ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το απόλυτο stress test των μέτρων στους δρόμους της Αθήνας

00:25 - 29 Ιουν 2010 | Οικονομία
Κορυφώνεται με τη σημερινή γενική απεργία η αντίδραση της κοινής γνώμης στα μέτρα ‘’βάσει Μνημονίου’’ της κυβέρνησης, με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο να αποτελεί τη ‘σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι’.

Την ίδια ώρα, τις αλλαγές στο ασφαλιστικό που επιβάλλει το Μνημόνιο απορρίπτει μέχρι και η κυβέρνηση – κατόπιν εορτής βέβαια – ενώ και οι ίδιοι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ βρίσκονται σε αμηχανία, παρακολουθώντας τις εξελίξεις και την έκδηλη πλέον οργή του κόσμου. Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο ‘διαρροών’ κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμα και σε πτώση της κυβέρνησης.

Σε μια προσπάθεια κατεναυσμού των βουλευτών ο υπουργός Εργασίας πραγματοποιεί από την περασμένη Παρασκευή, που κατέθεσε το νομοσχέδιο, σειρά ενημερωτικών συναντήσεων, ενώ από σήμερα το θέμα πάει στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, ενώ μετά από ένα κρίσιμο δεκαήμερο, το νομοσχέδιο θα τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

‘’Πυροσβεστικά’’ όμως ,αναμένει η κυβέρνηση, να λειτουργήσει και η αναβολή των τελικών ρυθμίσεων για τα εργασιακά, με την κυβέρνηση να δημιουργεί, λόγω των εντονότατων αντιδράσεων, θολό τοπίο γύρω από τις τελικές διατάξεις και τη μορφή του νέου εργασιακού καθεστώτος.

Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα πραγματοποιούν σήμερα 24ωρη γενική απεργία με βασικά αιτήματα την απόκρουση των ασφαλιστικών ανατροπών, της ανεργίας, της λιτότητας και την υπογραφή ικανοποιητικής ΕΓΣΣΕ.

ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, «λένε ΟΧΙ στις άδικες, σκληρές, αντικοινωνικές, αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις. Οι εργαζόμενοι και η κοινωνία απαιτούν ενίσχυση και όχι αποδυνάμωση των κοινωνικών, ασφαλιστικών, οικονομικών και εργασιακών τους δικαιωμάτων».

Την υποστήριξη του εξέφρασε και ο εμπορικός κόσμος της χώρας (ΕΣΕΕ).

Η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση των συνδικάτων θα πραγματοποιηθεί στις 11.ΟΟ π.μ. στο Πεδίον Άρεως.

Εν τω μεταξύ, επικρατεί προβληματισμός για το αν θα λειτουργήσει κανονικά το λιμάνι του Πειραιά, καθώς η Πανελλήνια Ιδιωτική Ομοσπονδία μπορεί να μην λαμβάνει μέρος στην απεργία, αλλά απεργούν ‘’υπό’’ τη ΓΣΕΕ, δύο σωματεία που υπάγονται σ΄αυτήν, η ΠΕΜΕΝ και ο "Στέφενσον".

Πάντως, η Ενωση Επιχειρήσεων Ναυτιλίας κατέθεσε χθες στο Πρωτοδικείο Πειραιά αίτηση ασφαλιστικών μέτρων προκειμένου να λειτουργήσει κανονικά το λιμάνι, ενώ οι εκπρόσωποί της επισκέφθηκαν τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και ζήτησαν να τηρηθεί σήμερα η νομιμότητα στο λιμάνι.

Για τη διευκόλυνση των απεργών τα μέσα μαζικής μεταφοράς (ΕΘΕΛ, ΜΕΤΡΟ, ΗΛΠΑΠ) θα πραγματοποιήσουν στάσεις εργασίας ως εξής:

ΕΘΕΛ: (ΜΠΛΕ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ) Από την έναρξη της βάρδιας μέχρι τις 08:00 το πρωϊ και από τις 8 το βράδυ μέχρι τη λήξη της βάρδιας.

ΜΕΤΡΟ & ΗΛΠΑΠ: Στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 10 το πρωϊ και από τις 4 το απόγευμα μέχρι τη λήξη της βάρδιας

ΟΣΕ - ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΣ: 24ωρη απεργία

ΤΡΑΜ: θα κινηθεί κανονικά από τις 10 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα.

Σε ματαίωση 34 σκελών πτήσεων εσωτερικού προχώρησε, όμως, και η Olympic Air, εξαιτίας της 24ωρης απεργίας της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ και στην οποία συμμετέχει η ΟΣΥΠΑ, γεγονός που επηρεάζει τα περιφερειακά αεροδρόμια.

Συγκεκριμένα, ματαιώνονται οι πτήσεις από Αθήνα μετ΄ επιστροφής για Μυτιλήνη, Ιωάννινα, Σαντορίνη, Χίο, Καβάλα, Μύκονο, Σύρο, Ικαρία, Κύθηρα, Κάλυμνο, Κάρπαθο, Μήλο, Λέρο, Νάξο και Πάρο, καθώς και οι πτήσεις Ρόδος-Κάλυμνος-Ρόδος, Κάρπαθος-Κάσος-Σητεία-Κάσος-Κάρπαθος και Θεσσαλονίκη-Μυτιλήνη-Θεσσαλονίκη.

Επίσης λόγω της απεργίας τροποποιούνται οι ώρες αναχώρησης στα ακόλουθα δρομολόγια της 29ης Ιουνίου:

OA 091 Κάρπαθος-Ρόδος: Ώρα αναχώρησης 05.30 πμ και ώρα άφιξης 06.05πμ

OA 092/093 Ρόδος-Κάρπαθος-Ρόδος: Ώρα αναχώρησης 10.45πμ και ώρα άφιξης 11.20πμ. Ώρα αναχώρησης από Κάρπαθο 11.50πμ και ώρα άφιξης 12.25μμ

 

Φ.Π.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.