ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χ. Αλμούνια: Η αντιμετώπιση των καρτελ γίνεται από τις εθνικές Επιτροπές Ανταγωνισμού

17:06 - 11 Οκτ 2010 | Οικονομία
Στην Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού παρέπεμψε την επίλυση του προβλήματος για ενδεχόμενο δράσης καρτέλ στα σούπερ μάρκετ ο Επίτροπος Ανταγωνισμού κ. Αλμούνια απαντώντας σε ερώτησή του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ν. Χουντή.
Ο ευρωβουλευτής, ζητούσε πληροφορίες σχετικά με τα πρόστιμα της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού στα σούπερ μάρκετ και το ύψος αυτών των προστίμων και καλούσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει τα απαραίτητα μέτρα ώστε να εισπραχθούν τουλάχιστον τα επιβληθέντα πρόστιμα, αφού είναι γνωστό ότι αυτά, με διάφορους τρόπους, είτε μηδενίζονται είτε μειώνονται δραστικά.

Στην απάντησή του, ο Επίτροπος Αλμούνια, αφού αναφέρεται γενικά στην κοινοτική νομοθεσία περί ανταγωνισμού σημειώνει ότι "Η Επιτροπή και οι εθνικές αρχές ανταγωνισμού (ΕΑΑ) έχουν παράλληλες αρμοδιότητες" και ότι "Οι αγορές τροφίμων και λιανικού εμπορίου έχουν ως επί το πλείστον εθνική διάσταση με διαφορετικά νομικά, οικονομικά, πολιτικά και πολιτισμικά χαρακτηριστικά. Συνεπώς, καταλληλότερες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων ανταγωνισμού που προκύπτουν στις αγορές αυτές είναι συχνά οι ΕΑΑ ( Εθνικές Αρχές Ανταγωνισμού)".

Στη συνέχεια παραθέτει "μια επισκόπηση των πιο πρόσφατων εκτελεστικών αποφάσεων που έχουν περιέλθει στη γνώση της στον τομέα των αγορών τροφίμων και λιανικού εμπορίου, στις οποίες η Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού εφάρμοσε τους κανόνες ανταγωνισμού της ΕΕ και επέβαλε πρόστιμα, με βάση τις πληροφορίες που δόθηκαν από την εν λόγω Επιτροπή Ανταγωνισμού:

-Με απόφαση της 15ης Ιουλίου 2010, η Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού επέβαλε πρόστιμο στην αλυσίδα λιανικού εμπορίου Carrefour Μαρινόπουλος Α.Ε. για παραβίαση των εθνικών κανόνων ανταγωνισμού και εκείνων της ΕΕ, λόγω της εφαρμογής πολιτικών καθορισμού τιμών μεταπώλησης, περιορισμών για διασταυρούμενες προμήθειες και υποχρεώσεων αποκλειστικής προμήθειας στα μέλη του δικού της δικτύου ενοποιημένης διανομής με καταστήματα λιανικής.

-Με απόφαση της 12ης Φεβρουαρίου 2009, η Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού επέβαλε πρόστιμο στην Nestle Hellas Α.Ε. για κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της στις αγορές στιγμιαίου καφέα στους διαύλους λιανικού εμπορίου και μαζικής εστίασης.

-Με απόφαση της 20ής Μαρτίου 2008, η Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού επέβαλε πρόστιμο στη Γενική Τροφίμων Α.Ε. που δραστηριοποιείται στην παραγωγή κατεψυγμένων λαχανικών, για τη σύναψη συμφωνιών με εμπόρους χονδρικής που σκοπό είχαν τον καθορισμό των τιμών για τους τελικούς λιανοπωλητές και τον περιορισμό των παθητικών πωλήσεων. Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι η εταιρεία είχε καταχραστεί τη δεσπόζουσα θέση της.

-Τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2007, η ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού επέβαλε πρόστιμα για παραβάσεις που αφορούσαν την παραγωγή και τη διανομή γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων.

-Το 2005, η Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού επέβαλε πρόστιμα σε επτά εμπόρους λιανικής εμπορίου για μια αντιανταγωνιστική απόφαση ένωσης επιχειρήσεων με την οποία καθορίζονταν ελάχιστες τιμές στον τομέα των καταναλωτικών αγαθών καθημερινής χρήσης".

Τέλος ο κ.Αλμούνια αναφερόμενος στο θέμα των προστίμων είπε: "κατά την άποψη της Επιτροπής, οι χρηματικές ποινές που επιβάλλονται σε εταιρείες, εφόσον οριστούν σε ύψος επαρκώς αποτρεπτικό, ενεργούν ως ισχυρός παράγοντας που αποθαρρύνει τις επιχειρήσεις να συνάψουν αντιανταγωνιστικές συμφωνίες. Αυτές οι οικονομικές κυρώσεις που επιβάλλονται σε μια επιχείρηση στο σύνολό της ως οντότητα που παραβιάζει τη νομοθεσία, δημιουργούν ισχυρότατα κίνητρα για το σύνολο της επιχείρησης να εξασφαλίσει την τήρηση του νόμου από τους υπαλλήλους της και, συνεπώς, να εμποδίσει την επανεμφάνιση αντιανταγωνιστικών συμπεριφορών. Το σύστημα προστίμων μπορεί να προβλέπει ειδικά μέτρα αποτρεπτικού χαρακτήρα για επαναλαμβανόμενες παραβάσεις. Ωστόσο, το ύψος των προστίμων και οι μέθοδοι καθορισμού τους δεν έχουν εναρμονιστεί σε συνολικό επίπεδο για την ΕΕ. Εναπόκειται στα κράτη μέλη να σχεδιάσουν με τον αποτελεσματικότερο τρόπο τα συστήματα που εφαρμόζουν εντός της επικράτειάς τους".

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.