ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Άνοιξε το βιβλίο προσφορών - Πάμε για επταετές ομόλογο - Στις 309 μ.β. το spread

08:06 - 29 Μαρ 2010 | Οικονομία
Άνοιξε το βιβλίο προσφορών - Πάμε για επταετές ομόλογο - Στις 309 μ.β. το spread
(upd 2) Άνοιξε πριν από λίγο το βιβλίο προσφορών για την έκδοση 7ετούς ομολόγου και πρόκειται για την πρώτη απόπειρα μετά τη συμφωνία της περασμένης εβδομάδας στις Βρυξέλλες. Aνάδοχοι μεταξύ άλλων είναι δύο ελληνικές τράπεζες, η Alpha Bank και η Εμπορική, ενώ από τους ξένους συμμετέχουν η Bank of America/Merrill Lynch, η Societe Generale και η ING. Σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, η επιλογή από την κυβέρνηση των ξένων αναδόχων ήταν στοχευμένη. Κι αυτό διότι η Credit Agricole, στην οποία, ως γνωστόν, συμμετέχει πλειοψηφικά στην Εμπορική έχει από τα μεγαλύτερα τμήματα asset management στην Ευρώπη. Το ίδιο ισχύει και για τη Societe και για την ING.

Σήμερα το spread του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου καταγράφει άνοδο και διαπραγματεύεται στις 309 μονάδες βάσης.

Νωρίτερα το "R" μετέδιδε:

Ίσως και σήμερα ή το πολύ εντός της Μεγάλης Εβδομάδας και πάντως λίγα 24ωρα μετά την επίτευξη συμφωνίας για οικονομική στήριξη της Ελλάδος από τους Ευρωπαίους ηγέτες η χώρα βγαίνει σε δανεισμό.

Σύμφωνα με το πρώτο θέμα της ηλεκτρονικής έκδοσης των Financial Times του Σαββάτου, η Ελλάδα θα απευθυνθεί στις αγορές για άντληση 5 δισ. ευρώ. Ο γενικός διευθυντής του ΟΔΔΗΧ, Πέτρος Χριστοδούλου δήλωσε στους F.T. ότι: Θα θέλαμε να απευθυνθούμε στην αγορά στο τέλος Μαρτίου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν το ομόλογο θα είναι τριών ή επτά ετών. Μάλιστα αναμένεται και νέα έκδοση τον Απρίλιο αφού οι ανάγκες αναχρηματοδότησης ξεπερνούν τα 20 δισ. ευρώ και στα ταμεία του κράτους υπάρχουν περί τα 7 δισ. ευρώ.

Η Ελλάδα θα βγει να δανειστεί μέσα στην εβδομάδα - Δευτέρα ή Τρίτη το πιθανότερο - αναφέρει σε ανάλογο δημοσίευμά της τη Δευτέρα και η Wall Street Journal, επικαλούμενη κυβερνητικό στέλεχος. Ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, περισσότερες λεπτομέρειες δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές.

Το Σάββατο πάντως ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε στο Reuters πως δεν υπάρχει απόφαση. Ο επικείμενος δανεισμός αποτελεί ένα κρίσιμο τεστ για τη χώρα. Σημειώνεται πως την Παρασκευή το spread υποχώρησε στις 300 μονάδες βάσης περίπου.
Τελευταία τροποποίηση στις 13:32 - 29 Μαρ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.