ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τέσσερις πυλώνες της αναπτυξιακής πολιτικής από την Λ. Κατσέλη

19:01 - 22 Φεβ 2010 | Οικονομία
Την κεντρική εισήγηση για την επενδυτική και αναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνησης τους επόμενους μήνες ανέπτυξε η Υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Λούκα Τ. Κατσέλη, σε άτυπη συνεδρίαση Διυπουργικής Επιτροπής, όπου συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλος και οι υπουργοί κ.κ. Χ. Παμπούκης, Γ. Παπακωνσταντίνου, Π. Γερουλάνος και Τ. Μπιρμπίλη.
Στην εισήγησή της, η ΥΠΟΙΑΝ ανέλυσε τους τέσσερις πυλώνες της αναπτυξιακής πολιτικής, που εφαρμόζεται με στόχο την αναθέρμανση της οικονομικής δραστηριότητας και την παραγωγική αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας. Ειδικότερα, η κ. Κατσέλη παρουσίασε:

1.       Τα προγράμματα στήριξης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων,

2.       Το σχέδιο αναμόρφωσης του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων,

3.       Τις προτάσεις για την αναθεώρηση του νόμου 3614 για τη διαχείριση του ΕΣΠΑ,

4.       Τις πρωτοβουλίες για την ενθάρρυνση των ιδιωτικών επενδύσεων, μέσω του νέου Αναπτυξιακού Νόμου, των νομοθετικών πρωτοβουλιών για την απλούστευση της ίδρυσης και αδειοδότησης επιχειρήσεων, των αναπτυξιακών ταμείων και των παρεμβάσεων για την άρση εμπλοκών σε μεγάλα επενδυτικά σχέδια.

Η Υπουργός ενημέρωσε την Διυπουργική Επιτροπή για τις εμπλοκές και τις καθυστερήσεις που κληρονομήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση στην προώθηση μεγάλων επενδυτικών σχεδίων, συνολικού ύψους περίπου 20 δις ευρώ.  Αποφασίστηκε να προωθηθούν πολιτικές πρωτοβουλίες για την απεμπλοκή όσων από αυτά τα σχέδια μπορούν να υλοποιηθούν, με παρεμβάσεις σε κάθε στάδιο που εκδηλώνονται οι εμπλοκές.

Η Υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας παρουσίασε συνοπτικά το νέο σχεδιασμό για τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και ελήφθη η απόφαση να εξετασθούν ειδικότερα θέματα σε προσεχή συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής.

Στη συνεδρίαση παρουσιάσθηκαν τα έργα του προγράμματος Ψηφιακής Σύγκλισης που θα προωθηθούν από το ΥΠΟΙΑΝ το αμέσως προσεχές διάστημα και, ειδικότερα, τα πληροφοριακά συστήματα για τον έλεγχο και την παρακολούθηση της διακίνησης υγρών καυσίμων, για τις ηλεκτρονικές προμήθειες στο Δημόσιο, για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, καθώς και για την ίδρυση επιχειρήσεων σε ένα μόνο βήμα.

Εξετάσθηκαν, επίσης, οι προτάσεις αναμόρφωσης του νόμου 3755/2009 για τη γρήγορη προώθηση επενδυτικών πρωτοβουλιών (“Fast Track”), όπου δίνεται έμφαση, μεταξύ  άλλων, στην επέκταση του πεδίου εφαρμογής του νόμου σε ευρύτερη φάσμα επενδυτικών σχεδίων, καθώς και στον περιορισμό του χρόνου για την υποβολή προσφυγών.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.