά, με σημαντική δημοπρασία, και η Ιταλία, με ότι συνεπάγεται αυτό.

Κ.Ε.


Τελευταία τροποποίηση στις 11:56 - 19 Φεβ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.