ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Να «παρκάρω» τα λεφτά μου στην κτηματαγορά;

08:08 - 27 Απρ 2010 | Οικονομία
Οι εφιαλτικές σκέψεις περνάνε πλέον συχνά-πυκνά από το μυαλό όσων έχουν μερικές (δεκάδες ή εκατοντάδες) χιλιάδες ευρώ στην άκρη. Να μεταφέρω τα λεφτά μου στην Κύπρο; Να τα τοποθετήσω σε θυρίδα ή κάτω από το στρώμα; Μήπως είναι πιο συνετό να τα αφήσω στον τραπεζικό μου λογαριασμό; Μέσα στον καταιγισμό των σκέψεων, εμφανίζεται και το «εναλλακτικό σενάριο» το οποίο προβλέπει την αγορά ενός ακινήτου ή ενός οικοπέδου.

Είναι γεγονός ότι το ρηθέν «κανείς δεν έχασε αγοράζοντας γη» αμφισβητείται το τελευταίο διάστημα περισσότερο από ποτέ. Οι τιμές των ακινήτων έχουν ήδη υποχωρήσει ενώ αναμένεται να υποχωρήσουν κι άλλο. Το ούτως ή άλλως βαρύ κλίμα λόγω της ύφεσης, επιδεινώθηκε από τα νέα μέτρα που έπληξαν την κτηματαγορά: πόθεν έσχες, τεκμήρια, φόροι μεταβίβασης κλπ. Οι προβλέψεις των περισσότερων, συγκλίνουν στο ότι η επιδείνωση της ύφεσης, και τα προβλήματα ρευστότητας που αργά ή γρήγορα θα αντιμετωπίσουν οι κατασκευαστές, θα οδηγήσουν σε μείωση τιμών.

Αν επιβεβαιωθούν αυτές οι προβλέψεις, τότε γεννάται το ερώτημα: γιατί να προχωρήσω σε μια επένδυση αν είναι βέβαιο ότι αυτή θα χάσει ένα μέρος της αξίας της; Μια και μόνη απάντηση σε αυτό το ερώτημα δεν υπάρχει καθώς ουδείς γνωρίζει τι τον ξημερώνει. Οι λόγοι που θα θελήσει κάποιος να αγοράσει ένα ακίνητο μπορεί να είναι οι εξής:

  • Να καλύπτει μια πάγια και διαρκή του ανάγκη κάτι που σημαίνει ότι δεν τον ενδιαφέρει ιδιαίτερα η μελλοντική αξία του σπιτιού. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον μπορεί να δείξει μόνο για τις άμεσες μεταβολές των τιμών. Κι αυτό προκειμένου να κάνει την κίνηση τώρα ή σε μερικούς μήνες. Σε κάθε περίπτωση, η τελική απόφαση δεν εξαρτάται μόνο από την τιμή αλλά και από τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ακινήτου.
  • Να απαλλαχθεί από τον όποιο φόβο ότι θα θιγούν με κάποιο τρόπο οι καταθέσεις. Ότι και να γίνει στην κτηματαγορά, το βέβαιο είναι ότι η αξία ενός ακινήτου δεν πρόκειται ποτέ να μηδενιστεί ενώ σε βάθος χρόνου περιορίζονται αρκετά οι πιθανότητες να χαθεί μεγάλο μέρος της επένδυσης.

 Δεν θα αγόραζε κάποιος ακίνητο άμεσα για τους ακόλουθους λόγους:

  • Αν γνώριζε ότι θα υπήρχε μια πιθανότητα στο άμεσο μέλλον (και μεσούσης της κρίσης) να χρειαστεί να πουλήσει. Τέτοιου είδους μπες-βγες, μπορεί να κοστίσουν πολύ ακριβά.
  • Αν προσανατολιζόταν στην κτηματαγορά με βασικό κίνητρο την εξασφάλιση εισοδήματος μέσω ενοικίου. Μέσα στην κρίση, το εισόδημα από ενοίκια, καθίσταται ιδιαίτερα επισφαλές.

Θ.Τσ

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.