ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γ. Παπακωνσταντίνου: "Θα κινηθούμε γρήγορα, εάν χρησιμοποιήσουμε το μηχανισμό'' - Στις 476 μ.β. το spread!

07:21 - 19 Απρ 2010 | Οικονομία
Γ. Παπακωνσταντίνου: "Θα κινηθούμε γρήγορα, εάν χρησιμοποιήσουμε το μηχανισμό'' - Στις 476 μ.β. το spread!
(upd 3) «Θα κινηθούμε πολύ γρήγορα αν είναι να χρησιμοποιήσουμε το μηχανισμό στήριξης», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, μετά το τέλος της συνάντησης του με τον Πρωθυπουργό, τον οποίο και ενημέρωσε για τα αποτελέσματα του ECOFIN. Σημειώνεται ότι εν αναμονή των διαβουλεύσεων με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το spread των ελληνικών ομολόγων εκτινάσσεται στις 476 μονάδες βάσης.
Ακόμη, "πολύ σημαντική" χαρακτήρισε την επικείμενη συζήτηση με την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ για την εξειδίκευση του μηχανισμού στήριξης, η οποία, αν και επρόκειτο να ξεκινήσει σήμερα, αναβλήθηκε εξαιτίας των προβλημάτων στις διεθνείς αερομεταφορές.

«Ελπίζουμε να αρχίσει την Τετάρτη» πρόσθεσε ο υπουργός, ενώ τόνισε ότι η κυβέρνηση προχωρά στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, στις διαρθρωτικές αλλαγές και «σε όλα εκείνα που κάνουν την οικονομία δυνατή».

Τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με την ηγεσία του ΥΠΟΙΚ ακολούθησε ευρεία σύσκεψη υπό την προεδρία του κ. Παπανδρέου για τον τουρισμό στην οποία συμμετέχουν ο κ. Π. Γερουλάνος, η κ. Α. Γκερέκου, ο κ. Δ. Ρέππας, η κ.Λ. Κατσέλη, ο κ. Φ. Σαχινίδης και ο κ. Δ. Δρούτσας.

Στο μεταξύ, την Τρίτη ή την Τετάρτη αναμένεται να ξεκινήσουν εκτός απροόπτου οι διαβουλεύσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με εκπρόσωπο του αρμόδιου κοινοτικού επιτρόπου Όλι Ρεν, καθώς η άφιξη των περισσότερων τεχνοκρατών τη Δευτέρα αναβλήθηκε λόγω του χάους που έχει προκαλέσει στις αερομεταφορές η τέφρα από την πρόσφατη έκρηξη του ηφαιστείου της Ισλανδίας.

Ακόμη, ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι οι συνομιλίες, που καθυστέρησαν λόγω των προβλημάτων στις αερομεταφορές, θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν και μέσω τηλεδιάσκεψης, καθώς «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να καθυστερήσει για πολύ η έναρξη των συζητήσεων».

Επιπλέο, υπογράμμισε ότι από κοινοτικής πλευράς είναι όλα έτοιμα για την έναρξη των συζητήσεων, ενώ τόνισε πως σε ό,τι αφορά στη σύνθεση της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επικεφαλής είναι ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της γενικής διεύθυνσης Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Σέρβας Ντε Ροούζε.

Ερωτηθείς για τον τρόπο με τον οποίο θα διεξαχθούν οι συζητήσεις στην Αθήνα, ο Αμαντέο Αλταφάζ, απάντησε ότι η βασική τους μορφή θα είναι μεταξύ εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Οικονομικών και εμπειρογνωμόνων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά «θα υπάρξουν και διαβουλεύσεις μεταξύ των εκπροσώπων των τριών διεθνών οργανισμών».

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι το κλιμάκιο του ΔΝΤ έχει φτάσει στη χώρα από την Κυριακή.

Κατά τις 15 ημέρες που θα μείνει στη χώρα μας, το τριμερές κλιμάκιο θα αποτιμήσει την κατάσταση της οικονομίας και θα συζητήσει με την κυβέρνηση τα μέτρα και το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής τους, ώστε να αρχίσει η εκταμίευση της βοήθειας.

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, λίγο μετά το πέρας των εργασιών του άτυπου Συμβουλίου Ecofin, δήλωσε ότι ενημέρωσε τους ομολόγους του για το περιεχόμενο της επιστολής που απέστειλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, επισημαίνοντας ότι αυτό που προέχει στην παρούσα φάση είναι να ξεκαθαριστεί το ύψος των χρηματοδοτήσεων και οι προϋποθέσεις για την παροχή τους στην περίπτωση που η Ελλάδα αποφασίσει να ενεργοποιήσει το μηχανισμό αρωγής στον οποίο έχουν συμφωνήσει τα κράτη μέλη της ευρωζώνης.

Μιλώντας προς τους δημοσιογράφους, θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι η εν λόγω επιστολή δεν συνιστά ενεργοποίηση του μηχανισμού, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι δεν υπάρχουν χρονοδιαγράμματα για την ενεργοποίησή του.

