ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γιούνγκερ: Στις 25/26 Μαρτίου η τελική απόφαση για την Ελλάδα

14:14 - 15 Μαρ 2010 | Οικονομία
Γιούνγκερ: Στις 25/26 Μαρτίου η τελική απόφαση για την Ελλάδα
(upd 4) «Η Ελλάδα μάλλον δε θα χρειαστεί οικονομική βοήθεια», δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Jean Claude Juncker, ο οποίος διευκρίνισε ότι η τελική απόφαση θα ληφθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που θα συνεδριάσει στις 25 και 26 Μαρτίου. Ακόμη, ο Junker επεσήμανε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν τρόπους για να βοηθήσουν την Ελλάδα να ξεπεράσει τα προβλήματά της με το χρέος, αν και η χώρα μάλλον δε θα χρειαστεί χρηματοοικονομική βοήθεια.  

Ακόμη, υπογράμμισε ότι «θα περίμενα η ΕΕ να καλωσορίζει το συμπέρασμα της Κομισιόν για τα τολμηρά μέτρα που έλαβε  η Ελλάδα, που σημαίνει ότι η χώρα είναι σε καλή πορεία για την επίτευξη του στόχου της για μείωση 4  ποσοστιαίων μονάδων του ελλείμματός της φέτος».

Ταυτόχρονα, ο Επίτροπος της ΕΕ για τις νομισματικές υποθέσεις 'Ολι Ρεν δήλωσε ότι η Κομισιόν είναι έτοιμη να προτείνει στο Eurogroup μηχανισμό για την παροχή βοήθειας υπό όρους στην Ελλάδα. "Η Επιτροπή είναι έτοιμη να καταθέσει πρόταση για ευρωπαϊκό πλαίσιο συντονισμένης  βοήθειας υπό όρους", είπε ο Rehn σε δημοσιογράφους ενόψει της συνεδρίασης των  υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης.

Τι λένε οι ΥΠΟΙΚ

«Τη δεδομένη χρονική στιγμή η Ελλάδα δεν χρειάζεται βοήθεια» φέρεται να δήλωσε η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ, όπως αναφέρει το σημερινό δημοσίευμα των Financial Times.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup δεν πρόκειται να ληφθούν πολιτικές αποφάσεις για την χορήγηση οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα από την Ευρωζώνη, κατέστησε σαφές εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, μιλώντας στο πλαίσιο τακτικής ενημέρωσης Τύπου. «Δεν θα ληφθεί καμιά πολιτική απόφαση», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Την ελπίδα να βρεθεί μια λύση για την Ελλάδα κατά την αποψινή συνεδρίαση του Eurogroup εξέφρασε η Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών, η οποία ανέφερε ότι  οι εγγυήσεις από τους εταίρους της Ελλάδας για τα ομολογιακά δάνειά της αποτελούν «μία από τις επιλογές» για τη στήριξη της Αθήνας, «όμως δεν έχει αποφασιστεί ακόμη».

«Μας έχει ζητηθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να βρούμε μια εφικτή λύση, αν χρειαστούμε μια,» ανέφερε ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου.

Οποιοδήποτε σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας θα τεθεί σε εφαρμογή εάν και εφόσον χρειαστεί, τόνισε από την πλευρά του ο Marco Valli, οικονομολόγος της UniCredit Bank και συμπλήρωσε «επίσημες ανακοινώσεις (σήμερα) μοιάζουν απίθανες».

Το ευρώ, το οποίο και άγγιξε το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων εννιά μηνών έναντι του δολαρίου στις αρχές του μήνα (1,35 δολάρια), ανέκτησε κάποια κέρδη την περασμένη εβδομάδα, ξεπερνώντας τα 1,37 δολάρια. Σήμερα το κοινό νόμισμα υποχωρεί στα 1,3682 δολάρια.

Νωρίτερα το «R» μετέδιδε:

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών αναμένεται να επεξεργαστούν κρυφά – ακόμη – σχέδια προκειμένου να στηρίξουν την ελληνική οικονομία και να τη βοηθήσουν να ξεπεράσει την κρίση που αντιμετωπίζει, την ώρα που η πρόσφατη λήψη νέου πακέτου μέτρων από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης καθιστούν τη «διάσωση» μη απαραίτητη, αναφέρει σε σημερινό του δημοσίευμα το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg. Την ίδια ώρα και σύμφωνα πάντα με το εν λόγω δημοσίευμα, οι επενδυτές εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικοί απέναντι στην προσπάθεια της Ελλάδας και εκφράζουν έντονες αμφιβολίες για το εάν μπορεί «να τα καταφέρει».

Σημειώνεται εδώ ότι δημοσίευμα της Sunday Telegraph κάνει λόγο για σχέδιο σωτηρίας της Ελλάδας, ύψους 25 δισ. ευρώ.

