ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ετσι θα βοηθήσουν οι τράπεζες τις μικρές επιχειρήσεις!

09:13 - 23 Μαρ 2010 | Οικονομία
Τη βοήθεια των μικρών επιχειρήσεων που έχουν παγιωμένα κεφάλαια κίνησης, μέσω της επιμήκυνσης της αποπληρωμής των δανείων από βραχυπρόθεσμη σε μακροπρόθεσμη, έχει προτείνει η Εθνική Τράπεζα στο ΤΕΜΠΜΕ, σύμφωνα με τον κ. Α. Αθανασόπουλο, βοηθό του Γενικού Διευθυντή λιανικής τραπεζικής στην Εθνική Τράπεζα. Ο ίδιος τόνισε πως οι επιχειρήσεις που θα επενδύσουν τώρα – ειδικά ‘’πράσινα’’, μετά την κρίση ‘’θα βρεθούν πιο δυνατές’’.

Στη χθεσινή παρουσίαση των αποτελεσμάτων έρευνας του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΒΕΑ) για τις μεταποιητικές επιχειρήσεις – μέλη του, με τη χορηγία της Εθνικής Τράπεζας, συζητήθηκαν τα μέτρα και οι προτάσεις για την αντιμετώπιση της πρωτοφανούς κρίσης που αντιμετωπίζει η αγορά.

Ωστόσο, σε στάση αναμονής βρίσκονται προς το παρόν οι μικρές επιχειρήσεις, όσον αφορά τη ζήτηση χρηματοδότησης από τις τράπεζες, εν αναμονή και των προγραμμάτων ΤΕΜΠΜΕ, τόνισε ο κ. Αθανασόπουλος. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, πρόβλημα χρηματοδότησης από τις τράπεζες αντιμετωπίζει μία στις τέσσερις μεταποιητικές επιχειρήσεις, ήτοι 10.000 μέλη του ΒΕΑ, κυρίως δε οι μεγάλες επιχειρήσεις. Περίπου το 34,7% περιμένουν να χρειαστούν δάνειο τους επόμενους έξι μήνες, ενώ το 25,8% από αυτές ‘’μάλλον’’ θα δεχθούν, αν χρειαστεί, δυσμενέστερους όρους. Πάντως το 41% θα ζητούσε χρηματοδότηση της τάξης κάτω των 30.000 ευρώ.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΒΕΑ, κ. Π. Ραβάνης, δήλωσε πως το Επιμελητήριο προωθεί μια σειρά μέτρων και προτάσεων, με σημαντικότερα από αυτά τα δύο προγράμματα ΤΕΜΠΜΕ: Χαμηλότοκα δάνεια συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ με την εγγύηση του Δημοσίου μέσω του ΤΕΜΠΜΕ σε 100.000 επιχειρήσεις για την εξόφληση φορολογικών-ασφαλιστικών υποχρεώσεων και οφειλών σε προμηθευτές πρόγραμμα για τις σφραγισμένες επιταγές.

Τα δύο αυτά προγράμματα έχουν ήδη εξαγγελθεί από το υπουργείο Οικονομίας, ωστόσο οι τράπεζες βρίσκονται ακόμα σε διάλογο με το Ταμείο Εγγυοδοσίας, προκειμένου να καθοριστούν οι λεπτομέρειες.

Το ΒΕΑ όμως προωθεί και άλλα μέτρα, ένα από αυτά και το πρόγραμμα για τις σφραγισμένες επιταγές, ζητώντας να χρηματοδοτείται το αντίστοιχο ποσό από την τράπεζα μέσω του ΤΕΜΠΜΕ. Όπως εξήγησε ο κ. Ραβάνης, οι πελάτες δεν πληρώνουν τις επιταγές προς τις επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα ο επιχειρηματίας να μην μπορεί να πληρώσει κατόπιν τις δικές του. Ωστόσο, αν πάρει δάνειο για την κάλυψη των επιταγών, σε βάθος χρόνου θα μπορέσει να το αποπληρώσει, τόνισε.

Σύμφωνα, άλλωστε, με την έρευνα, η καθυστέρηση των πληρωμών  αγγίζει σχεδόν όλες τις επιχειρήσεις – σε ποσοστό 77% - και ειδικά αυτές με τους μεγαλύτερους τζίρους. Αυτό, συνεπακόλουθα οδηγεί σε καθυστέρηση πληρωμών στους προμηθευτές για μία στις τρεις επιχειρήσεις.

Ερωτηθείς για τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση, ο  πρόεδρος του ΒΕΑ, τόνισε πως ‘’δεν φθάνουν τα μέτρα, χρειάζονται μέτρα για στήριξη της πραγματικής οικονομίας.’’

Φωτεινή Πούλη
[email protected]

Τελευταία τροποποίηση στις 14:54 - 23 Μαρ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.