ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

H. Rompuy: Δεν έχω πληροφόρηση αν η Ελλάδα θα ζητήσει βοήθεια

11:33 - 09 Απρ 2010 | Οικονομία
(upd 2) Αν η συμφωνία για την Ελλάδα δεν είχε επιτευχθεί, αυτό θα ήταν καταστροφικό, δήλωσε σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα El Pais ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κ. Herman Van Rompuy.

Ο κ. Rompuy, ερωτώμενος για την αντίδραση της αγοράς στο σχέδιο στήριξης προς την Ελλάδα, σημείωσε πως «οι αγορές κινούνται με την φήμη, όχι τις πολιτικές αποφάσεις».

Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει βοήθεια και πως δεν έχει πληροφόρηση ότι η Ελλάδα θα ζητήσει άμεσα βοήθεια.

Για το ευρωπαϊκό μοντέλο

Η επιβίωση του ευρωπαϊκού οικονομικού και κοινωνικού μοντέλου θα απαιτήσει τη λήψη "μη δημοφιλών μέτρων" την ώρα που ο "κυρίαρχος λαϊκισμός" καθιστά δύσκολη την υιοθέτηση τέτοιων μέτρων, εκτιμά ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

"Το ευρωπαϊκό μοντέλο δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς ισχυρότερη οικονομική ανάπτυξη και η Ευρώπη δεν μπορεί να διαδραματίσει ένα ρόλο στον κόσμο χωρίς περισσότερη οικονομική ευρωστία", δήλωσε ο Βαν Ρομπάι σύμφωνα με την ισπανική μετάφραση των δηλώσεών του.

Όμως "ο μεγάλος κίνδυνος, είναι ο κυρίαρχος λαϊκισμός και, κατά συνέπεια, η ανυπαρξία δέσμευσης στην Ευρώπη. Ο λαϊκισμός καθιστά δύσκολη την υιοθέτηση των μέτρων που είναι απαραίτητα για το μέλλον της Ευρώπης. Όταν βλέπω την οικονομική ατζέντα, τις δημοσιονομικές προκλήσεις ... βλέπω ότι θα είμαστε υποχρεωμένοι να λάβουμε μέσα στα επόμενα χρόνια μέτρα που δεν θα είναι δημοφιλή", πρόσθεσε.

"Στα επόμενα χρόνια δεν θα μπορέσουμε να ξεφύγουμε από μεταρρυθμίσεις που δεν θα είναι δημοφιλείς", συνέχισε ο Βαν Ρομπάι, χωρίς να διευκρινίσει ποιές θα είναι οι μεταρρυθμίσεις αυτές.


Τελευταία τροποποίηση στις 14:13 - 09 Απρ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.