ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Με το βλέμμα στη Σύνοδο Κορυφής

09:10 - 22 Μαρ 2010 | Οικονομία
Με το βλέμμα στη Σύνοδο Κορυφής
(upd 3) Μια ακόμα κρίσιμη εβδομάδα ξεκινά για την ελληνική οικονομία, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στη Σύνοδο Κορυφής στις 25 και 26 Μαρτίου στις Βρυξέλλες και στις αποφάσεις που ενδέχεται να ληφθούν για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας. Ωστόσο, λίγα εικοσιτετράωρα πριν την έναρξη των εργασιών της Συνόδου, οι Ευρωπαίοι εταίροι εξακολουθούν να είναι διχασμένοι.

H Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θα εξέταζε το ενδεχόμενο η Ελλάδα να λάβει οικονομική βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μόνο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, ανέφερε τη Δευτέρα εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης. Ο εκπρόσωπος δήλωσε, ωστόσο, ότι ο Γιώργος Παπανδρέου έχει καταστήσει σαφές σε  συνομιλίες που είχε με την Merkel ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται βοήθεια.

Σύμφωνα με δηλώσεις Γερμανού κυβερνητικού εκπροσώπου, χθες ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου είχε τηλεφωνική συνομιλία με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, την οποία και διαβεβαίωσε ότι αυτή τη στιγμή η Ελλάδα δεν χρειάζεται οικονομική βοήθεια. «Η καγκελάριος επανέλαβε τη στήριξη της στη μεταρρυθμιστική πολιτική της Ελλάδας και την αποφασιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να κάνει ό,τι είναι αναγκαίο για να διασφαλίσει τη σταθερότητα της ευρωζώνης», ανέφερε ο εκπρόσωπος.

Νωρίτερα, σε συνέντευξή της στο γερμανικό ραδιόφωνο, η Μέρκελ τόνισε ότι το ζήτημα της στήριξης της Ελλάδας δεν θα είναι στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής. «Πιστεύω ότι προς το παρόν η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη από χρήματα και η ελληνική κυβέρνηση το επιβεβαίωσε. Γι' αυτό το λόγο θα συμβούλευα να μη δημιουργήσουμε αναταραχές στις αγορές δημιουργώντας ψευδείς προσδοκίες από τη σύνοδο της Πέμπτης», ανέφερε χαρακτηριστικά. Αν η Ελλάδα απειλούνταν με παύση πληρωμών θα μπορούσε να βοηθηθεί με διμερή τρόπο από τα κράτη - μέλη της ΕΕ ή ακόμα να καταφύγει στη βοήθεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, πρόσθεσε η Γερμανίδα Καγκελάριος.

Την ίδια ώρα, όπως προκύπτει από δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην εφημερίδα Bild της Κυριακής, η Γερμανία θα αποδεχτεί τη διμερή οικονομική ενίσχυση των ευρωπαϊκών χωρών προς την Ελλάδα. «Για τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ελλάδα, δεν υπάρχει συλλογικό όργανο. Με αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία θα προχωρήσουμε σε συντονισμένη διμερή ενίσχυση και σε εθελοντική βάση», σημείωσε ο Σόιμπλε, προσθέτοντας ότιη Αθήνα διαθέτει επίσης τη δυνατότητα να ζητήσει ένα δάνειο από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Welt am Sonntag ο Επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις της ΕΕ, Όλι Ρεν δήλωσε ότι «είναι σημαντικό την προσεχή εβδομάδα η ΕΕ να καταλήξει σε ένα συγκεκριμένο πολιτικό συμπέρασμα αναφορικά με το ευρωπαϊκό πλαίσιο για μία συντονισμένη και υπό όρους ενέργεια, αν αυτό χρειασθεί και κριθεί αναγκαίο». «Η ΕΕ έχει τα μέσα να θέσει σε λειτουργία μία ταχεία και συντονισμένη βοήθεια για την Ελλάδα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να κάνει μία συγκεκριμένη πρόταση προς αυτή την κατεύθυνση» υπογράμμισε ο Φιλανδός Επίτροπος, αναφέροντας παράλληλα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να συμμετέχει περισσότερο στη διαδικασία καθορισμού του δημοσιονομικού προϋπολογισμού των χωρών-μελών. «Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία είναι επιφορτισμένη με την αξιολόγηση του προϋπολογισμού μίας χώρας, ενημερώνεται από τα κράτη-μέλη της μόνο όταν οι προϋπολογισμοί τους έχουν ήδη οριστικοποιηθεί», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «τότε είναι πολύ αργά».

Νέες πιέσεις προς το Βερολίνο, προκειμένου να εγκρίνει ένα μηχανισμό βοήθειας για την Ελλάδα ασκεί μέσω συνέντευξής του που δημοσιεύεται στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt τη Δευτέρα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. «Είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας να διασφαλίσει τη σταθερότητα της ευρωπαϊκής νομισματικής ένωσης. «Είμαι λοιπόν σίγουρος ότι η Γερμανία θα συνεισφέρει εποικοδομητικά στην επίλυση της παρούσας κρίσης», δήλωσε ο Μπαρόζο.

