ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Λ. Κατσέλη: Αν δεν περιοριστεί η σπατάλη δε θα έχουμε αξιοπρεπείς συντάξεις

20:21 - 05 Οκτ 2010 | Οικονομία
Η εξυγίανση και ο εκσυγχρονισμός των οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης αποτελούν προτεραιότητες για τη χορήγηση αξιοπρεπών συντάξεων, τόνισε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Λούκα Κατσέλη, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου όπου παρουσίασε το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης που θα αρχίσει να λειτουργεί πιλοτικά στον ΟΑΕΕ από τις 18 Οκτωβρίου.
Η υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι αν δεν περιοριστεί σημαντικά η σπατάλη όπως αυτή παρατηρείται στις φαρμακευτικές δαπάνες, αν δεν καταπολεμηθεί η εισφοροδιαφυγή, η εισφοροαποφυγή και η αδήλωτη εργασία, ο στόχος των αξιοπρεπών συντάξεων δεν θα επιτευχθεί.
Η κ. Κατσέλη δήλωσε ότι το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης θα αναπτυχθεί στο ΙΚΑ και τον ΟΓΑ μέσα στο 2011 και αναμένεται να αποφέρει οικονομία της τάξεως του ενός δισ. ευρώ ενώ η μείωση των τιμών στα φάρμακα αναμένεται να μειώσει τις δαπάνες των ταμείων στο φάρμακο κατά δύο δισ. ευρώ.
Με εντολή της ηγεσίας του υπουργείου εντείνονται οι έλεγχοι που έχουν ήδη ξεκινήσει στο ΙΚΑ, τον ΟΓΑ και τον ΟΑΕΕ σχετικά με το μηνιαίο έλεγχο για διαπίστωση υπερβολικής συνταγογράφησης αλλά και τον δειγματοληπτικό έλεγχο στο 5% των συνταγών για αξιόπιστη συνταγογράφηση.
Ειδικά στο ΙΚΑ διενεργείται διοικητικός έλεγχος για γιατρούς που εμφανίζονται να συνταγογραφούν αξίας μέχρι και 250.000 ευρώ το μήνα, περιπτώσεις που θα ελεγχθούν μία προς μία ώστε να επιβληθούν οι αντίστοιχες ποινές.
Επίσης, το υπουργείο προωθεί τη συνεργασία των μεγάλων ταμείων (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΟΠΑΔ),ώστε μέσα στο 2011 να υπάρξει μια ενιαία δομή πρωτοβάθμιας υγείας των ασφαλιστικών ταμείων όπως προέβλεψε η πρόσφατη ασφαλιστική μεταρρύθμιση με προοπτική ο έλεγχος αυτού του τομέα να μεταφερθεί στο υπουργείο Υγείας.
Παράλληλα, δρομολογείται η διασύνδεση μεταξύ ΣΕΠΕ- ΙΚΑ- ΟΑΕΔ ώστε να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα των ελέγχων. Σχετικά με τη διατήρηση των θέσεων εργασίας η κ. Κατσέλη τόνισε ότι έχει ήδη δρομολογηθεί η προεργασία ώστε να ξεκινήσει το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για τη διατήρηση 400.000 θέσεων εργασίας με επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών. Κατά πληροφορίες υπάρχουν σκέψεις για επέκταση των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ και στο χώρο των επιχειρήσεων μέσων ενημέρωσης.
Ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργος Κουτρουμάνης τόνισε ότι το υπουργείο είναι πολύ κοντά στο στόχο για κάλυψη του ελλείμματος περίπου τριών δισ. ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία ώστε από το 2011 το σύστημα να γίνει πλεονασματικό.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.