ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε ευθεία γραμμή spreads - CDS

07:13 - 27 Απρ 2010 | Οικονομία
Την επόμενη μέρα προεξοφλούν οι αγορές. Δεν έχει ξεκαθαριστεί, αν ακόμα και με τη βοήθεια των 45 δισ. ευρώ που θα λάβει η Ελλάδα για τη χρηματοδότηση των υποχρεώσεών της, τα spreads θα υποχωρήσουν. Που σημαίνει ότι και το Χ.Α. ως προεξοφλητικός μηχανισμός, έχει «μπλοκάρει». Τα στοιχήματα που παίζονται - και είναι πλέον πολλά- θέλουν την κυβέρνηση να επιλέγει αργά ή γρήγορα τη λύση της αναδιάρθρωσης του χρέους.

Με όποιο διαχειριστή στο Λονδίνο μιλήσει κανείς, θα εισπράξει ακριβώς την ίδια εκτίμηση. Όπως στην αρχή διαψευδόταν η εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όπως διαψευδόταν η λήψη πρόσθετων μέτρων, έτσι μοιραία, μέχρι τον Οκτώβριο η χώρα θα οδηγηθεί προς στην κατεύθυνση της αναδιάρθρωσης του δανεισμού της.

Κι αν για φέτος, με τα κεφάλαια που θα εισπράξει η χώρα από τους φίλους και συμμάχους της και ασφαλώς από το ΔΝΤ, μάλλον θα τα καταφέρει, για του χρόνου και το 2012 που λήγουν πολλαπλάσια δάνεια από τα φετινά, τί γίνεται; Αυτά πάντως, είναι τα σενάρια και οι ασκήσεις επί χάρτου που απεργάζονται οι ξένοι διαχειριστές για να παίρνουν εις βάρος της χώρας μας παχυλά μεροκάματα και bonus, ενώ οι ανησυχίες έχουν φτάσει στην Αθήνα.

Και πως να μη συμβεί αυτό, όταν χθες για μία ακόμα μέρα τα CDS, τα ασφάλιστρα έναντι χρεοκοπίας της χώρας μας ήταν πιo πάνω από τα spreads της δεκαετίας, στις 663 μονάδες βάσης (σ.σ. είχαν φτάσει και 380 μ.β. νωρίτερα το πρωί της Δευτέρας), όταν τα δεκαετή είχαν διαμορφωθεί στις 634 μ.β. Εκεί που η κατάσταση είναι τραγική - ως εικόνα- είναι στους «κοντινούς» τίτλους, δηλαδή στη διετία και την 3ετία με το μέσο επιτόκιο να εκτοξεύεται έως και τα επίπεδα του 11%. Οι αγορές βρήκαν το θύμα και στην κυριολεξία το κατασπαράζουν, σχολιάζουν εμβρόντητοι εγχώριοι διαχειριστές, θεωρώντας ότι με το που θα πάρει η κυβέρνηση τα χρήματα από τη βοήθεια, θα πρέπει ταυτόχρονα να κλείσει μάτια και αυτιά στις σειρήνες των αγορών.

Κατά την άποψή τους, η Ελλάδα θα πρέπει να πορευθεί με τη βοήθεια της «τρόικας» και για τα επόμενα δύο χρόνια δεν θα πρέπει να δανειστεί ούτε σεντ, δηλαδή να μάς ξεχάσουν οι αγορές, όπως ειπώθηκε στο «R» χαρακτηριστικά.  Την ίδια ώρα, το οικονομικό επιτελείο καλείται να προχωρήσει σε ένα μεγάλο και ευρύ φάσμα αποκρατικοποιήσεων και συνάμα αξιοποίησης της κρατικής περιουσίας που ανέρχεται στο ίδιο ύψος με το χρέος της Ελλάδας, δηλαδή αγγίζει τα 300 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα, το υπουργείο Οικονομίας θα πρέπει να ξεμπλοκάρει και επιτέλους να καταθέσει τον πολυδιαφημισμένο και πολυαναμενόμενο επενδυτικό νόμο και να γίνουν όλα όσα προβλέπονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας. Ή ακόμα να ληφθούν και νέα μέτρα, τέτοια, που η κοινωνία είναι κάτι περισσότερο από βέβαιο ότι θα απορρίψει, όπως γίνεται καθημερινά από το Φεβρουάριο μέχρι σήμερα.

«Δυστυχώς όμως οι αγορές πλέον δεν πείθονται από πολιτικές ανακοινώσεις και αποφάσεις», γράφει στην εβδομαδιαία ανάλυσή της η Guardian Trust. «Οι αναλυτές των μεγάλων διεθνών επενδυτικών οίκων προβλέπουν ότι το δανειακό πρόβλημα της Ελλάδας δεν λύνεται με αυτά τα μέτρα και ότι η χώρα θα αναγκαστεί να προβεί σε αναδιάρθρωση του βραχυχρόνιου χρέους σε μακροχρόνιο, με την συναίνεση των ομολογιούχων, γι' αυτό και η αναστροφή της καμπύλης αποδόσεων. Αντίστοιχα οι διαχειριστές των μεγάλων παγκοσμίων κεφαλαίων (π.χ. Pimco), δεν είναι πρόθυμοι να αναλάβουν τον κίνδυνο μιας πιθανής αναδιάρθρωσης του χρέους διότι οι ζημίες που πιθανόν να καταγράψουν θα είναι μεγαλύτερες από τις αποδόσεις, και δεν αγοράζουν ελληνικά ομόλογα, ενώ όσοι ήδη κατέχουν μειώνουν τις θέσεις τους.

Αποτέλεσμα οι συνεχείς άνοδος των spreads. Αντίστοιχα οι ελληνικές τράπεζες που κατέχουν μεγάλα, συγκριτικά, ποσά σε ομόλογα ελληνικού δημοσίου, αναμένεται να καταγράψουν, βραχυχρόνια, μεγάλες κεφαλαιακές απώλειες, γι' αυτό και η μεγάλη πτώση στις τιμές των μετοχών τους. Αλλαγή τάσης και διάθεσης των μεγάλων ξένων διαχειριστών, διότι πλέον το δημόσιο χρέος είναι μεγάλο 300 δισ. ευρώ και η διαχείριση του μπορεί να γίνει μόνο από αυτούς, θα έλθει μόνον αν αλλάξουν οι αριθμοί και όχι από πολιτικές δηλώσεις. Πρέπει αυτοί πρώτοι να πεισθούν ότι κάτι πραγματικά αλλάζει στην ελληνική πραγματικότητα. Σαν χώρα έχουμε μακρύ και δύσκολο δρόμο να διανύσουμε αλλά θα τα καταφέρουμε».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.