«Δεν υπάρχει λόγος να λάβουμε αποφάσεις για οικονομική βοήθεια» δήλωσε χθες στην εφημερίδα Bild Zeitung, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σοιμπλε, ενισχύοντας όλη εκείνη τη φημολογία που θέλει τη Γερμανία να προβάλλει σθεναρή αντίσταση απέναντι στο ενδεχόμενο οικονομικής βοήθειας της Ελλάδας.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, ο οποίος νοσηλευόταν τις τελευταίες τρεισήμισι εβδομάδες, θα ταξιδέψει στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Eurogroup, δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου. Ο Σόιμπλε αναμενόταν να πάρει εξιτήριο αργότερα μέσα στην εβδομάδα. Η παρατεταμένη παραμονή του στο νοσοκομείο οφείλεται σε επιπλοκές μετά από  προγραμματισμένη εγχείρηση.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, οι υπηρεσίες του αρμόδιου επίτροπου για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις της ΕΕ, Όλι Ρεν, έχουν ολοκληρώσει την επεξεργασία του σχεδίου, ύψους 20 έως 25 δισ. ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει δύο εναλλακτικά σενάρια:

Το πρώτο προβλέπει τη χορήγηση δανείων με την εγγύηση των χωρών της ευρωζώνης, υπό τον συντονισμό της Κομισιόν. Το σενάριο αυτό είναι το πιθανότερο, καθώς μπορεί να εφαρμοσθεί άμεσα, χωρίς να απαιτούνται ξεχωριστές διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με κάθε χώρα-μέλος.

Το δεύτερο σενάριο είναι να δανειστεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη διεθνή αγορά με την εγγύηση όλων των χωρών της ΕΕ (ευρωομόλογο) και στη συνέχεια να χορηγήσει το δάνειο στη χώρα μας.

«Θρίλερ» το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας

Σε... σταυρόλεξο για γερούς λύτες φαίνεται να εξελίσσεται η όλη ιστορία που έχει ανακύψει το τελευταίο διάστημα και αφορά στο ενδεχόμενο σχέδιο διάσωσης της χώρας μας από τους Ευρωπαίους εταίρους, με τα συνεχή δημοσιεύματα και τις αντικρουόμενες απόψεις να δίνουν και να παίρνουν. Κι ενώ όπως όλα έδειχναν μέχρι το τέλος της περασμένης εβδομάδας ότι επίσημες απαντήσεις ίσως δίνονταν σήμερα και αύριο, στα πλαίσια των κρίσιμων συνεδριάσεων του Eurogroup (Δευτέρα) και Ecofin (Τρίτη), η νέα εβδομάδα ξεκινά με πλήθος αποριών γύρω από τις όποιες κοινοτικές πρωτοβουλίες κι ένα πέπλο μυστηρίου να καλύπτει τα πάντα...

Σύμφωνα με την πιο επικρατούσα άποψη, κατά την παρουσία του στις Βρυξέλλες και στα συμβούλια Eurogroup και Ecofin ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου δεν θα πρέπει να περιμένει κάτι περισσότερο από τον κοινοτικό "χαιρετισμό" των μέτρων που έλαβε πρόσφατα η ελληνική κυβέρνηση και μια συζήτηση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Πιθανότατα ο αρμόδιος επίτροπος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις της ΕΕ, Όλι Ρεν προχωρήσει στην παρουσίαση ενός σχεδίου σωτηρίας της χώρας μας, αν και η επίσημη έγκριση σχετικών αποφάσεων δεν μοιάζει ένα ιδιαίτερα αληθοφανές σενάριο.

Την ίδια ώρα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης φαίνεται να καθιστά για ακόμη μια φορά σαφές ότι η χώρα δεν προσβλέπει σε οικονομική βοήθεια, αλλά σε μια πολιτική στήριξη, τέτοια που θα της επιτρέπει να δανείζεται με χαμηλά επιτόκια.

Κι ενώ οι ερχόμενες ημέρες, αρχής γενομένης από σήμερα, αναμένονται ιδιαίτερα κρίσιμες για την ελληνική οικονομία, πλούσιο ήταν το παρασκήνιο του περασμένου σαββατοκύριακου.

Την ώρα που οι πληροφορίες κάνουν λόγο για επικείμενη συμφωνία των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης σχετικά με την παροχή οικονομικής στήριξης στη χώρα μας, το τοπίο ήρθε να θολώσει με χθεσινές της δηλώσεις η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Κριστίν Λαγκάρντ. "Σίγουρα δεν αναμένω τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης, καθώς κάτι τέτοιο είναι εντελώς πρόωρο", δήλωσε την Κυριακή η Γαλλίδα αξιωματούχος και πρόσθεσε "η Ελλάδα μπορεί να διασωθεί σε μεγάλο βαθμό με ιδίες δυνάμεις".

