ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Απολύσεις τοις μετρητοίς, αποζημιώσεις με δόσεις! - Σε υψηλό 10ετίας η ανεργία

08:07 - 17 Ιουν 2010 | Οικονομία
Απολύσεις τοις μετρητοίς, αποζημιώσεις με δόσεις! - Σε υψηλό 10ετίας η ανεργία
(upd) ‘’Τα μιλήσανε, τα συμφωνήσανε’’ οι επιτηρητές και ο υπουργός Εργασίας πάνω στα εργασιακά, καθώς ο κ. Α. Λοβέρδος συμμορφώθηκε πλήρως με τις επιταγές της τρόικας. Σειρά έχει σήμερα το Ασφαλιστικό, όπου αναμένεται να κλείσουν τα ανοιχτά θέματα και να επιτευχθεί συμφωνία πάνω σε νέες επώδυνες ρυθμίσεις. Για κοινωνική έκρηξη προειδοποιούν τα συνδικάτα, τη στιγμή που η ανεργία έχει ήδη εκτοξευτεί στο 11,7%, φτάνοντας σε υψηλό 10ετίας.

Συγκεκριμένα, στο 11,7% διαμορφώθηκε το ποσοστό της ανεργίας κατά το α' τρίμηνο του 2010, "αγγίζοντας" υψηλό 10ετίας, έναντι 9,3% κατά το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Σημειώνεται, δε, ότι κατά το δ΄τρίμηνο του 2009, η ανεργία είχε διαμορφωθεί στο 10,3%. Η ανεργία στην ευρωζώνη ανήλθε στο 10,1% τον Απρίλιο, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων  περίπου 12 ετών, από το 10% τον Μάρτιο, σύμφωνα με την Eurostat.

"Οτιδήποτε άλλο εκτός από άνοδο της ανεργίας θα αποτελέσει έκπληξη. Η Ελλάδα  βρίσκεται σε βαθιά ύφεση εξαιτίας της δημοσιονομικής προσαρμογής. Όλες οι ενδείξεις  υποδεικνύουν περαιτέρω αύξηση της ανεργίας", τόνισε ο Andreas Scheurle, οικονομολόγος της  Dekabank. "Πιστεύω ότι η πρόβλεψη του ΔΝΤ για αύξηση της ανεργίας στο 15% φέτος στην Ελλάδα  είναι πιθανή. Μπορεί κανείς απλώς να δει την Ισπανία για να δει τί επιπτώσεις μπορεί να έχει η  ύφεση στην αγορά εργασίας", πρόσθεσε. Αξίζει να σημειωθεί πως η ανεργία στην Ελλάδα είναι κατά 1,6 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερη σε σχέση με το  μέσο όρο στην ευρωζώνη, όπου το ποσοστό διαμορφώθηκε κοντά σε υψηλό 12ετίας τον Απρίλιο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, οι άνεργοι στην Ελλάδα  ανέρχονται επισήμως σε 586.767, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στην  ηλικιακή ομάδα μεταξύ 15-29 ετών, όπου ανέρχεται στο 22,3%.

Από την άλλη πλευρά, επικυρώθηκε η πλήρης ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, με υπερδιπλασιασμό του ορίου απολύσεων και ‘τσεκούρι’ στις αποζημιώσεις. Συγκεκριμένα, η πρόταση του υπουργείου μετά από συμφωνία με την τρόικα, ορίζει ότι σε επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 150 εργαζόμενους το όριο απολύσεων θα ανέλθει στο 5% μηνιαίως, από 2% που ισχύει σήμερα, με τον περιορισμό, όμως, των 30 εργαζομένων το μήνα. Οι επιχειρήσεις με 20 έως 150 εργαζόμενους μπορούν να απολύουν μέχρι έξι εργαζόμενους το μήνα.

