ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Εγκαινιάζεται» η στενή επιτήρηση - Στην Αθήνα μικτό κλιμάκιο ελεγκτών

09:26 - 22 Φεβ 2010 | Οικονομία
Στην Αθήνα αναμένονται σήμερα Δευτέρα οι ελεγκτές της Κομισιόν, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, προκειμένου να αρχίσει η παρακολούθηση της εφαρμογής του Προγράμματος Σταθερότητας. Ταυτόχρονα, ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για την ανακοίνωση των επιπλέον οικονομικών μέτρων από την κυβέρνηση, κάτι που αναμένεται να γίνει πριν από την 16η Μαρτίου.

Το μικτό κλιμάκιο εποπτείας φθάνει στην Αθήνα το βράδυ της Δευτέρας και αναλαμβάνει δράση από το πρωί της Τρίτης. Στο επίκεντρο των ελέγχων θα βρεθεί η απόδοση του Προγράμματος Σταθερότητας, με ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της ανάπτυξης, καθώς υπάρχει ανησυχία πως η ύφεση στην χώρα είναι βαθύτερη από ότι αρχικά είχε εκτιμηθεί.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι ελεγκτές δεν θα επισκεφθούν μόνο τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, αλλά θα βρεθούν και στο υπουργείο Εργασίας, καθώς ενδιαφέρει η εφαρμογή των εξαγγελιών για το Ασφαλιστικό.

Εν μέσω της στενής επιτήρησης που εγκαινιάζεται με την άφιξη των ελεγκτών, η κυβέρνηση αποφασίζει για τα επιπλέον μέτρα που θα λάβει και τα οποία -όπως όλα δείχνουν- θα ανακοινώσει πριν επιβληθούν ερήμην της χώρας από τις Βρυξέλλες.

Στόχος της κυβέρνησης είναι τα επιπλέον μέτρα να μην απορριφθούν ως ανεπαρκή στις 16 Μαρτίου (όταν θα υποβληθεί η πρώτη «Έκθεση Πεπραγμένων» από την Αθήνα, στο Συμβούλιο Ecofin) και για τον λόγο αυτό θα υπάρξουν εντατικές διαβουλεύσεις με τους κοινοτικούς παράγοντες, ώστε τα μέτρα να αποφασιστούν σε συνεργασία με τις Βρυξέλλες.

Τα μέτρα αυτά αναμένεται να οριστικοποιηθούν κατά την επίσκεψη του αρμόδιου Επιτρόπου Όλι Ρεν στην Αθήνα, σε περίπου δύο εβδομάδες.

Η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να προχωρήσει σε αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ και της φορολογίας των καυσίμων, ενώ ακόμη ένα μέτρο που αναμένεται να ληφθεί είναι η επιβολή φόρου πολυτελείας σε ορισμένα αγαθά και αυτοκίνητα.

Στο τραπέζι, χωρίς να έχει ληφθεί οριστική απόφαση, είναι σύμφωνα με πληροφορίες και η πρόταση για μεγαλύτερη περικοπή των επιδομάτων των υψηλόμισθων υπαλλήλων έως 20%.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.