ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τρισέ: Δε χρειαζόμαστε τη βοήθεια του ΔΝΤ

16:37 - 04 Μαρ 2010 | Οικονομία
Τρισέ: Δε χρειαζόμαστε τη βοήθεια του ΔΝΤ
(upd 2) Αντίθετος σε μία ενδεχόμενη βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την Ελλάδα, φάνηκε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Jean-Claude Trichet, ο οποίος απέφυγε να μιλήσει για οικονομική στήριξη προς τη χώρα. Μετά τις πιεστικές ερωτήσεις των δημοσιογράφων σχετικά με την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, ο πρόεδρος μίλησε για την «ασφάλεια» που παρέχει η ευρωζώνη στα κράτη-μέλη της που έχουν υψηλό έλλειμμα, ενώ αναφερόμενος στο ΔΝΤ, ανέφερε ότι η τεχνική βοήθειά του προς την Ελλάδα είναι ιδιατέρως σημαντική.

Στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που παρέδωσε μετά την ανακοίνωση των επιπέδων των επιτοκίων, ο Trichet έδωσε τη δική του ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική κυβέρνηση, επαναλαμβάνοντας ότι το ενδεχόμενο αποχώρησης της χώρας από τη ζώνη του ευρώ είναι παράλογο. «Η Ελλάδα δεσμεύεται να εφαρμόσει τα μέτρα της», υπογράμμισε.

Επιπλέον, χαιρέτισε τα μέτρα της κυβέρνησης, τα οποία στοχεύουν στη μείωση του ελλείμματος, και ζήτησε την τήρηση και την επιτάχυνσή τους, υπογράμμιζοντας ότι οι αποφάσεις της κυβέρνησης είναι «ιδιαίτερα πειστικές» και «δε χωρά αμφιβολία ως προς την ορθότητα τους». Επιπλέον, χαρακτήρισε "παράλογη υπόθεση" μια έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ.

Ακόμη, σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση σήμερα απ’ ό,τι ήταν παλιότερα.

«Κατάλληλα» έκρινε, δε, και πάλι τα επίπεδα των επιτοκίων δανεισμού, λέγοντας πως η οικονομική ανάκαμψη στην ευρωζώνη βρίσκεται καθ’οδόν. Ωστόσο, ο πρόεδρος δήλωσε, ωστόσο, ότι η άνακαμψη δε θα είναι ίδια για όλα τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης, ενώ τόνισε ότι η ΕΚΤ αναμένει ανάπτυξη του ΑΕΠ μεταξύ 0,4% με 1,2% για το 2010 και 0,5% με 2,5% για το 2011.

Όσον αφορά στον πληθωρισμό, η ΕΚΤ αναμένει να διαμορφωθεί ανάμεσα στο 0,8% με 1,6% το 2010 και στο 0,9% με 2,1% το 2011.

Κομισιόν: Η Ελλάδα δεν χρειάζεται οικονομική στήριξη αυτή τη στιγμή

"Η ευρωζώνη είναι έτοιμη να δράσει με συντονισμένο και αποφασιστικό τρόπο για να διασφαλίσει την χρηματοοικονομική της σταθερότητα, αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει η ανάγκη για κάτι τέτοιο," τόνισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Αμαντέου Αλταφαζ, ο οποίος χαιρέτισε τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση, λέγοντας ότι θα βοηθήσουν τη χώρα να επιτύχει τον στόχο μείωσης του ελλείμματος φέτος.

«Πρόκειται για ένα αξιόπιστο πακέτο», υπογράμμισε ο Αλταφάζ, ενώ πρόσθεσε ότι είναι ικανό να αποκαταστήσει την βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών της Ελλάδας και να ενισχύσει της αναπτυξιακές προοπτικές της μακροπρόθεσμα.

«Τα μέτρα αυτά είναι ο καλύτερος τρόπος να ενισχύσουν την αξιοπιστία του ελληνικού κράτους όσον αφορά τα δημόσια οικονομικά τους και θα επηρεάσουν σίγουρα», εκτίμησε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν. «Δεν υπάρχει τίποτα πιο αντικοινωνικό από τα μη βιώσιμα δημόσια οικονομικά, τίποτα πιο αντιαναπτυξιακό από αυτό» επεσήμανε.

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις 20:00 - 04 Μαρ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.