ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Oι τραπεζίτες ανοίγουν τα χαρτιά τους – Η τετραπλή συγχώνευση – Η κυβέρνηση ορίζει συμβούλους

14:10 - 16 Ιουλ 2010 | Οικονομία
Oι τραπεζίτες ανοίγουν τα χαρτιά τους – Η τετραπλή συγχώνευση – Η κυβέρνηση ορίζει συμβούλους
(upd) Τροφή για συζητήσεις και σενάρια έδωσε η πρόταση Σάλλα για την εξαγορά της συμμετοχής του Δημοσίου σε Τ.Τ. και Αγροτική. Ενώ αναμένεται η απόφαση της κυβέρνησης για τη διαδικασία που πρόκειται να ακολουθηθεί οι τραπεζίτες αρχίζουν ν’ ανοίγουν τα χαρτιά τους και να υποβάλουν τις δικές τους προτάσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, ο διοικητής της ΑΤΕbank κ. Θ. Πανταλάκης φέρεται να τάσσεται υπέρ ενός ισχυρού κρατικού τραπεζικού πόλου με τετραπλή συγχώνευση ανάμεσα στο Τ.Τ., την ΑΤΕ, το Ταμείο Παρακαταθηκών και την Τράπεζα Αττικής. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτή ήταν η πρόταση του κ. Πανταλάκη κατά τη συνάντηση που είχε νωρίτερα την Παρασκευή, με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. Σε κάθε περίπτωση έχει ανοίξει για τα καλά το κεφάλαιο των ανακατατάξεων στις τράπεζες, παρατηρούν χρηματιστηριακοί κύκλοι.

Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών στον ορισμό συμβούλων, με αντικείμενο την αποτίμηση των συμμετοχών του Δημοσίου στο εγχώριο πιστωτικό σύστημα και ειδικότερα στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την Αγροτική Τράπεζα.

Παράλληλα, όπως αναφέρουν αρμόδιοι παράγοντες, θα ζητηθεί η υποβολή προτάσεων σχετικά με τις πλέον ενδεδειγμένες κινήσεις όσον αφορά τις συμμετοχές του Δημοσίου στις τράπεζες. Για παράδειγμα, μπορεί να προταθούν ανά περίπτωση, συγχώνευση, πώληση μεριδίου, πώληση του συνόλου της συμμετοχής του Δημοσίου ή διεθνής διαγωνισμός. Σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, είναι πιθανόν η όλη διαδικασία να "αποκρυσταλλωθεί" προς το Σεπτέμβριο.

Χθες, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε πως η πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς για την εξαγορά των πακέτων μετοχών που κατέχει το Δημόσιο στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την Αγροτική Τράπεζα, θα εξεταστεί στο πλαίσιο των προβλεπόμενων θεσμοθετημένων διαδικασιών, με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και τη βιώσιμη πορεία των συγκεκριμένων τραπεζών, αλλά και του τραπεζικού συστήματος και της ελληνικής οικονομίας συνολικά.

«Αλλάξαμε επίπεδο», υποστήριξε μιλώντας στο «R» ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, ο οποίος θεωρεί ότι, «η συμφωνία αυτή εφόσον προχωρήσει θ’ αλλάξουν τα δεδομένα στην εγχώρια κεφαλαιαγορά.  Ο επικεφαλής διαπραγμάτευσης της Beta ΑΧΕΠΕΥ κ. Τ. Ζαμάνης είπε ότι,  "η συνδυασμένη προσφορά της Πειραιώς για τις δύο τράπεζες είναι σε discount 37% περίπου  με βάση τις τρέχουσες τιμές, ο κόσμος όμως βλέπει το deal θετικά, διότι θα μπορούσε να  δημιουργηθεί ένας ισχυρός τραπεζικός όμιλος και μειώνονται οι κίνδυνοι για τους καταθέτες",  ανέφερε ο Τάκης Ζαμάνης, επικεφαλής διαπραγμάτευσης στην Beta Χρηματιστηριακή.

Σύμφωνα με το Reuters,  αναλυτές είπαν ότι η προσφορά της Πειραιώς σηματοδοτεί την έναρξη κύκλου συγχωνεύσεων  και συνεργασιών στον κλάδο, την στιγμή που οι τράπεζες εγγράφουν υψηλές προβλέψεις για  επισφαλή δάνεια και αντιμετωπίζουν αυξημένο κόστος χρηματοδότησης.

«Το παιχνίδι των συγχωνεύσεων ξεκίνησε μετά τις πιέσεις της ελληνικής κυβέρνησης και των  εποπτικών αρχών. Η Πειραιώς κάνει την πρώτη κίνηση. Αρχικά, δείχνει να είναι μια έξυπνη κίνηση,  καθώς η προσφορά είναι σε μετρητά και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο αποτελεί ελκυστική  επένδυση. Η Αγροτική είναι περισσότερο μια αναγκαιότητα», είπε ο Alexander Κyrtsis, αναλυτής  στην UBS.  Και πρόσθεσε ότι η ροσφορά της Πειραιώς ενδέχεται να οδηγήσει σε αντιπροτάσεις από  μεγαλύτερες τράπεζες όπως η Eurobank και η Εθνική Τράπεζα , η  καθεμία εκ των οποίων κατέχουν ποσοστό 6% στο ΤΤ.

Στ.Κ.Χαρίτος
sxaritos@reporter.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις 17:17 - 16 Ιουλ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.