ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κρούει των κώδωνα του κινδύνου για τις ευρωπαϊκές τράπεζες η ΕΚΤ

10:23 - 01 Ιουν 2010 | Οικονομία
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα πρέπει να προχωρήσουν σε περισσότερες διαγραφές δανείων από ότι πέρυσι, ενώ η δυνατότητά τους να πωλούν ομόλογα αναμένεται να περισταλεί, στον απόηχο των ολοένα και εντεινόμενων προσπαθειών εκ μέρους των κυβερνήσεων για «γενναίες» μειώσεις ελλειμμάτων. Τα ανωτέρω αναφέρει μεταξύ άλλων στην εξαμηνιαία έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

«Με τις κυβερνήσεις να βρίσκονται αντιμέτωπες με μεγάλες οικονομικές απαιτήσεις στα επόμενα χρόνια, υπάρχει κίνδυνος η έκδοση ομολόγων από την πλευρά των τραπεζών να συμπιεστεί» σημειώνεται στην έκθεση. «Οι κίνδυνοι για τις τράπεζες αυξάνουν επίσης την πιθανότητα επιβράδυνσης της ανάκαμψης» τονίζεται επίσης.

Η ΕΚΤ κάνει λόγο για πιθανές απομειώσεις από δάνεια και χρεόγραφα, ύψους 90 δισ. ευρώ το 2010 και 105 δισ. ευρώ το 2011.

Επί της ουσίας η εν λόγω έκθεση περιγράφει τους «μετασεισμούς» της διεθνούς χρηματοοικονομικής κρίσης που οδήγησε σε περισσότερα από 1,7 τρις δολάρια διαγραφών και απωλειών από τις αρχές του 2007.

«Τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής θα έχουν κάποια αρνητική επίδραση στην ανάπτυξη και την αγορά αργασίας, ωστόσο αυτή θα είναι σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα» σημείωσε ο μέχρι χθες αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουκάς Παπαδήμος.

«Τα κέρδη στο τραπεζικό κλάδο θα παραμείνουν μετριοπαθή σε μεσοπρόθεσμη βάση» αναφέρεται στην έκθεση.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:45 - 01 Ιουν 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.