ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

G20: Ταχύτατη, αλλά άνιση η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας

09:45 - 07 Ιουν 2010 | Οικονομία
Η παγκόσμια οικονομία αναπτύσσεται με γοργούς, αλλά και άνισους ρυθμούς, αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά το πέρας της Συνόδου της G20 στο Μπουσάν της Νοτίου Κορέας.

«Η παγκόσμια οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται γρηγορότερα από ό,τι προβλεπόταν, αλλά με ρυθμό άνισο ανάλογα με τις χώρες και τις περιοχές» αναφέρουν χαρακτηριστικά, για να υπογραμμίσουν:

«Η πρόσφατη αστάθεια στις χρηματαγορές μάς υπενθυμίζει ότι παραμένουν οι ουσιαστικές προκλήσεις, πράγμα που υπογραμμίζει τη σημασία της διεθνούς συνεργασίας».

Παράλληλα υπήρξε δέσμευση για συμφωνία που θα αφορά στη μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, αλλά δεν αναφέρθηκαν στο ενδεχόμενο επιβολής φόρου στις τράπεζες.

Το θέμα της επιβολής φόρου στις τράπεζες, για τη χρηματοδότηση μελλοντικών σχεδίων διάσωσης, διχάζει την G20, αφού υπέρ έχουν ταχθεί οι Ευρωπαίοι και οι ΗΠΑ, ωστόσο στο σχέδιο αντιτίθενται χώρες όπως ο Καναδάς, η Βραζιλία, η Ινδία και η Αυστραλία.

O επικεφαλής της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ τόνισε από την πλευρά του ότι η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, «πρέπει να γίνει σε παγκόσμιο επίπεδο».

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ κάλεσε τους ομολόγους του να «περιφρουρήσουν» την πορεία εξόδου από την ύφεση.

Ο Γκάιτνερ, σε επιστολή με ημερομηνία 3 Ιουνίου -που δημοσιοποιήθηκε το Σάββατο- ο Αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε ότι οι χώρες-μέλη της G20 έχουν συμφέρον να ενισχύσουν τη «συνεχιζόμενη ανάνηψη της ιδιωτικής ζήτησης».

Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.