ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

"Πράσινο φως" για τη δεύτερη δόση του δανείου

08:30 - 07 Σεπ 2010 | Οικονομία
(upd) Τη δεύτερη δόση, ύψους 9 δισ. ευρώ, από το μηχανισμό στήριξης προς την Ελλάδα ενέκρινε το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ecofin) που συνεδριάζει σήμερα στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που, μέχρι τώρα, έχουν δει το φως της δημοσιότητας, την έγκριση δεν ακολούθησε καμία συζήτηση, αφού επρόκειτο για τυπική διαδικασία. Το ενδιαφέρον τώρα στρέφεται στην τρίτη δόση.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ συμφώνησαν σήμερα να εξετάζονται τα σχέδια των εθνικών προϋπολογισμών τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο την άνοιξη κάθε χρονιάς, αρχής γενομένης από το 2011, πριν υιοθετηθούν από τα κοινοβούλιά τους.

Η πρωτοβουλία αυτή, που ονομάσθηκε "Ευρωπαϊκό Εξάμηνο", θα επιτρέψει οι οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές των κρατών της ΕΕ "να επιτηρούνται για μια περίοδο έξι μηνών κάθε χρόνο, από το 2011, ώστε να εντοπίζεται οποιαδήποτε ασυμβατότητα και οποιαδήποτε ανισορροπία εν τη γενέσει της", υπογράμμισαν οι υπουργοί Οικονομικών σε ανακοίνωσή τους.

Η πρωτοβουλία αυτή είχε υιοθετηθεί κατ' αρχήν την άνοιξη, ενώ δεν έχει ακόμη επικυρωθεί επισήμως.

"Ο νέος κύκλος επιτήρησης θα αρχίζει κάθε χρόνο το Μάρτιο, όταν, στη βάση μιας έκθεσης της Επιτροπής, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (των κρατών της ΕΕ) θα εντοπίζει τις κύριες οικονομικές προκλήσεις και θα δίνει στρατηγικές συμβουλές για τις προς εφαρμογήν πολιτικές", διευκρινίζεται στη συμφωνία.

Οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει στη συνέχεια να παρουσιάσουν τον Απρίλιο τους μείζονες μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς προσανατολισμούς τους.

Τέλος, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, η Επιτροπή και τα κράτη θα καταθέτουν μια γνωμοδότηση, πριν οι κυβερνήσεις οριστικοποιήσουν τους προϋπολογισμούς τους.

Η ιδέα είναι να επιτραπεί ένας καλύτερος δημοσιονομικός συντονισμός ώστε να εξασφαλιστεί ότι ουδείς θα παρεκκλίνει επικίνδυνα θέτοντας σε κίνδυνο τους γείτονες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προτείνει αυτή τη μεταρρύθμιση το Μάιο και στη συνέχεια εξετάστηκε από τους υπουργούς Οικονομικών στο πλαίσιο μιας ομάδας εργασίας, η οποία είχε αναλάβει να εργαστεί για την ενίσχυση της δημοσιονομικής επιτήρησης στην ΕΕ. Πολλές χώρες, ιδιαίτερα η Βρετανία, είχαν φανεί αρχικά απρόθυμες.

Ξανά στην Αθήνα η τρόικα

Σημειώνεται ότι στις 13 Σεπτεμβρίου θα έρθει εκ νέου στην Αθήνα κλιμάκιο της τρόικας, με αντικείμενο τη συνδρομή στην κατάρτιση του προϋπολογισμού 2011 και την οριστικοποίηση των μέτρων για το επόμενο έτος, κυρίως όσον αφορά στις μετατάξεις προϊόντων στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ, ή την αναζήτηση άλλων πηγών ισοδύναμων εσόδων.

Τελευταία τροποποίηση στις 18:12 - 07 Σεπ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.