ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

To 59% των hedge funds ακόμα ποντάρει στην μετάδοση της ελληνικής κρίσης

11:08 - 10 Μαρ 2010 | Οικονομία
Η πλειοψηφία των κερδοσκόπων φαίνεται πως ακόμη στοιχηματίζει στα χειρότερα για την Ελλάδα, καθώς ψηφίζει υπέρ της εξάπλωσης της ελληνικής κρίσης και σε άλλες χώρες, χωρίς ωστόσο αυτό το γεγονός να οδηγεί στην διάσπαση της ευρωζώνης. Επιπλέον, ούτε ένα hedge fund που έχει βάση στην ευρωζώνη, δεν στοιχηματίζει στο σπάσιμο του ευρώ, ενώ οι ευρωπαίοι hedge fund managers που έχουν έδρα χώρες εκτός της ζώνης του ευρώ, συνεχίζουν να βλέπουν την κατάρρευσή του.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της δημοσκόπηση της TrimTabs/BarclayHedge που έγινε στο περιβάλλον των hedge funds managers παγκοσμίως και που διεξήχθη το διάστημα 11-22 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση, το 26,2% των hedge funds πιστεύει ακόμη ότι η κρίση θα περιοριστεί στην Ελλάδα και θα υπάρξει κάποια λύση σε αυτήν σύντομα, ενώ το 14,8% αναμένει μία απόλυτη διάσπαση της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με την Barclays, το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης είναι «απολύτως λογικό». Το ευρώ είναι μία από τις λίγες επιτυχίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης τα τελευταία 10 χρόνια, και η εξέλιξη του ενιαίου νομίσματος σε ένα παγκόσομιο νόμισμα αποθεματικών, είναι μία μακροπρόθεσμη προτεραιότητα των Βρυξελλών.

Ομως, όπως σημειώνει η τράπεζα, η κοινή γνώμη της Γερμανίας είναι εντελώς αντίθετη με την διάσωση των σπάταλων Ελλήνων, και το αδύναμο ευρώ, συμφέρει τους Γερμανούς εξαγωγείς.

Η Γαλλική και η Γερμανική κυβέρνηση αναμένεται λοιπόν να αφήσουν την αγορά ομολόγων να «τιμωρήσει» την Ελλάδα, όμως θα παρέμβουν αμέσως μόλις δουν ότι η κρίση απειλεί και άλλα μέλη της Ευρωζώνης.

Οπως σημειώνει η Barclays, κανένα hedge fund που έχει έδρα εντώς της Ευρωζώνης δεν στοιχηματίζει στο ότι η Ελλάδα θα απειλήσει την ενότητα του ευρώ. Την ίδια στιγμή ( όλως τυχαίως) το 17,6% των hedge funds σε Βρετανία και Ελβετία, εκτιμούν ότι η κρίση θα καταστρέψει το ενιαίο νόμισμα.

Τέλος, ένα άλλο «κομμάτι» της δημοσκόπησης αποκαλύπτει πως τα επιθετικά κεφάλαια είναι εξαιρετικά bullish στο αμερικάνικο δολάριο, με το 57% να το δηλώνει ως «αγαπημένο» του νόμισμα. Ακολουθούν, σε απόσταση, το ρεάλ Βραζιλία και το δολάριο Αυστραλίας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.