ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παπακωνσταντίνου: Δεν υπάρχει περίπτωση για νέα μέτρα - Βγαίνουμε στις αγορές από το 2011 - Κάτω από 4% η ύφεση

12:08 - 05 Ιουλ 2010 | Οικονομία
Παπακωνσταντίνου: Δεν υπάρχει περίπτωση για νέα μέτρα - Βγαίνουμε στις αγορές από το 2011 - Κάτω από 4% η ύφεση
(upd 5) ''Δεν υπάρχει περίπτωση για νέα μέτρα,'' ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σήμερα. Παράλληλα, η Κομισιόν διέψευσε τη φημολογία περί άφιξης του Επιτρόπου για τις Νομισματικές και Οικονομικές Υποθέσεις της ΕΕ, Όλι Ρεν, στην Αθήνα στο τέλος του μήνα, για να ζητήσει νέα μέτρα από την κυβέρνηση.

Σχετικά με τη φημολογία, ο εκπρόσωπος Τύπου του Ολι Ρεν, Αμαντέο Αλταφάζ, δήλωσε στους δημοσιογράφους, τα εξής: «Διαψεύδω αυτά τα σενάρια. Ο επίτροπος δεν προβλέπει ή έχει σχέδια να επισκεφθεί την Αθήνα και δεν νομίζω ότι θα ζητήσει επιπρόσθετα μέτρα». Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών, δήλωσε  πως η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει την λήψη νέων δημοσιονομικών μέτρων, απορρίπτοντας δημοσιεύματα που έκαναν λόγω για πιέσεις σε αυτή την κατεύθυνση από τους  δανειστές της χώρας. «Δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξουν νέα μέτρα ... ούτε έρχεται ο επίτροπος Oli Rehn ...  αρκετά  με αυτό», υπογράμμισε.

Ο στόχος για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 8,1% φέτος θα επιτευχθεί, ίσως και να ξεπεραστεί, δήλωσε σήμερα ο κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος τόνισε πως οι κίνδυνοι στο σκέλος των εσόδων παραμένουν. «Υπάρχουν  κίνδυνοι στην υστέρηση των εσόδων. Είμαστε λίγο κάτω από τους στόχους αλλά να θυμίσω ότι οι στόχοι που είχαμε δει στον προϋπολογισμό αφορούν σε μία πολύ πιο αισιόδοξη πορεία του ΑΕΠ από αυτή που έχει ενσωματωθεί στο μνημόνιο», είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως ο κρατικός προϋπολογισμός του πρώτου εξαμήνου κινείται εντός των στόχων.

Σημειώνεται ότι στο πρώτο μισό του 2010 τα καθαρά έσοδα αυξήθηκαν κατά 7,1%, με την κυβέρνηση να μην προβαίνει σε νέες προβλέψεις αναφορικά με την αύξηση των καθαρών  εσόδων του προϋπολογισμού μετά την υπογραφή του μνημονίου και τα νέα δημοσιονομικά μέτρα.  

Επιπλέον, υπερβολικά απαισιόδοξη χαρακτήρισε την πρόβλεψη για συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 4% το 2010, ενώ ανέφερε ότι «θα είναι λιγότερο από αυτό  που αναμενόταν». Συγκεκριμένα, δήλωσε πως «έχουμε κάποιες πρώτες ενδείξεις που μας δείχνουν ότι η πρόβλεψη για μείωση του ΑΕΠ κατά  4% το χρόνο είναι ίσως υπερβολικά απαισιόδοξη».

«Είμαστε στο σωστό δρόμο και τα πρώτα αποτελέσματα ήδη φαίνονται και αυτά τα πρώτα  αποτελέσματα είναι πολύ σημαντικό μήνυμα προς την ελληνική κοινωνία κατ' αρχάς και κατά δεύτερο  λόγο προς τις αγορές. Τόσο στην ελληνική αγορά ... αλλά και τις διεθνείς αγορές από τις  οποίες  προσδοκούμε το 2011 μια συνέχιση της χρηματοδότησης του Δημοσίου χρέους», τόνισε, προσθέτοντας πως δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία για την επιστροφή της χώρας  στις αγορές το 2011.

«Το πότε θα γίνει θα εξαρτηθεί από την ομαλοποίηση της κατάστασης», ανέφερε, λέγοντας πως η έκδοση εντόκων γραμματίων του Δημοσίου στα μέσα Ιουλίου δεν αποτελεί επιστροφή της χώρας στις αγορές αλλά απλή πράξη διαχείρισης του χρέους.

Αξιωματούχοι της τρόικας (ΔΝΤ,ΕΕ, ΕΚΤ) θα επισκεφθούν την  Αθήνα στις 20-26 Ιουλίου για να  ολοκληρώσουν την πρώτη επιθεώρηση τους όσον αφορά στην εφαρμογή του προγράμματος  εξυγίανσης της οικονομίας για να λάβει έκτακτα δάνεια ύψους 110 δισ. ευρώ.

 




Τελευταία τροποποίηση στις 15:40 - 05 Ιουλ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.