ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χ. Παμπούκης: Επενδυτικό εργαλείο ο νόμος "fast track"

18:44 - 15 Σεπ 2010 | Οικονομία
«Το νέο επενδυτικό πλαίσιο που εισάγει η κυβέρνηση με την παρουσίαση του Νόμου "fast track" αποτελεί ένα επενδυτικό εργαλείο που θα διευκολύνει και θα επιταχύνει τις διαδικασίες των υποψηφίων επενδυτών, ενώ ταυτόχρονα θα επιφέρει διαφάνεια και αποτελεσματικότητα. Το νέο αυτό πλαίσιο περιορίζει το σύνολο των επιχειρηματικών κινδύνων άμεσα συνδεδεμένων με τις στρεβλώσεις της ελληνικής δημόσιας διοίκησης. Μέλημά μας, μεταξύ άλλων, είναι οι επενδύσεις που στόχο έχουν να θωρακίσουν στρατηγικά τη χώρα, αναβαθμίζοντάς την γεωπολιτικά προκειμένου να μην έρθουμε ποτέ ξανά στο σημείο μηδέν που βρεθήκαμε πριν από λίγους μήνες».
Την επισήμανση αυτή έκανε ο υπουργός Επικρατείας κ. Χάρης Παμπούκης, κατά τη σημερινή ομιλία του ενώπιον του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

Ο υπουργός Επικρατείας αναφέρθηκε διεξοδικά στα οφέλη που θα προκύψουν από την εφαρμογή του "fast track" και μεταξύ άλλων τόνισε: «Ο πολιτικός χρόνος έχει πυκνώσει. Καλούμαστε ως κυβέρνηση και ως χώρα να κάνουμε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα όσα δεν έχουν γίνει τις προηγούμενες δεκαετίες. Ζητούμενο, πια, είναι να απελευθερώσουμε όλες τις δημιουργικές δυνάμεις της πατρίδας μας. Μια Ελλάδα, που παίρνει την τύχη της στα χέρια της, με την αλλαγή, τη δημιουργία, την καινοτομία, την έξυπνη προσαρμογή.

Αποτελούμε στρατηγικό σταυροδρόμι που διαθέτει φυσικά, γεωγραφικά και πολιτισμικά πλεονεκτήματα. Είμαστε μια πανέμορφη χώρα με φυσικό πλούτο. Για αυτό, άλλωστε, η πράσινη ανάπτυξη είναι κινητήριος μοχλός του οικονομικού μας μοντέλου στοχεύοντας στη διατήρηση και την αξιοποίηση του συγκριτικού μας αυτού πλεονεκτήματος. Γεωγραφικά και γεωπολιτικά είμαστε πύλη και κόμβος κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις μεταφορές, τα λιμάνια, και τα αεροδρόμια αλλά και την σταθερότητα και την ευημερία της ΝΑ Ευρώπης. Πολιτισμικά είμαστε δημιουργικοί και εξωστρεφείς, πάντοτε ανοιχτοί στην καινοτομία και στην υλοποίηση νέων ιδεών».

Στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, αφού ευχαρίστησε τον υπουργό για την παρουσία του στο Δ.Σ. του ΕΒΕΑ, ανέφερε: «Η διαδικασία fast track, η οποία αναμένεται να νομοθετηθεί στο επόμενο διάστημα, είναι σαφέστατα ένα θετικό βήμα, με στόχο την προσέλκυση και τη διευκόλυνση νέων μεγάλων επενδύσεων. Ωστόσο, δεν αρκεί απλώς να νομοθετηθεί ένα μέτρο. Πρέπει να διασφαλιστεί και η αποτελεσματική εφαρμογή του στην πράξη. Οι προθέσεις και οι προδιαγραφές είναι σωστές. Τα προβλήματα όμως προκύπτουν στην υλοποίηση. Η γραφειοκρατία, η πολυπλοκότητα, η αδιαφάνεια στη δημόσια διοίκηση εξακολουθούν να αποτελούν τη μεγαλύτερη τροχοπέδη για τις νέες επενδύσεις, οποιουδήποτε είδους ή κλίμακας. Η διαδικασία fast track έχει σχεδιαστεί ώστε να περιλαμβάνει μόνο μεγάλης κλίμακας επενδύσεις. Είναι ωστόσο σημαντικό αυτή η αναπτυξιακή πρωτοβουλία του κ. Παμπούκη να συνεχιστεί με μια αντίστοιχη πρόβλεψη και για μικρότερες επενδύσεις, δηλαδή ένα "fast track 2". Γιατί μέσα από αυτές θα μπορέσουν να στηριχθούν οι τοπικές οικονομίες και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, ειδικά στην περιφέρεια. Προς την κατεύθυνση αυτή, η κυβέρνηση οφείλει να αξιοποιήσει την τεχνογνωσία και τις δομές των Επιμελητηρίων. Τα Επιμελητήρια, σε όλη την Ελλάδα διαθέτουν σήμερα την εμπειρία, τη δυνατότητα και τη διάθεση να λειτουργήσουν ως Κέντρα Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων, προσφέροντας υπηρεσίες μιας στάσης για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων και για την υλοποίηση επενδύσεων τοπικής κλίμακας».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.