ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αποχωρούν οι κερδοσκόποι από την Ελλάδα! Ποια χώρα - έκπληξη έχουν τώρα στο στόχαστρό τους;

08:06 - 19 Απρ 2010 | Οικονομία
Oι traders της αγοράς των CDS, αποδείχθηκαν άκρως προφητικοί όταν βούτηξαν με τα χίλια στα ασφάλιστρα κινδύνου της Ελλάδας αλλά και του Ντουμπάι, καθώς μυρίστηκαν νωρίτερα από οποιονδήποτε άλλον, τον κίνδυνο στον οποίο βρίσκονται οι δύο χώρες. Κατά πολλούς ίσως και ο τίτλος του «προφήτη» να ανήκει στην Goldman Sachs, η οποία πούλησε τα συγκεκριμένα CDS, στους πολύ «καλούς» της πελάτες, αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα.

Όπως και να έχει, ενώ κάποιοι άλλοι χρειάστηκαν μήνες για να συνειδητοποιήσουν αυτό που συμβαίνει σε Ελλάδα και Ντουμπάι αυτοί οι «κερδοσκόποι» έβγαλαν πάρα πολλά χρήματα και μάλιστα πολύ γρήγορα, και αυτός ήταν ο βασικός  λόγος που στη συνέχεια αποκαλέσθηκαν «τρομοκράτες» της αγοράς των κρατικών ομολόγων.

Όπως δείχνουν πάντως τα πράγματα αυτήν τη στιγμή, και αν οι traders των CDS είναι και πάλι σωστοί, τότε η Ελλάδα μπορεί πλέον να μείνει ήσυχη. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της DTCC ( Depository Trust & Clearing Corporation - υπεύθυνη για τη συλλογή των παγκόσμιων δεδομένων για τις συναλλαγές στην αγορά ασφαλίστρων κινδύνου), οι κερδοσκόποι των CDS, έχουν αφήσει πλέον την Ελλάδα, η οποία μάλιστα είδε και την μεγαλύτερη εβδομαδιαία μείωση καθαρών θέσεων στα CDS που άγγιξε τα 367 εκατ. δολάρια, (γεγονός που αποδεικνύει κιόλας πως η εκτόξευση των spreads των ελληνικών ομολόγων έχει να κάνει με καθαρές πωλήσεις ομολόγων και όχι με κερδοσκοπία μέσω των CDS).

Η νέα αγάπη των traders της αγοράς των CDS, είναι λοιπόν, η χώρα εκείνη η οποία δεν υπήρχε μέχρι στιγμής στο ραντάρ των αγορών, αλλά η οποία έχει τελικά και τα περισσότερα να χάσει από την τεράστια έκθεση της στην Νότια Ευρώπη, μεγαλύτερη ακόμα και από την Γερμανία.

Αυτή λοιπόν η χώρα-έκπληξη για πολλούς, είναι η Γαλλία. Είναι η επόμενη που θα αντιμετωπίσει έναν δημοσιονομικό σεισμό, σύμφωνα με τις διαθέσεις που δείχνουν τώρα οι επενδυτές της αγοράς των ασφαλίστρων κινδύνου.

Η Γαλλία έχει 781 δισ. δολάρια έκθεση στην Ν. Ευρώπη και εάν η Ελλάδα προκαλέσει ντόμινο στις χώρες των PIIGS, τότε η Γαλλία θα εκραγεί. Αυτό έχουν «δει» και σε αυτό ακριβώς στοιχηματίζουν τώρα οι επενδυτές των CDS, εκμεταλλευόμενοι τα παράλογα σφιχτά επίπεδα που βρίσκονται σήμερα τα γαλλικά CDS.

Επίσης, η Ισπανία και η Πορτογαλία, ( χωρίς να αποτελεί έκπληξη) είναι οι δύο άλλες χώρες που συμπληρώνουν την πρώτη τριάδα των χωρών που είδαν την τελευταία εβδομάδα την μεγαλύτερη αύξηση θέσεων σε CDS.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της DTCC, η Ελλάδα και το Ντουμπάι, βρίσκονται στο τοπ 10 των deriskers, που σημαίνει ότι είδαν τις μεγαλύτερες μειώσεις στοιχημάτων. Ότι κέρδη ήταν να γίνουν σε αυτές τις χώρες έχουν ήδη γίνει.

Πιο συγκεκριμένα, οι χώρες οι οποίες σύμφωνα με τα στοιχεία της DTCC είδαν τις μεγαλύτερες μειώσεις στοιχημάτων στην αγορά των CDS την τελευταία εβδομάδα, ήταν: Πρώτη η Ελλάδα με μείωση κατά 367,4 εκατ. δολάρια, ακολουθεί η Τουρκία με μείωση κατά 228 εκατ. δολάρια, η Κολομβία κατά 89 εκατ. δολάρια, η Φινλανδία κατά 41,7 εκατ. δολάρια, η Κορέα κατά 36,7 εκατ. δολάρια, η Ολλανδία κατά 33,5 εκατ. δολάρια, το Μεξικό κατά 30,4 εκατ. δολάρια, το Ντουμπάι κατά 22,6 εκατ. δολάρια, η Ισλανδία με μείωση στοιχημάτων ύψους 23,2 εκατ. δολαρίων και η Λιθουανία με 22,2 εκατ. δολάρια.

Αντίθετα, οι χώρες οι οποίες είδαν την μεγαλύτερη αύξηση των στοιχημάτων είναι: Γαλλία με αύξηση θέσεων στα CDS ύψους 185,6 εκατ. δολαρίων, η Ισπανία με αύξηση κατά 145,5 εκατ. δολάρια, η Πορτογαλία με 138,3 εκατ., το Περού με 138,3 εκατ., η Ιαπωνία με 130,4 εκατ. δολάρια, η Ρουμανία με 126,5 εκατ. δολάρια, η Βενεζουέλα με 113,4 εκατ., οι Φιλιππίνες με 95,6 εκατ., η Βρετανία με 71,1 εκατ. δολάρια και η Βραζιλία με 64,2 εκατ. δολάρια.

Κ.Ε.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.