Την ίδια ώρα, υπέρ της παροχής οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση τάχθηκε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Μιλώντας στο περιθώριο προεκλογικής συγκέντρωσης στην Μπολόνια, ο Ιταλός πρωθυπουργός ανέφερε ότι είναι πολύ νωρίς για να πούμε αν η ελληνική οικονομική κρίση θα βρεθεί στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη, στις Βρυξέλλες. «Δεν το έχουμε ακόμα συζητήσει αυτό», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Franco Frattini ζήτησε τη Δευτέρα να υπάρξει ένας συμβιβασμός όσον αφορά το σχέδιο βοήθειας της Ελλάδας πριν τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης αργότερα αυτήν την εβδομάδα.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών  της ΕΕ, ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Michael Spindelegger είπε ότι η ΕΕ θα  πρέπει να καταλήξει σε σχέδιο στήριξης της Ελλάδας στο συμβούλιο των ηγετών την Πέμπτη και την Παρασκευή.

"Πρέπει να υποστηρίξουμε την Ελλάδα, πρέπει να υποστηρίξουμε, δηλαδή κυρίως τη ζώνη του ευρώ γιατί η Ελλάδα ανήκει σ' αυτήν", δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ και πρόσθεσε "Μπορούμε να έχουμε πρωτότυπες ιδέες που θα αποδώσουν πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Όμως, σε κάθε περίπτωση, πρέπει να υποστηρίξουμε τους Έλληνες φίλους μας, οι οποίοι πρότειναν ένα πολύ θαρραλέο σχέδιο δημοσιονομικής πολιτικής για να μειώσουν το έλλειμμά τους". "Θα ήταν καλύτερο εάν καταφέρναμε να μιλήσουμε γι' αυτό πριν από τη σύνοδο κορυφής", τόνισε ο Γάλλος υπουργός απορρίπτοντας την ιδέα ότι οι γαλλο-γερμανικές σχέσεις θα πληγούν από τις διαφορές των δυο πλευρών στο ζήτημα αυτό.

Ο ομόλογός του του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν έμμεσα επέκρινε τη γερμανική στάση, λέγοντας ότι υπονομεύει την αλληλεγγύη της ΕΕ.

Αποφάσεις για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας στη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στις 25 και 36 Μαρτίου ζητά η ισπανική προεδρία της Ε.Ε, σύμφωνα με δηλώσεις του Ισπανού υπουργού Εξωτερικών Μιγκέλ Ανχελ Μορατίνος. «Η ισπανική προεδρία θα εργαστεί για αυτό» τόνισε ο Μορατίνος. «Είναι μία σημαντική στιγμή για το μέλλον της Ε.Ε. και του ευρώ. Θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να προσφέρουμε αυτή την εμπιστοσύνη, αυτή την αλληλεγγύη και πιστεύω πως η Ελλάδα το αξίζει δεδομένων των μέτρων που έχει ήδη λάβει η κυβέρνηση Παπανδρέου», πρόσθεσε ο Ισπανός αξιωματούχος.

Συνδυασμένη στήριξη της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ με χρηματοδότηση και εγγυήσεις, «βλέπει» ως πιθανότερο σενάριο ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), Ανχελ Γκουρία, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή». Σε ερώτηση για το ποιο είναι το πιθανότερο και καλύτερο σχέδιο στήριξης, ο Γκουρία σημειώνει: «η Ευρώπη πρέπει να προσφέρει ισχυρή στήριξη στην Ελλάδα με αυτό το Πρόγραμμα Σταθερότητας που παρουσίασε. Οι αγορές θα πάρουν το μήνυμα της στήριξης, η Ελλάδα θα μειώσει το κόστος δανεισμού και θα περάσει στην υλοποίηση των μέτρων και των μεταρρυθμίσεων. Θεωρώ ότι ο καλύτερος τρόπος είναι ο συνδυασμός στήριξης, χρηματοδότησης και παροχής εγγυήσεων. Στον συνδυασμό αυτό βλέπω και το ΔΝΤ». Ερωτηθείς αν η προσφυγή στο ΔΝΤ είναι καλή λύση, ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ απαντά ότι είναι μία εναλλακτική. «Στη διαχείριση μιας κρίσης πρέπει να έχεις πολλές εναλλακτικές. Η Ελλάδα είναι μέλος του ΔΝΤ. Γιατί να μη ζητήσει βοήθεια; Τόσες χώρες έχουν προσφύγει. Γιατί όχι η Ελλάδα; Με τα σημερινά δεδομένα, τουλάχιστον, το ΔΝΤ θεωρείται μάλλον η καλύτερη λύση», επισημαίνει.

Τελευταία τροποποίηση στις 15:52 - 22 Μαρ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.