ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στη διυπουργική η παραχώρηση του management στα… νερά

08:15 - 23 Ιουλ 2010 | Οικονομία
Με όλα τα ανοιχτά θέματα, από τα οποία ξεχωρίζει η πώληση ποσοστών αλλά και η παραχώρηση του μάνατζμεντ της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ, θα ασχοληθεί η διυπουργική επιτροπή αποκρατικοποιήσεων που συνέρχεται σήμερα. Μπορεί οι εξελίξεις στις τράπεζες να μονοπωλούν το ενδιαφέρον, όμως η κυβέρνηση θα συνεχίσει, σύμφωνα με οικονομικούς παρατηρητές, να φτιάχνει κλίμα στην οικονομία και την αγορά.

Η παραχώρηση του  μάνατζμεντ σε ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ εξακολουθεί να αποτελεί σημείο ενδοκυβερνητικών τριβών,  με την τρόικα πάντως να τάσσεται αναφανδόν υπέρ της πλήρους ιδιωτικοποίησης. Επίσης προχωρημένο είναι το θέμα της παραχώρησης του μάνατζμεντ για την αξιοποίηση των λιμανιών και αεροδρομίων της χώρας, κάτι για το οποίο μάλιστα αναμένεται να οριστούν και ειδικοί σύμβουλοι.

Σημειώνεται ότι το συνολικό ποσό που εκτιμάται ότι μπορεί να εισπραχθεί από αποκρατικοποιήσεις ανέρχεται περί τα 5,7 δισ. ευρώ για την επόμενη τριετία, το οποίο αντιστοιχεί στο 2,3% του ΑΕΠ. Αρχικά ο στόχος προέβλεπε έσοδα της τάξης των 2,5 δισ. ευρώ το 2010, πλην όμως ο στόχος αυτός εγκαταλείφθηκε λόγω της εικόνας της αγοράς αλλά και της απόφασης να καθυστερήσουν οι διαδικασίες, προκειμένου να δοθεί ένα σαφώς πιο συγκεκριμένο στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων για την κάθε εταιρεία χωριστά.

Το σχέδιο καλύπτει πάντως όλες τις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων και βρίσκεται σε πλήρη εναρμόνιση με τη φιλοσοφία της κυβέρνησης ότι οι στρατηγικής σημασίας εταιρείες, που δραστηριοποιούνται σε δίκτυα και υποδομές, θα παραμείνουν υπό τον έλεγχο του ελληνικού Δημοσίου, ενώ παράλληλα θα προωθηθούν και κάποιες μετοχοποιήσεις, προκειμένου να αντληθούν πόροι από την κεφαλαιαγορά και να καταστούν οι επιχειρήσεις αυτές ανταγωνιστικές σε διεθνές επίπεδο.

Στ. Κ. Χαρίτος
Τελευταία τροποποίηση στις 08:22 - 23 Ιουλ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.