ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προσπάθειες να τονωθεί το «κίνημα των αποδείξεων»- Το ΣΔΟΕ στα νησιά

09:14 - 18 Αυγ 2010 | Οικονομία
Το «κίνημα των αποδείξεων» επιθυμεί να αφυπνίσει το υπουργείο Οικονομικών και προσανατολίζεται στη θέσπιση ισχυρότερων κινήτρων για τη συγκέντρωση των αποδείξεων, ενώ την ίδια ώρα στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ μπαίνουν όσοι ζουν πλουσιοπάροχα δηλώνοντας πενιχρά εισοδήματα αλλά και καλλιτέχνες. Σύμφωνα με όσα έχει εντοπίσει το ΣΔΟΕ σε πανηγύρια και συναυλίες στις μέρες του Δεκαπενταύγουστου παρατηρήθηκε όργιο φοροδιαφυγής.

Το υπουργείο Οικονομικών μαζί με τους ελέγχους εξετάζει τη θέσπιση ισχυρότερων κινήτρων για τη συγκέντρωση αποδείξεων αφού όπως παραδέχονται στελέχη του υπουργείου, το νέο καθεστώς αν και στο πρώτο διάστημα της εφαρμογής του είχε τεράστια επιτυχία, τώρα έχει ατονίζει και έχει και κάποιες αδυναμίες. Γι΄αυτό και πρέπει να γίνουν κάποιες διορθωτικές παρεμβάσεις υποστηρίζουν στελέχη του υπουργείου. Ανάμεσα στα μέτρα που επεξεργάζονται είναι το ελάχιστο ποσό των δαπανών, σε ποσοστό επί του δηλούμενου και φορολογούμενου εισοδήματος, να καθορίζεται κατ’ έτος. Έτσι οι φορολογούμενοι δε θα γνωρίζουν το ύψος των αποδείξεων που πρέπει να συγκεντρώσουν από την αρχή και δε θα σταματούν να ζητούν αποδείξεις όταν το συγκεντρώσουν όπως έγινε φέτος. Επιπλέον το μέγιστο ποσό των δαπανών για την επιβολή ή την έκπτωση φόρου, θα καθορίζεται επίσης κατ’ έτος. Παράλληλα υπάρχουν σκέψεις κάποιες αποδείξεις από επαγγέλματα που οργιάζει η φοροδιαφυγή και παρά τα μέτρα δεν έχει συλληφθεί να μετράνε διπλά. Δηλαδή απόδειξη 100 ευρώ από υδραυλικό στη φορολογική δήλωση θα έχει διπλάσιο όφελος ήτοι το έξοδο θα είναι 200 ευρώ.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου ζήτησε κατά τη χθεσινή συνάντησή του με τον επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γ. Καπελέρη, κατά τη διενέργεια των ελέγχων να δίνεται ιδιαίτερη έμφαση και στο εάν κόβονται οι αποδείξεις, ειδικά από τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε νησιωτικές και γενικότερα τουριστικές περιοχές της χώρας. Το ΣΔΟΕ θα συνεχίσει τους σαρωτικούς ελέγχους στην αγορά και ιδιαιτέρως στα νησιά μέχρι και το τέλος της τουριστικής περιόδου σε μία προσπάθεια να περιοριστεί η φοροδιαφυγή, η οποία ανθεί στις τουριστικές περιοχές.

Το βάρος θα πέσει και σε τομείς που παρουσιάζουν μεγάλη φοροδιαφυγή όπως στους ελεύθερους επαγγελματίες, στα σκάφη αναψυχής, στις πισίνες κ.α. Πρόκειται για τομείς οι οποίοι σύμφωνα με το ΣΔΟΕ παρουσιάζουν μεγάλο φορολογικό ενδιαφέρον. Το ειδικό σώμα διερευνά και «μη κερδοσκοπικούς» συλλόγους που διοργανώνουν εκδηλώσεις σε πλατείες χωριών και κωμοπόλεων ανά την επικράτεια και σε πολλές περιπτώσεις δεν κόβεται κανενός είδους παραστατικό.  
Τελευταία τροποποίηση στις 09:16 - 18 Αυγ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.