ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συνεδριάζει το Ecofin - Έρχεται οδηγία για τον έλεγχο δράσης των hedge funds

07:00 - 18 Μαϊ 2010 | Οικονομία
Συνεδριάζει το Ecofin - Έρχεται οδηγία για τον έλεγχο δράσης των hedge funds
Σχέδιο οδηγίας για τον έλεγχο δράσης των διεθνών κερδοσκοπικών κεφαλαίων (hedge funds) που ενέτειναν τη χρηματοπιστωτική κρίση αναμένεται να υιοθετηθεί σήμερα στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Ecofin.

Εν τω μεταξύ, στον έλεγχο των εθνικών προϋπολογισμών από την Κομισιόν πριν κατατεθούν στα κοινοβούλια των χωρών συμφώνησαν χθες οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup για τη μείωση των ελλειμμάτων. Παράλληλα, αποφάσισαν να συνεδριάσουν εκτάκτως την Παρασκευή.

Ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζ. Κλ. Γιούνκερ, εξέφρασε την υποστήριξή του στο σχέδιο, που προβλέπει την κατάθεση από το 2011 όλων των προϋπολογισμών των χωρών μελών της ΕΕ για να εξετάζονται από την Κομισιόν προτού κατατεθούν στα ίδια τα Κοινοβούλια των χωρών. Η πρόταση τούτη, την οποία παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα η Κομισιόν, είναι «ποιοτική», τόνισε ο Γιούνκερ, μιλώντας μετά τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, και πρόσθεσε πως «πιστεύουμε πως όλες οι αποφάσεις της Κομισιόν κινούνται προς την ορθή κατεύθυνση».

«Δεν τίθεται ζήτημα να καταφέρουμε κάποιο πλήγμα στην εξουσία που έχουν τα Εθνικά Κοινοβούλια στον προϋπολογισμό, αλλά θέλουμε οι υπουργοί Οικονομικών να μπορούν να συνομιλούν μεταξύ τους» εκ των προτέρων για τις διαφορές στους προϋπολογισμούς, τόνισε. «Εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι τα Εθνικά Κοινοβούλια να δύνανται να λάβουν τις αποφάσεις τους γνωρίζοντας τα αίτια», γνωρίζοντας ποιες θα είναι οι συνέπειες των αποφάσεών τους στις άλλες χώρες, πρόσθεσε ο Γιούνκερ.

Για τον πρόεδρο του Eurogroup, «η Κομισιόν δεν προτίθεται να γίνει η δασκάλα των στρατηγικών προϋπολογισμού των χωρών μελών, αλλά τα κράτη μέλη θα υπόκεινται σε μία εξέταση αμφισβήτησης, αντιλογίας» από τις άλλες χώρες και την Κομισιόν. Ο Γιούνκερ τόνισε επίσης πως το ευρώ είναι ένα «αξιόπιστο νόμισμα».

Έρχονται τα 14,5 δισ. από την Ευρυζώνη

Έως σήμερα το μεσημέρι αναμένεται να εισρεύσουν στο ελληνικό ταμείο τα 14,5 δισ. ευρώ, που αποτελούν την πρώτη δόση για το 2010 από τις χώρες της Ευρωζώνης, στο πλαίσιο του χρηματοδοτικού μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας. Τα διμερή δάνεια από τα κράτη της ζώνης του ευρώ αναμένεται να χορηγηθούν με επιτόκιο 3,60%.

Τα πρώτα 5,5 δισ. ευρώ, από τα συνολικά 40 δισ. ευρώ που προβλέπει για το 2010 ο χρηματοδοτικός μηχανισμός στήριξης της Ελλάδας, εκταμιεύθηκαν από το ΔΝΤ την περασμένη Τετάρτη. Η πρώτη αυτή δόση χορηγήθηκε με επιτόκιο 1,30% για τα πρώτα 3 δισ. ευρώ και 3,30% για τα υπόλοιπα 2,5 δισ. ευρώ.

Τελευταία τροποποίηση στις 07:32 - 18 Μαϊ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.