Τόνισε, επίσης, ότι το πολυετές πρόγραμμα στο οποίο αναφέρεται στην επιστολή του, επί της ουσίας είναι το τριετές πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης το οποίο περιλαμβάνει δημοσιονομική προσαρμογή και διαρθρωτικές αλλαγές. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου εμφανίστηκε αισιόδοξος ως προς την έκβαση των διαβουλεύσεων που θα έχουν στην Αθήνα εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης, της ΕΕ και του ΔΝΤ. Ανέφερε, χαρακτηριστικά, ότι παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μία πρωτόγνωρη διαδικασία διαβουλεύσεων είναι βέβαιος ότι θα υπάρξει κοινός τόπος και ότι όλες οι πλευρές θα καταλήξουν σε μία ικανοποιητική συμφωνία.

Εξάλλου, ο Γ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι το πρόγραμμα το οποίο θα συμφωνήσει η ελληνική κυβέρνηση με την ευρωζώνη και το ΔΝΤ «θα είναι το αναγκαίο, αυτό που χρειάζεται η χώρα». Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, το πρόγραμμα αυτό θα οδηγήσει στη σταθεροποίηση των δημόσιων οικονομικών και στις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται η χώρα μας «για να γίνει πιο δυνατή και πιο ανταγωνιστική, διαφυλάσσοντας ταυτόχρονα τα κοινωνικά αγαθά, τις κοινωνικές υπηρεσίες και τις κατακτήσεις που έχουμε πετύχει όλα αυτά τα χρόνια».

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε, επίσης, ότι ενημέρωσε τους ομολόγους του για το πώς υλοποιείται το Πρόγραμμα Σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας και για την εξαιρετικά σημαντική μείωση, της τάξεως 40%, που έχει σημειωθεί στο δημοσιονομικό έλλειμμα κατά το πρώτο τρίμηνο του 2010. Αναφέρθηκε ακόμη στις διαρθρωτικές αλλαγές που προτίθεται να προωθήσει η κυβέρνηση, αρχής γενομένης από τις μεταρρυθμίσεις του φορολογικού και του ασφαλιστικού συστήματος, αλλά και από το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, ρυθμίσεις που αν όλα πάνε καλά θα διευθετηθούν, όπως είπε, μέχρι το καλοκαίρι. Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι όσον αφορά στο 2010 ούτε η ΕΕ ούτε το ΔΝΤ έχουν θέσει ζήτημα λήψης επιπλέον μέτρων.

Συνέντευξη Γ. Παπανδρέου στο Newsweek

Την κατηγορηματική δήλωση ότι «η Ελλάδα δεν πρόκειται να χρεοκοπήσει», έκανε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Newsweek».

Ο πρωθυπουργός απορρίπτει εικασίες περί αδυναμίας αναχρηματοδότησης του ελληνικού χρέους μέσα στο Μάιο, επισημαίνοντας ότι η επιλογή τής ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης από το ΔΝΤ και την Ε.Ε. παραμένει ανοιχτή και σημειώνει ότι δεν έχει ακόμη ληφθεί η σχετική οριστική απόφαση.

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρει ότι «χρειάζεται χρόνος για να κατανοήσουν οι αγορές τις προσπάθειες που καταβάλλονται και να επανακτήσουν την εμπιστοσύνη τους στην Ελλάδα» και υπογραμμίζει ότι «η κυβέρνηση έχει και την πολιτική βούληση, αλλά και συγκεκριμένο πρόγραμμα για να προωθήσει όλες τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις».

Σε ερώτηση για το αν προβλέπονται περισσότερα από ένα πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας, ο πρωθυπουργός υπογραμμίζει ότι «ναι μεν υπάρχει τέτοια πρόβλεψη, η οποία λειτουργεί ως δίχτυ ασφαλείας, ωστόσο μπορεί κάτι τέτοιο να μην χρειαστεί». Επίσης, διευκρινίζει δε ότι «δεν πρόκειται για δωρεάν χρηματοδότηση αλλά για δάνειο, το οποίο θα δώσει στην κυβέρνηση το περιθώριο να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που θα καταστήσουν την ελληνική οικονομία βιώσιμη».

Σε άλλη ερώτηση για το αν μετανιώνει που αποκάλυψε την αλήθεια για το ύψος του ελλείμματος του προϋπολογισμού, ο Γιώργος Παπανδρέου δηλώνει ότι επέλεξε τη διαφάνεια και εκφράζει την πεποίθηση ότι «μακροπρόθεσμα η επιλογή αυτή θα έχει θετικό αποτέλεσμα για την Ελλάδα».

Απαντώντας σε ερώτηση για τις ευθύνες της προηγούμενης κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός δηλώνει ότι «υπάρχει μεν θυμός, αλλά αυτό που επείγει είναι να κοιτάξουμε μπροστά».

Τέλος, αναφερόμενος στα διδάγματα από τον πατέρα του, ο Γιώργος Παπανδρέου τονίζει ότι η καλύτερη συμβουλή που έλαβε από εκείνον είναι η «πραγματική εμπιστοσύνη» στις δυνατότητες και τη δυναμική του ελληνικού λαού.

Τελευταία τροποποίηση στις 15:49 - 19 Απρ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.