"Η Ελλάδα πρέπει αρχικά να δείξει ότι έχει προβεί στα κατάλληλα βήματα για να βάλει τα δημόσια οικονομικά της σε τάξη, πριν δεχθεί βοήθεια από το εξωτερικό", τόνισε με τη σειρά του ο Ewald Nowothy, μέλος του δ.σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην αυστριακή τηλεόραση. «Οσοι είναι μέλη της Ένωσης πρέπει να τηρούν τους κανόνες», πρόσθεσε.

"Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης πιθανόν να καταλήξουν τη Δευτέρα σε συμφωνία για έναν μηχανισμό οικονομικής στήριξης της Ελλάδας, ωστόσο δεν θα διατεθούν χρήματα, εάν η Ελλάδα δεν ζητήσει βοήθεια" δήλωνε το Σάββατο κοινοτική πηγή".

Πέρα από τις αντικρουόμενες δηλώσεις και νέα δημοσιεύματα ήρθαν να ταράξουν τα νερά.

Σε συμφωνία ύψους έως 25 δισ. ευρώ για τη διάσωση της Ελλάδας κατέληξαν οι 16 χώρες μέλη της ευρωζώνης, στο πλαίσιο ενός πακέτου στήριξης του κοινού νομίσματος, έγραφε το Σάββατο η βρετανική εφημερίδα Guardian. "Οι κυβερνήσεις των χωρών-μελών της ΕΕ συμφώνησαν να υπάρξουν συντονισμένες, διμερείς προσφορές οικονομικής βοήθειας, υπό τη μορφή δανείων ή εγγυήσεων για τη λήψη δανείων στην Ελλάδα, εάν η Αθήνα δεν μπορέσει να χρηματοδοτήσει την αποπληρωμή του χρέους της και ζητήσει βοήθεια από την Ένωση", φέρεται να δήλωσε ανώτατο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην εφημερίδα. "Η ελληνική περίπτωση είναι σημείο καμπής για την ευρωζώνη" φέρεται να δήλωσε από την πλευρά του ο αρμόδιος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις επίτροπος της ΕΕ, Όλι Ρεν. "Εάν η Ελλάδα πτωχεύσει και αποτύχουμε και εμείς αυτό θα προκαλέσει πολύ σοβαρή, ίσως μόνιμη ζημιά στην αξιοπιστία της ΕΕ. Το ευρώ δεν είναι μόνο μια νομισματική συμφωνία, αποτελεί κεντρική πολιτική ιδέα της Ένωσης. Υπό αυτή την έννοια είμαστε σε σταυροδρόμι» συμπλήρωσε ο Φιλανδός επίτροπος.

Με τη σειρά της η ισπανική εφημερίδα El Pais σημείωνε το Σάββατο ότι πρωταρχικός σκοπός του σχεδίου είναι η διευκόλυνση της Αθήνας, ώστε να μπορεί να δανείζεται με όρους ανάλογους άλλων χωρών.

Το δημοσίευμα της Guardian έσπευσαν να διαψεύσουν τόσο η Κομισιόν, όσο και στελέχη του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας. "Η Ευρωζώνη δεν έχει καταλήξει σε συμφωνία για την οικονομική στήριξη της Ελλάδας", κατέστησε σαφές ο Τζόναθαν Ριντ, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και συνέχισε "Το ζήτημα της Ελλάδας είναι ακόμη υπό επεξεργασία. Προς το παρόν δεν έχει οριστικοποιηθεί τίποτα. Όλα τα υπόλοιπα είναι εικασίες". "Δεν γνωρίζουμε να υπάρχει τέτοιο σχέδιο», δήλωσε από την πλευρά του εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών και πρόσθεσε πως η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει καμιά βοήθεια.

"Το Κολέγιο των Επιτρόπων έλαβε ένα έγγραφο από τον αρμόδιο επίτροπο για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις της ΕΕ, Όλι Ρεν, το οποίο και αφορά στο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας", ανέφερε σε δημοσίευμά της η γαλλική εφημερίδα Le Monde την Παρασκευή, κάνοντας λόγο για οικονομική βοήθεια 20 έως 25 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης εξετάζουν το ενδεχόμενο της χρηματοδότησης μέσω διακρατικών δανείων με το συντονισμό της Κομισιόν είτε τη δημιουργία ενός μηχανισμού χρηματοδότησης βασισμένου σε εγγυήσεις των χωρών-μελών, συνέχιζε το δημοσίευμα.

"Η Ελλάδα είναι πιθανό να λάβει οικονομική βοήθεια ύψους 55 δισ. ευρώ από την Κομισιόν, μετέδιδε την ίδια ημέρα το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο δημοσίευμα της αυστριακής εφημερίδας Kurier. Ωστόσο, επρόκειτο για ένα δημοσίευμα που δεν ανέφερε τις πηγές από τις οποίες άντλησε την εν λόγω είδηση. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Γερμανία μπορεί να συνεισφέρει στο σχέδιο στήριξης της ελληνικής οικονομίας έως 20 δισ. ευρώ και η Γαλλία 10 δισ. ευρώ.


Τελευταία τροποποίηση στις 19:59 - 15 Μαρ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.