ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πως θα μειώσει το ΙΚΑ τις δαπάνες υγείας

09:30 - 17 Μαρ 2010 | Οικονομία
Ξεπερνούν τα 5 δισ. ευρώ σε ένα σύνολο 18,8 δις οι δαπάνες σε παροχές σε είδος στο ΙΚΑ, ήτοι ιατρική, φαρμακευτική, νοσοκομειακή και πρόσθετη ή έκτακτη περίθαλψη. Στο πλαίσιο, αυτό το ΙΚΑ προσανατολίζεται σε διάφορες δράσεις μαζί και με το υπουργείο Εργασίας, μεταξύ των οποίων ο ηλεκτρονικός έλεγχος των συνταγών - όφελος 250 εκατ. ευρώ -, η λίστα φαρμάκων, η υποκοστολόγηση των υλικών, αλλά και κυρώσεις για μη καταβολή του Rebate.

Σε υποκοστολόγηση σε διάφορα υλικά των οποίων οι τιμές είχαν ξεφύγει συνεχίζει το ΙΚΑ, ενώ προωθείται και ο καθορισμός των τιμών βάσει των τριών φθηνότερων χωρών – μελών της ΕΕ, όπως δήλωσε χθες  ο υπουργός Εργασίας, κ. Α. Λοβέρδος.

Τις νέες αυτές τιμολογήσεις θα ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα Ταμεία. Βέβαια, οι νέες αυτές τιμές αφορούν τις ιδιωτικές κλινικές και πρέπει να επεκταθούν και στα δημόσια νοσοκομεία. Η υπουργός Υγείας κα. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου θα επεκτείνει το μέτρο αυτό εντός των επόμενων ημερών, με σχετική εγκύκλιο.

Σχετικά με το Rebate, την επιστροφή δηλαδή στα ασφαλιστικά ταμεία από τις φαρμακοβιομηχανίες του 3% των χρημάτων που εισέπραξαν μέσα στο 2009, ο κ. Λοβέρδος δήλωσε κατηγορηματικά  ότι όποια εταιρεία είναι στη λίστα και δεν πληρώνει θα βγαίνει από τη λίστα.

Τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί από το ΙΚΑ για τον εξορθολογισμό των δαπανών υγείας, παρουσίασε ο διοικητής του ταμείου, κ. Θ.Αμπατζόγλου. Πρόκειται για τις εξής υποκοστολογήσεις:

•              Υλικά για επεμβάσεις καταρράκτη

Μείωση κόστους των υλικών κατά 50-60%

Προσδοκώμενο όφελος: 15.000.000 ευρώ

•              Υλικά αγγειοπλαστικών στεφανιαίων αγγείων (στεντ – μπαλόνια)

Μείωση κόστους κατά 60%

Προσδοκώμενο όφελος: 30.000.000 ευρώ

•              Υλικά λαπαροσκοπικών επεμβάσεων

Μείωση κόστους κατά 30%

Προσδοκώμενο όφελος: 6.000.000 ευρώ

•              Κατάργηση χειρουργικών υλικών μιας χρήσης

(ηλεκτρόδια εξάχνωσης – συρρίκνωση ιστών)

Προσδοκώμενο όφελος: 600.000 ευρώ

•              Υλικά για αγγειοπλαστικές επεμβάσεις περιφερικών αγγείων

Μείωση κόστους

 

Τα οικονομικά οφέλη αναμένονται μέσα στους επόμενους 3 – 4 μήνες.

Για το επόμενο διάστημα, προωθείται ο καθορισμός ανώτατων τιμών και σε άλλα υλικά, όπως συσκευές υποστήριξης αριστεράς και δεξιάς κοιλίας (τεχνητή καρδιά), το κόστος των οποίων φτάνει τις 180 – 206.000 ευρώ.

Φωτεινή Πούλη
[email protected]

Τελευταία τροποποίηση στις 15:35 - 17 Μαρ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.