ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ξεκινά από 1ης Σεπτεμβρίου η διαδικασία για τους αγρότες στα Φωτοβολταϊκά

21:49 - 30 Αυγ 2010 | Οικονομία
Ξεπερνούν τα 1.400 MW οι νέες αιτήσεις για την εγκατάσταση μικρών φωτοβολταικών συστημάτων που έχουν υποβληθεί στη ΔΕΗ το τελευταίο δίμηνο μετά την έναρξη εφαρμογής του νέου νόμου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ενώ αθρόα αναμένεται ότι θα είναι από 1ης Σεπτεμβρίου και η προσέλευση στα περιφερειακά γραφεία της επιχείρησης, των αγροτών οι οποίοι θα υποβάλουν αιτήσεις για εγκατάσταση φωτοβολταικών συστημάτων σε γαίες υψηλής παραγωγικότητας αξιοποιώντας τα ειδικά κίνητρα που προβλέπει ο νόμος.
Η ΔΕΗ με εγκύκλιο της ενημερώνει τους αγρότες ότι από την 1η Σεπτεμβρίου θα αρχίσει η υποβολή των αιτήσεων οι οποίες θα εξεταστούν κατά σειρά χρόνου υποβολής, ενώ καθιστά εμμέσως σαφές ότι οι αιτήσεις δεν είναι δυνατό να εγκριθούν στο σύνολο τους δεδομένης της πεπερασμένης δυνατότητας του δικτύου.

Η δυνατότητα που παρέχει ο νόμος για την εγκατάσταση μικρών φωτοβολταικών από τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες σε γαίες υψηλής παραγωγικότητας σε συνδυασμό με την υψηλή τιμή αγοράς της παραγόμενης ενέργειας, έχει δημιουργήσει υψηλές προσδοκίες τόσο σε μεμονωμένους αγρότες όσο και σε αγροτικούς συνεταιρισμούς που έχουν σπεύσει να υποβάλλουν αιτήσεις.

Το θέμα ετέθη και κατά τη συνάντηση της υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης.κυρίας Κατερίνας Μπατζελή, με τους εκπροσώπους του αγροτικούς κόσμου (ΠΑΣΕΓΕΣ, η ΓΕΣΑΣΕ, η ΣΥΔΑΣΕ) παρόντος και του αρμόδιου υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Γιάννη Μανιάτη, χωρίς ωστόσο, να δοθούν σαφείς απαντήσεις για το πώς θα αντιμετωπιστεί η υπερπληθώρα αιτήσεων που αναμένεται να υποβληθούν .

Πάντως η ΔΕΗ στην εγκύκλιο της, με αφορμή την έναρξη υποβολής αιτήσεων από την 1η Σεπτεμβρίου, προαναγγέλλει ότι θα τεθεί πλαφόν στις αιτήσεις για τα αγροτικά φωτοβολταϊκά.

Συγκεκριμένα η ΔΕΗ σημειώνει ότι έχει υποδεχθεί μέχρι σήμερα, αιτήσεις 1000 MW για εγκαταστάσεις 100 kW- 500 kW και 400 MW για σταθμούς μέχρι 100 kW. Επίσης υπενθυμίζει ότι:

- Έχουν εκδοθεί, με το προηγούμενο θεσμικό πλαίσιο άδειες παραγωγής για φωτοβολταϊκούς σταθμούς συνολικής ισχύος περί τα 700 MW.

- Έχουν υποβληθεί στη ΔΕΗ αιτήματα σύνδεσης με απόφαση εξαίρεσης από τη ΡΑΕ (βάσει του Ν. 3468/2006) και για σταθμούς που απαλλάσσονται αυτής συνολικής ισχύος περί τα 300 MW (χωρίς να εξαντλούν το σύνολο των εξαιρέσεων που έχει χορηγήσει η ΡΑΕ)

- Οι εκκρεμούσες στη ΡΑΕ αιτήσεις για έκδοση αδειών παραγωγής και αποφάσεων εξαίρεσης για φωτοβολταϊκούς σταθμούς ισχύος μέχρι 1 MW, που καταλαμβάνονται από τις διατάξεις του νέου Νόμου (3851/2010) και ήδη διαβιβάστηκαν στη ΔΕΗ ως Διαχειριστή του Δικτύου αντιπροσωπεύουν συνολική ισχύ περί τα 200 MW.

- Οι φωτοβολταϊκοί σταθμοί ισχύος άνω του 1 MW που έχουν συμπεριληφθεί στον ειδικό κατάλογο της ΡΑΕ, βάσει του άρθρου 15 του Ν. 3851/2010, αντιπροσωπεύουν συνολική ισχύ περί τα 870 MW.

Μάλιστα η ΔΕΗ υπογραμμίζει ότι νέα αιτήματα θα εξεταστούν μετά από την ολοκλήρωση της εξέτασης των παλαιών και προσθέτει ότι η δέσμευση ισχύος που θα προκύψει φαίνεται να ξεπερνάει τη σχετική πρόβλεψη του υπουργείου Περιβάλλοντος που αν και δεν έχει οριστεί ακόμη υπολογίζεται σε 2.200 MW.

Ειδικά για τις αιτήσεις των κατ΄ επάγγελμα αγροτών, η ΔΕΗ βεβαιώνει ότι ανεξαρτήτως της ημερομηνίας υποβολής τους, θα εξεταστούν κατά προτεραιότητα έναντι των λοιπών αιτήσεων που υποβλήθηκαν με βάση το νέο νόμο.

Σε ότι αφορά την τιμή του αγροτικού ρεύματος ο κ. Μανιάτης, μετά τη συνάντηση με τους εκπροσώπους των αγροτών,  δήλωσε ότι δεν θα αυξηθεί η τιμή του αγροτικού ρεύματος από τη ΔΕΗ και υπεραμύνθηκε την υπουργική απόφαση, για την μείωση του ηλεκτρικού ρεύματος, από 1/1/2011, σε περίπου 1 εκατ. νοικοκυριά, μέσα στα οποία περιλαμβάνονται και αγροτικά νοικοκυριά.

Τελευταία τροποποίηση στις 21:58 - 30 Αυγ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.