ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι πληγές και τα δώρα για την κτηματαγορά

08:17 - 12 Απρ 2010 | Οικονομία
Πληγές και δώρα μετρούν τα στελέχη της κτηματαγοράς μετά την ολοκλήρωση του φορολογικού νομοσχεδίου αλλά και την κατάθεση στη Βουλή (αναμένεται να γίνει σήμερα) του σχεδίου νόμου για τους ημιυπαίθριους. Το γενικό συμπέρασμα που φαίνεται να προκύπτει είναι ότι η απόκτηση ακινήτου δυσκολεύει. Εξαιρετικά δύσκολη, γίνεται η απόκτηση μεγάλου διαμερίσματος ή μονοκατοικίας καθώς ο λογαριασμός ανεβαίνει πλέον κατακόρυφα.

Ποια έξοδα πήραν την ανηφόρα; Η λίστα δεν είναι καθόλου μικρή.

  • Αυξήθηκε ο φόρος μεταβίβασης για τις καινούργιες οικοδομές που υπάγονται στον ΦΠΑ (σ.σ αυτές που χτίζονται με άδεια οικοδομής μεταγενέστερη της 1ης Ιανουαρίου 2006 εκτός και αν αποκτώνται ως κύρια κατοικία). Ο συντελεστής αυξήθηκε από το 19% στο 21% και αυτό μεταφράζεται σε επιβάρυνση αρκετών χιλιάδων ευρώ
  • Αυξήθηκε ο φόρος για την αγορά πρώτης κατοικίας. Μέχρι τώρα δεν υπήρχε φόρος ενώ τώρα θα επιβάλλεται με συντελεστή 10% πάνω από το αφορολόγητο (το οποίο ξεκινάει από τις 150.000 ευρώ για τον εργένη και αυξάνει ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση)
  • Αυξάνεται το κόστος των συμβολαιογραφικών εξόδων. Οι συμβολαιογράφοι, σκοπεύουν να μετακυλήσουν στους αγοραστές τον Φ.Π.Α ο οποίος θα υπολογίζεται με συντελεστή 21%. Έτσι το κόστος των συμβολαιογραφικών εξόδων θα ανέβει και πάλι στο 1,21% (από 1% που είναι σήμερα).
  • Αυξάνεται το κόστος δανεισμού λόγω ψαλιδίσματος της έκπτωσης φόρου. Για τα δάνεια του 2009 και του 2010, θα αναγνωριζόταν έκπτωση φόρου ίση με το 40% των τόκων. Πλέον αυτό το ποσοστό έγινε 20%.
  • Με την καθολική εφαρμογή του πόθεν έσχες και την κατάργηση της απαλλαγής ακόμη και για την πρώτη κατοικία, έμμεσα αυξάνεται και πάλι το κόστος για την αγορά πρώτης κατοικίας. Πολλά παιδιά, για να δικαιολογήσουν την αγορά του ακινήτου, θα χρειαστεί να πάρουν χρήματα από τους γονείς τους με γονική παροχή. Πράξη, η οποία πλέον φορολογείται με συντελεστή 10%.
  • Μέσα στο επόμενο διάστημα (πιθανότατα από τις αρχές του 2011), έρχεται και η αύξηση των αντικειμενικών αξιών, κίνηση η οποία θα αυξήσει αρκετά τα έξοδα μεταβίβασης. Για τους φόρους, ενδέχεται να μην υπάρξει σημαντική επιβάρυνση καθώς η αύξηση στις τιμές ζώνης αναμένεται να συνδυαστεί με μείωση των φορολογικών συντελεστών. Αυτό δεν είναι δυνατό μόνο για τα καινούργια ακίνητα καθώς εκεί επιβάλλεται ο Φ.Π.Α ο συντελεστής του οποίου δεν μπορεί να μειωθεί.

Ποια είναι τα δώρα; Εδώ μην περιμένετε πλούσιο κατάλογο. Η λίστα περιλαμβάνει μόνο την κατάργηση του ΕΤΑΚ που σημαίνει ότι οι μικρομεσαίοι ιδιοκτήτες δεν θα πληρώνουν φόρο κατοχής αλλά και τον μετριασμό των τεκμηρίων διαβίωσης για όλα τα ακίνητα κάτω των 300 τετραγωνικών μέτρων.

Θ.Τσ

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.