ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι συγχωνεύσεις δεν αποτελούν τη λύση στα δεινά των τραπεζών

17:44 - 01 Σεπ 2010 | Οικονομία
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες στην Ελλάδα δεν μπορούν να λυθούν μόνο μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων, υποστηρίζει ο συντάκτης George Hay σε άρθρο του στο Reuters, όπου μεταξύ άλλων δεν παραλείπει να πει ότι η συγκέντρωση στον τραπεζικό κλάδο που προσπαθεί μέσω των συμβούλων Deutsche Bank, HSBC και Lazard Freres, η ελληνική κυβέρνηση αποτελεί βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση
Ο αρθογράφος υποστηρίζει ότι το υπέρογκο δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας το 2009, στο 13,6%, αποτελεί πηγή  ανησυχίας για τους επενδυτές όσον αφορά την ικανότητα της χώρας να αποπληρώσει το υψηλό  δημόσιο χρέος της.

Παρόλο που οι περισσότερες ελληνικές τράπεζες πέρασαν με επιτυχία τα stress tests της ΕΕ,  σε περίπτωση χρεοκοπίας της χώρας οι χρηματοπιστωτικοί όμιλοι θα αντιμετωπίσουν σημαντική  απομείωση της αξίας των κρατικών ομολόγων που διακρατούν στα χαρτοφυλάκια τους (haircut).

Σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters-Γνώμες, μία ρεαλιστική απομείωση των ομολόγων  θα οδηγούσε σε πτώση του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Tier 1 όλων των τραπεζών κάτω από  το 6%.

Παράλληλα, οι ανησυχίες για τη φερεγγυότητα της χώρας προκάλεσαν σοβαρό πρόβλημα  ρευστότητας. Με τη διατραπεζική αγορά να παραμένει κλειστή, οι ελληνικές τράπεζες έχουν  στραφεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, από την οποία έχουν δανειστεί μέχρι στιγμής  περισσότερα από 90 δις ευρώ.

Οι συγχωνεύσεις δεν πρόκειται να επιλύσουν τόσο σοβαρά δομικά προβλήματα, αν και θα  μπορούσαν να αποδειχθούν ευεργετικές. Πουλώντας τα μερίδια που κατέχει σε μικρές τράπεζες,  όπως την ATEbank και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, σε μεγαλύτερες,  όπως η Εθνική Τράπεζα, η Alpha Bank και η Πειραιώς, η  κυβέρνηση θα δημιουργούσε ισχυρότερα πιστωτικά ιδρύματα που θα είχαν περισσότερες  πιθανότητες πρόσβασης στις αγορές κεφαλαίων.

Το πρόβλημα όμως είναι πως είναι δύσκολο να αποτιμηθεί η αξία των μεριδίων των τραπεζών.

Ο κλάδος έχει απωλέσει το 9% των καταθέσεων από την αρχή του έτους, σύμφωνα με την  Citigroup, αν και τα αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου υποδηλώνουν ότι η αύξηση των  χορηγήσεων και η ποιότητα του ενεργητικού διαμορφώθηκε σε οριακά υψηλότερα επίπεδα του  αναμενόμενου.

Οι διακυμάνσεις των μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών έχουν οδηγήσει την αξία των  μεριδίων του Δημοσίου στην ΑΤΕbank και το ΤΤ στο 1,2 δις ευρώ - σημαντικά υψηλότερα της  προσφοράς εξαγοράς της Πειραιώς στα μέσα Ιουλίου.

Δεύτερον, οι συγχωνεύσεις αναπόφευκτα θα οδηγήσουν σε περαιτέρω περικοπές θέσεων  εργασίας, μια εξέλιξη που από πολιτικής άποψης θα ήταν δυσάρεστη. Ακόμη και αν η δέσμευση  της κυβέρνησης για δημοσιονομική σταθερότητα σημαίνει ότι θα ήταν πρόθυμη να πουλήσει τα  μερίδιά της σε χαμηλότερη τιμή, οι μέτοχοι των μεγαλύτερων τραπεζών δεν θα δεχόντουσαν  εύκολα να αυξηθεί η έκθεσή τους στην πηγή των τωρινών τους προβλημάτων.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.