‘Οσον αφορά τις αποζημιώσεις, σύμφωνα με την πρόταση του υπουργείου, δεν μεταβάλλεται το ποσόν αλλά μειώνεται δραστικά ο χρόνος προειδοποίησης, δίνοντας την άνεση στους εργοδότες να προχωρήσουν σε απολύσεις εργαζομένων που βρίσκονται πολλά χρόνια στην ίδια επιχείρηση, αρκεί να τους ειδοποιήσουν ‘’εγκαίρως’’, όπερ σημαίνει:

-          Από 1 – 10 έτη δουλειάς 1 μήνα νωρίτερα

-          Από 10-15 χρόνια 2 μήνες νωρίτερα

-          Από 15-20 3 μήνες

-          Πάνω από 20 χρόνια 4 μήνες

Ενδεικτικά, ένας εργαζόμενος που δουλεύει 20 χρόνια στην ίδια εταιρεία, έπαιρνε μέχρι τώρα αποζημίωση ύψους 16 μισθών, ενώ για να κατέβει το ποσό στο μισό έπρεπε να προειδοποιηθεί 16 μήνες πριν, κάτι πρακτικά αδύνατο. Με τη νέα ρύθμιση, ο ίδιος εργαζόμενος παίρνει αποζημίωση 8 μισθών αρκεί να ειδοποιηθεί 4 μήνες νωρίτερα.

Αλλάζει όμως και ο τρόπος καταβολής της αποζημίωσης, καθώς δίνεται η δυνατότητα για (πολλές) δόσεις. Συγκεκριμένα, όταν η  αποζημίωση υπερβαίνει τις αποδοχές δύο μηνών, ο εργοδότης υποχρεούται να καταβάλλει κατά την απόλυση τουλάχιστον τις αποδοχές δύο μηνών.

Το  υπόλοιπο  ποσό  καταβάλλεται σε  διμηνιαίες δόσεις κάθε μία από τις οποίες δεν μπορεί να είναι κατώτερη από τις αποδοχές δύο μηνών, εκτός και αν το ποσό που υπολείπεται για την εξόφληση του συνόλου της αποζημιώσεως είναι μικρότερο.

Οι κοινωνικοί εταίροι, ΓΣΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΒ και ΓΣΕΒΕΕ καλούνται να δώσουν τις απόψεις τους επί του προεδρικού διατάγματος ως την επόμενη εβδομάδα. Ο ΣΕΒ κρατά ουδέτερη στάση, κάνοντας λόγο για ανάγκη συμμόρφωσης με το μνημόνιο μεν, ανάγκη για τροποποιήσεις δε. Ωστόσο, οι εργοδότες αναμένεται να εμμείνουν στη θέση που έχουν καταθέσει στον υπουργό, ότι δηλαδή η αύξηση του ορίου απολύσεων να ανέβει στο 4% , όπως προβλέπεται στο μνημόνιο. Η ΓΣΕΒΕΕ, που καθώς εκπροσωπεί μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις δεν την ‘’αφορά’’ η αλλαγή του ορίου, προτείνει για τις αποζημιώσεις να κατατίθενται σε διάστημα οχτώ μηνών. Η ΕΣΕΕ προειδοποιεί για τεράστια στασιμότητα στην αγορά, ενώ θεωρεί πως το νέο καθεστώς δεν βοηθά τη μικρή και μεσαία επιχείρηση αλλά τις συγχωνεύσεις μεγάλων επιχειρήσεων.

‘Έντονη είναι η αντίδραση της ΓΣΕΕ, που τονίζει ότι έτσι ανοίγει ο δρόμος στις επιχειρήσεις για μεγαλύτερες και ευκολότερες απολύσεις με μικρότερη αποζημίωση. Ο υπουργός Εργασίας, απέστειλε κι άλλη επιστολή χθες, με την οποία καλεί τη Συνομοσπονδία να καταθέσει τις απόψεις της. Ας σημειωθεί πως κάτι τέτοιο θεωρείται απίθανο καθώς η ΓΣΕΕ δεν συμμετείχε ούτε στο διάλογο που προηγήθηκε.

Στις 23 Ιουνίου το θέμα θα κλείσει οριστικά, με το προεδρικό διάταγμα να πηγαίνει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ το νέο καθεστώς αναμένεται να ισχύσει από Σεπτέμβριο.

Δείτε το προεδρικό διάταγμα στα σχετικά αρχεία

Φωτεινή Πούλη
[email protected]

Συνημμένα αρχεία:
Τελευταία τροποποίηση στις 15:23 - 17 Ιουν 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.