ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έκτακτη κυριακάτικη συνεδρίαση του Eurogroup - Σκληρό παζάρι για το ευρωπαϊκό επιτόκιο στήριξης

14:14 - 10 Απρ 2010 | Οικονομία
Έκτακτη κυριακάτικη συνεδρίαση του Eurogroup - Σκληρό παζάρι για το ευρωπαϊκό επιτόκιο στήριξης
(upd 8) Σφίγγα παραμένει η Γερμανία λίγες ώρες πριν την έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup, όσον αφορά τον καθορισμό των επιτοκίων βάσει των οποίων θα δοθεί η οικονομική στήριξη προς την Ελλάδα από τις χώρες μέλη της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με πληροφορίες από την βελγική πρωτεύουσα οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται. Η Γερμανία επιμένει τα επιτόκια να μην αποκλίνουν πολύ από αυτά της αγοράς. Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες του γαλλικού τύπου, έχει ήδη υπάρξει μυστική συμφωνία ώστε η Γερμανία να είναι η τελευταία χώρα η οποία θα προχωρήσει σε δανεισμό προς την Ελλάδα.
Εάν τελικά γίνει χρήση του μηχανισμού στήριξης, η Γερμανία είναι αυτή η οποία θα καταβάλει τα περισσότερα.  Όσον αφορά το επιτόκιο της βοήθειας, θα υπάρξουν υπάρξουν δύο.  Ένα για το κομμάτι του ΔΝΤ και ένα για το ευρωπαϊκό σκέλος. Πληροφορίες αναφέρουν πως ο μέσος όρος θα είναι είναι στο 5%, σαφώς χαμηλότερος από το 7,3% της αγοράς. Μέχρι τώρα πάντως και σύμφωνα με τα όσα έχει μεταδώσει το Reuters, η ευρωπαϊκή φόρμουλα φωτογραφίζει επιτόκιο στήριξης πάνω από 6%.

Το γεγονός ότι συγκαλείται το Eurogroup, σημαίνει πως και η Γερμανία έχει συμφωνήσει ως ένα μεγάλο βαθμό τονίζουν πολιτικοί αναλυτές. Το δάνειο ενδέχεται να είναι μεγάλο, όπως και στην περίπτωση της Ουγγαρίας, ώστε ακόμη κι εάν δεν χρησιμοποιηθεί όλο, τουλάχιστον να έχουν αποθαρρυνθεί οι κερδοσκόποι.

Την πλήρη στήριξη τους εξέφρασαν ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και ο Iταλός Πρωθυπουργός Σύλβιο Μπερλουσκόνι,  Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Eurogroup, της τηλεδιάσκεψης θα προεδρεύσει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ , ενώ θα συμμετάσχουν ο πρόεδρος της EKT Ζαν Κλοντ Τρισέ  και ο αρμόδιος επίτροπος  ¨Όλι Ρεν.

Μετά το τέλος θα γίνουν ανακοινώσεις από τους Γιούνκερ  και Ρεν για τους ακριβείς όρους της στήριξης, δηλαδή  το ποσό, το επιτόκιο, η χρονική διάρκεια και ο χρονικός ορίζοντας της δυνανατότητας εκταμίευσης, εφόσον χρειαστεί. 

Τώρα απομένει κίνηση εκ μέρους της Ελλάδας για το εάν θα ζητήσει ή όχι βοήθεια. Μέχρι και χθες ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωνε ότι Ελλάδα δεν ζητεί βοήθεια, προσθέτοντας πως ως τα μέσα Μαΐου δεν υπάρχει πιεστική ανάγκη δανεισμού. Ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου είχε διαδοχικές τηλεφωνικές συνομιλίες με τον πρόεδρο της ΕΕ, Χέρμαν βαν Ρομπάι, τον Ισπανό πρωθυπουργό, Χοσέ Θαπατέρο, τον επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο.


«'Εχει επιτευχθεί συμφωνία», δήλωσε ανώνυμη πηγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πρακτορείο Reuters.  Ερωτηθείσα για το ποιοι είναι οι όροι του ΔΝΤ, η πηγή απάντησε οι όροι του δανείου θα είναι «σχεδόν πιστό αντίγραφο των όρων του ΔΝΤ» ενώ όσον αφορά το κόστος, είπε «Για δάνεια έως 3 ετών είναι το SDR (Special Drawing Rights), +300 μονάδες βάσης, +50 μονάδες βάσης για διαχειριστικά έξοδα», ενώ πρόσθεσε ότι «το ύψος και η λήξη εξαρτώνται από τις χρηματοδοτικές ανάγκες». Για δάνειο μεγαλύτερης περιόδου θα προστεθούν άλλες 100 μονάδες βάσης.

Ακόμη, υπογράμμισε ότι «η διαδικασία προβλέπει ότι η Ελλάδα θα δηλώσει ότι δεν έχει πρόσβαση στις αγορές για χρηματοδότηση, η Κομισιόν και η ΕΚΤ θα εξετάσουν ότι όντως ισχύει αυτό και θα πουν τι ποσό και τι διάρκεια χρειάζεται».

Άλλη πηγή ωστόσο ανέφερε ότι το επιτόκιο του Ευρωπαικού σκέλους του δανεισμού τελικά ενδέχεται να είναι πάνω από  6%, γιατί δεν πρέπει να θεωρηθεί, ως εντέχνως επιδοτούμενο το δάνειο, κάτι που αντιβαίνει στους ευρωπαϊκούς κανόνες, αλλά να βρίσκεται σχετικά κοντά στα επιτόκια της αγοράς. Αυτή άλλωστε ήταν και μία από τις ισχυρότατες γερμανικές ενστάσεις, για τις οποίες γίνεται προσπάθεια να καμφθούν. 

Επίσης όπως τονίσαν, το δάνειο θα είναι μεγάλου ποσού, όπως και στην περίπτωση της Ουγγαρίας, ώστε ακόμη κι εάν δεν χρησιμοποιηθεί όλο, τουλάχιστον να έχουν αποθαρρυνθεί οι κερδοσκόποι.

Να σημειωθεί ότι το επιτόκιο του ΔΝΤ είναι 3,26% για τις χώρες που δανείζονται πάνω από το 300% της εισφοράς τους, περίπτωση στην οποία εμπίπτει η Ελλάδα της οποίας οι εισφορές είναι 1,25 δισ. δολ. Όμως υπάρχουν πληροφορίες ότι τελικά ότι θα υπάρξει χαμηλότερο επιτόκιο.  Επίσης αξιωματούχος του ΔΝΤ έχει δηλώσει πως τα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης έχουν την έγκριση του.


Τελευταία τροποποίηση στις 13:30 - 11 Απρ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.