ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Λ. Παπαδήμος: Υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης στην ταχύτητα εφαρμογής των μέτρων

19:28 - 24 Σεπ 2010 | Οικονομία
Γενναία χαρακτήρισε ο Λουκάς Παπαδήμος, καθηγητής στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα στο πλαίσιο της εφαρμογής προγράμματος προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας.
Μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε το κέντρο οικονομικών σπουδών που εδρεύει στην Φρανκφούρτη, σημείωσε ωστόσο ότι υπάρχουν περαιτέρω περιθώρια βελτίωσης σε ό,τι αφορά την ταχύτητα εφαρμογής τους.

Υπογράμμισε ακόμη την ανάγκη όχι μόνο να αντιμετωπιστούν οι βαθιά ριζωμένες αιτίες της δημοσιονομικής ανισορροπίας και των διαρθρωτικών αδυναμιών, αλλά και να επιτευχθούν θετικές συνέργιες μεταξύ των μέτρων για δημοσιονομικό περιορισμό και των πολιτικών για ενίσχυση της ανάπτυξης, εφαρμόζοντας μεταρρυθμίσεις με στόχο την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και βελτίωσης της δυνητικής οικονομικής ανάπτυξης και των προοπτικών απασχόλησης.

Στην παρουσίασή του, ο κ. Παπαδήμος έθιξε τέσσερα θέματα: Πρώτον, θέτοντας την ελληνική χρηματοοικονομική κρίση σε ένα ευρύτερο πλαίσιο εξέτασε τις δημοσιονομικές συνέπειες της χρηματοοικονομικής κρίσης στις ανεπτυγμένες οικονομίες, τις επιπτώσεις στις οικονομικές και χρηματοοικονομικές προοπτικές και τις προκλήσεις για την οικονομική πολιτική.
Δεύτερον, αναφέρθηκε στις κύριες αιτίες και του υπόλοιπους παράγοντες που συνέβαλλαν στη σφοδρότητα της δημοσιονομικής και οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα. Αναγνώρισε έξι πρωταρχικούς παράγοντες που καθιστούν ευάλωτη την ελληνική οικονομία, οικονομικούς, διαρθρωτικούς και πολιτικούς, όπως επίσης και ακόμα τρεις, οι οποίοι συνδέονται με τα χαρακτηριστικά των χρηματοοικονομικών αγορών, τις ανησυχίες και τις προσδοκίες τους.
Τρίτον, προχώρησε σε εκτίμηση των πολιτικών που ακολουθήθηκαν έως τώρα και των συνθηκών που επικρατούν στις χρηματοοικονομικές αγορές, επικεντρώνοντας την προσοχή του στους λόγους που αυτές δεν δείχνουν να έχουν πειστεί για την αποτελεσματικότητα του προγράμματος αναδιάρθρωσης της ελληνικής οικονομίας.
Τέταρτον, υπογράμμισε τις κύριες μελλοντικές προκλήσεις για την οικονομική πολιτική και τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί. Τόνισε την ανάγκη όχι μόνο να αντιμετωπιστούν οι βαθιά ριζωμένες αιτίες της δημοσιονομικής ανισορροπίας και των διαρθρωτικών αδυναμιών, αλλά και να επιτευχθούν θετικές συνέργιες μεταξύ των μέτρων για δημοσιονομικό περιορισμό και των πολιτικών για ενίσχυση της ανάπτυξης, εφαρμόζοντας μεταρρυθμίσεις με στόχο την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και βελτίωσης της δυνητικής οικονομικής ανάπτυξης και των προοπτικών απασχόλησης.

Από την πλευρά του ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Αθανάσιος Ορφανίδης, κατά την ομιλία του, απέδωσε εύσημα στην ελληνική κυβέρνηση για την εφαρμογή του γενναίου, όπως τόνισε, προγράμματος προσαρμογής της οικονομίας.

Όπως επεσήμανε, η επιτυχημένη υλοποίηση του προγράμματος και των επιμέρους διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που προβλέπει δίνει μια ευκαιρία για αναγέννηση της ελληνικής οικονομίας, των αναπτυξιακών προοπτικών καθώς και της βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου των πολιτών.

Το κοινωνικό κόστος στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα δείχνει να είναι αναπόφευκτο. Όμως όσο καθυστερεί η προσαρμογή τόσο μεγαλύτερο θα είναι το κόστος για την οικονομία και τους πολίτες, υπογράμμισε ο κ. Ορφανίδης.

Με τη σειρά του ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Χρήστος Γκόρτσος παρατήρησε ότι η πρόσφατη διεθνής οικονομική κρίση (2007-2009) δεν είχε ουσιαστικές αρνητικές επιπτώσεις στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζουν σήμερα οι τράπεζες μας, δεν έχουν σχέση με την φερεγγυότητα τους, αλλά είναι συνέπεια των επιπτώσεων της δημοσιονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα μας και έχουν επηρεάσει την διατραπεζική αγορά και κατ' επέκταση την ρευστότητα, ανέφερε.

Πρόσθεσε πως σε αντίθεση με αυτό που συμβαίνει σε άλλες οικονομίες, ο ετήσιος ρυθμός πιστωτικής επέκτασης στον ιδιωτικό τομέα εξακολουθεί στην Ελλάδα να είναι θετικός (εάν και με χαμηλότερους ρυθμούς).

Η πιθανότητα επιτυχίας του προγράμματος προσαρμογής που υλοποιείται είναι σήμερα πολύ μεγάλη παρά την ύφεση της οικονομίας, εκτίμησε ο οικονομικός σύμβουλος του Ομίλου της Eurobank, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά Γκίκας Χαρδούβελης, τονίζοντας ότι αποκλείεται η αναδιάρθρωση του χρέους, καθώς θα έχει μεγάλο κόστος τόσο για τους εγχώριους όσο και για τους ευρωπαίους πιστωτές

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδούβελη, υπάρχουν πλέον αξιόπιστες απαντήσεις για όλες τις ανησυχίες των αγορών καθώς επιταχύνονται οι μεταρρυθμίσεις και η κοινωνία δείχνει δεκτική στα σκληρά μέτρα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.