ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα σενάρια για ΔΕΗ- ΔΕΠΑ- ΔΕΣΦΑ

17:11 - 02 Ιουν 2010 | Οικονομία
Αποκλείστηκε το ενδεχόμενο πώλησης της ΔΕΗ και των ΕΛΠΕ σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσαν σήμερα ο υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου και ΥΠΕΚΑ κ. Τίνα Μπιρμπίλη, στο πλαίσιο του ευρύτερου προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, ενώ αντίθετα πιθανή θεωρείται η πώληση «πακέτου» της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ (αφού διαχωριστούν), με το δημόσιο όμως να κρατάει τον έλεγχο και τη διαχείριση των εταιρειών.
Όπως ανέφερε η κ. Μπιρμπίλη, ο ενεργειακός τομέας θεωρείται κρίσιμος για την ίδια την ανάπτυξη της χώρας και ως εκ τούτου το Δημόσιο θα κρατήσει «το κλειδί» για όλες τις σημαντικές αποφάσεις.

Ειδικότερα όπως ανακοινώθηκε: Στη ΔΕΗ το Δημόσιο θα συνεχίσει να κατέχει το 51%. Το ίδιο θα γίνει και στον ΔΕΣΜΗΕ. Ωστόσο, όπως ανέφερε η κ. Μπιρμπίλη, υπάρχει θέμα ανάπτυξης του ανταγωνισμού, η οποία μπορεί να επιτευχθεί με δύο τρόπους. Ο ένας είναι να αρθούν οι στρεβλώσεις που έχουν παρατηρηθεί στην αγορά ηλεκτριαμού και ο άλλος είναι να γίνει ποσοτική μείωση της θέσης του «παίχτη» που έχει ηγεμονικό ρόλο.

Σύμφωνα με την υπουργό το πρώτο (η άρση των στρεβλώσεων) θα προχωρήσει σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές όπως η ΡΑΕ. Το δεύτερο για να γίνει, θα πρέπει να εξασφαλιστεί πρώτα ότι ο έχων την δεσπόζουσα θέση θα μπορέσει να αναπτυχθεί σε άλλες αγορές, είτε δηλαδή έξω από την Ελλάδα, είτε μέσα στην Ελλάδα σε άλλους ενεργειακούς τομείς.

Η αναφορά αυτή ερμηνεύεται, σε συνδυασμό με εκείνη που έκανε η υπουργός για την ανάγκη αποτίμησης της αξίας του option που κατέχει η ΔΕΗ στη ΔΕΠΑ, ως πιθανό πράσινο φως για να μπεί η ΔΕΗ στην ΔΕΠΑ. Δηλαδή η υπουργός αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει, σε δεύτερη φάση, πώληση μονάδων της ΔΕΗ, (ένα σενάριο που έχει επανειλημένα διατυπωθεί με βάση το μοντέλο που επιλέχτηκε στην Ιταλία), αφού πρώτα η ΔΕΗ "ανοιχτεί" σε άλλες αγορές.

Η κ. Μπιρμπίλη δεσμεύτηκε επίσης ότι μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα προχωρήσει σε θεσμικές παρεμβάσεις για το άνοιγμα της χονδρικής και της λιανικής αγοράς ηλεκτρισμού, καθώς και ότι, μέχρι τις αρχές του νέου χρόνου θα ολοκληρώσει όλα εκείνα που αποτελούν υποχρεώσεις της χώρας μας για την υλοποίηση του 3ου ενεργειακού ευρωπαϊκού πακέτου.

Όσον αφορά τη ΔΕΠΑ, της οποίας τον κρίσιμο ρόλο σε διεθνές και εγχώριο επίπεδο επισήμανε η κ. Μπιρμπίλη, ανακοινώθηκε ότι: Πρώτον, θα εκτιμηθεί η αξία του option της ΔΕΗ για το 30% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας. Δεύτερον θα διαχωριστεί ο ΔΕΣΦΑ (σήμερα 100% θυγατρική) από τη ΔΕΠΑ. Τρίτον, θα εξεταστούν οι προοπτικές και οι μέθοδοι ιδιωτικοποίησης, με δεδομένο όμως ότι οι δύο εταιρείες θα παραμείνουν υπό τον έλεγχο και διαχείριση του δημοσίου

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.