ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αντιμέτωποι με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς 26.165 μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου

09:53 - 26 Φεβ 2010 | Οικονομία
Αποφασισμένο να βγάλει ακόμα και σπίτια μεγαλοοφειλετών στο σφυρί, προκειμένου να εισπράξει όσο το δυνατόν περισσότερα έσοδα από τη δεξαμενή των 30 δισ. ευρώ των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, φέρεται να είναι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα εφημερίδων, 26.165 φορολογούμενοι που χρωστούν στην Εφορία πάνω από μισό δισ. ευρώ και έχουν στην κατοχή τους 103.290 ακίνητα συνολικής αξίας πάνω από 5 δισ. ευρώ έρχονται αντιμέτωποι με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς της ακίνητης περιουσίας τους.

Σε πρώτη φάση μπαίνουν στο στόχαστρο οι οφειλέτες αυτοί που, όπως αποκάλυψαν οι διασταυρώσεις της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, έχουν στην κατοχή τους σημαντική ακίνητη περιουσία.

Σειρά για σαρωτικές διασταυρώσεις και ελέγχους παίρνουν επίσης όσοι έχουν καταθέσεις στο εξωτερικό και δεν δηλώνουν στην Εφορία τους τόκους, οι επιτηδευματίες με ροπή σε πλαστά και εικονικά τιμολόγια, αλλά και όσοι «ξεχνούν» να αποδώσουν στο Δημόσιο τον ΦΠΑ που οφείλουν.

Ήδη η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων πραγματοποιεί τις σχετικές διασταυρώσεις και τα πρώτα ευρήματα βγάζουν λαβράκια για... πένητες έναντι της Εφορίας με ακίνητα εκατομμυρίων.

Όπως έδειξαν οι διασταυρώσεις ανάμεσα σε φορολογούμενους με ληξιπρόθεσμες οφειλές και ιδιοκτήτες ακινήτων, 26.165 οφειλέτες του Δημοσίου με ληξιπρόθεσμα χρέη 519.766.576 ευρώ -χωρίς να υπολογίζονται πρόστιμα και προσαυξήσεις- έχουν στην κατοχή τους και έχουν δηλώσει στην Εφορία 103.290 κτίσματα και εντός σχεδίου οικόπεδα, η αξία των οποίων υπερβαίνει τα 5 δισ. ευρώ (5,229 δισ. ευρώ για την ακρίβεια).

Η λίστα των 26.165 φορολογουμένων έχει ήδη προωθηθεί στη Διεύθυνση Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων και με σχετική εντολή στις εφορίες και τις επιθεωρήσεις, οι οποίες με την αρωγή του δικαστικού τμήματος θα επιδιώξουν την είσπραξη των οφειλών. Εντός των ημερών, οι εν λόγω φορολογούμενοι θα υποστούν την όχληση της Εφορίας σε πρώτη φάση μέσω επιστολής ή τηλεφώνου για την άμεση ρύθμιση των οφειλών τους.

Εάν η σχετική προθεσμία που θα τους παρασχεθεί, παρέλθει χωρίς να εξοφληθεί η οφειλή (με δόσεις που θα τηρούνται κατόπιν του σχετικού διακανονισμού) τότε η Εφορία θα βγάζει μέρος της ακίνητης περιουσίας του φορολογουμένου στο σφυρί προκειμένου να καλυφθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έναντι του Δημοσίου.

Η έφοδος της Εφορίας αφορά φορολογούμενους με σημαντική ακίνητη περιουσία και επίσης σημαντικές ληξιπρόθεσμες οφειλές σε κεφάλαιο, που βεβαιώθηκαν μέχρι τις 30 Ιουνίου 2009, και οι οποίοι μέχρι σήμερα έμεναν στο απυρόβλητο.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:12 - 26 Φεβ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.