• ΓΔ: 00
  • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
  • FTSE ΧΑ MID CAP0
  • Τζίρος0
  • €/$ 0 €/£ 0
    BTC 0 ETH 0 XRP 0
Image on Reporter.gr
0
0
  • Nasdaq00%
  • S&P 50000%
  • CAC 4000%
  • DAX00%
  • FTSE 10000%
  • Nikkei 22500%

ΙΟΒΕ: Αισιοδοξούν μεταποίηση και βιομηχανία

13:49 - 14 Ιουν 2006 | Οικονομία
Θετικές είναι οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων σύμφωνα με την έρευνα του ΙΟΒΕ όσον αφορά τις εξελίξεις και τις προοπτικές στη βιομηχανία Η σταδιακή βελτίωση της ζήτησης αποτελεί κύριο χαρακτηριστικό του κλίματος. Το επίπεδο παραγγελιών κρίνεται κανονικό από την πλειονότητα των επιχειρήσεων που παράλληλα διατυπώνουν ανοδικές προβλέψεις για την εξέλιξη της παραγωγής, των πωλήσεων και εξαγωγών Οι εκτιμήσεις για το ποσοστό χρησιμοποίησης εργοστασιακού δυναμικού και τους μήνες εξασφαλισμένης παραγωγής παραμένουν σαφώς θετικότερες σε σχέση με αυτές που είχαν διατυπωθεί προ έτους



Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της ΕΣΥΕ, το 2005 ο δείκτης της συνολικής βιομηχανικής παραγωγής υποχώρησε κατά 0,9% έναντι αύξησης κατά 1,2% το 2004.

Ειδικότερα, ο Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής στη μεταποίηση σημείωσε επίσης κάμψη της τάξης του 0,8%, όταν το 2004 είχε αυξηθεί κατά 1,2%. Συνοπτικά, στους επιμέρους κλάδους της μεταποίησης, 11 από τους 23 παρουσίασαν άνοδο της παραγωγής, εκ των οποίων οι 6 κινήθηκαν με ρυθμό ταχύτερο από ό,τι το 2004.


Οι πρωτοπόροι κλάδοι στην αύξηση της παραγωγής είναι αυτοί των επίπλων (+18,4%), των μηχανημάτων και ειδών εξοπλισμού (+14,4%) και των εκδόσεων-εκτυπώσεων (+13,8%), όταν μάλιστα οι δύο πρώτοι, το 2004, σημείωναν μείωση της παραγωγής και ακολουθούν οι κλάδοι των ιατρικών οργάνων (+6,6%), των ηλεκτρικών μηχανών και συσκευών (+5,1%), του χαρτιού (+4,4%) και των τελικών προϊόντων από μέταλλο (+4,0%).

 

Αύξηση παραγωγής παρουσίασε ο κλάδος προϊόντων πετρελαίου και άνθρακα καταγράφοντας αύξηση του σχετικού δείκτη κατά 2,6%. Ο κυρίαρχος σε όρους παραγωγής και ενεργητικού κλάδος της μεταποίησης, «τρόφιμα και ποτά» μετά την κατά 3,7% αύξηση παραγωγής του 2004, το 2005 σημειώνει σημαντική υποχώρηση κατά 1,4%. Η αρνητική αυτή εξέλιξη, λόγω και του μεγέθους του κλάδου, επιβάρυνε το ρυθμό μεταβολής του συνολικού δείκτη κατά 0,31 εκατοστιαίες μονάδες. Όπως σημειώνεται και στην ετήσια έκθεση του ΙΟΒΕ για τον κλάδο προβληματίζει το γεγονός ότι στα τρόφιμα και ποτά συλλειτουργούν επιχειρήσεις δύο ταχυτήτων: αναπτυγμένες, τεχνολογικά εξελιγμένες εξωστρεφείς και ‘κλειστές’ βραδυπορούσες. Σύμφωνα με την έκθεση, οι βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος είναι τρεις: (α) η διαφοροποίηση των προϊόντων με την ανάπτυξη καινοτομικής δραστηριότητας για την ικανοποίηση των αυξανόμενων απαιτήσεων των καταναλωτών, (β) η αναδιάρθρωση και ο εκσυγχρονισμός των παραγωγικών μονάδων και (γ) η ενίσχυση της εξωστρέφειας που θα ‘απαγκιστρώσει’ τον κλάδο από την εγχώρια αγορά και θα τροφοδοτήσει ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης.

Εξαιρετικά περιορισμένη και το 2005 (για πέμπτη συνεχή χρονιά) ήταν η παραγωγή των κλάδων κλωστοϋφαντουργίας, ένδυσης και δέρματος και υπόδησης. Πιο συγκεκριμένα, η μείωση της παραγωγής των τριών κλάδων είναι της τάξης του 18,3%, 14,8% και 12,2% αντίστοιχα, ως απόρροια της μεταστροφής του καταναλωτικού κοινού σε αντίστοιχα ανταγωνιστικά προϊόντα που προέρχονται από χώρες χαμηλού κόστους παραγωγής, όπως π.χ. η Κίνα.

Σε ανοδική τροχιά οι εξαγωγές

Σε ό,τι αφορά το «ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών» της μεταποίησης, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, οι εξαγωγές προϊόντων (χωρίς καύσιμα) αυξήθηκαν, με σχεδόν διπλάσιο ρυθμό (12,7% οι εισπράξεις) σε σχέση με τιςσυνολικές εξαγωγές αγαθών (χωρίς καύσιμα) (7,5% οι εισπράξεις), κάτι που είχε ως αποτέλεσμα το μερίδιο της μεταποιητικής παραγωγής που πωλείται σε αγορές του εξωτερικού να διευρυνθεί στο 27,6% από 24,5% το 2004. Οι κλάδοι που πρωτοστάτησαν σε αυτή την εξέλιξη σημειώνοντας αύξηση εξαγωγών και ταυτόχρονα βελτίωση της εξαγωγικής τους επίδοσης περιλαμβάνουν τον καπνό, τα βασικά μέταλλα, τα μεταφορικά μέσα και εξοπλισμό μεταφορών, τα παράγωγα πετρελαίου, τα τρόφιμα και ποτά, τα χημικά, τα μη μεταλλικά ορυκτά και τις μηχανές και συσκευές

 

Στο άλλο σκέλος του «ισοζυγίου», άνοδο σημείωσαν οι πληρωμές για εισαγωγές στους περισσότερους κλάδους της μεταποίησης. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, το 2005 οι συνολικές πληρωμές για εισαγωγές μεταποιημένων προϊόντων (χωρίς καύσιμα) σημείωσαν άνοδο κατά 1,7% (9,5% ήταν η άνοδος το 2004), ενώ η εισαγωγική διείσδυση (δηλαδή ο λόγος των εισαγωγών προς το άθροισμα της ακαθάριστης αξίας της παραγωγής και των εισαγωγών μείον την αξία των εξαγωγών) των μεταποιημένων προϊόντων (χωρίς καύσιμα) αυξήθηκε κατά 1,5 εκατοστιαία  μονάδα. Οι μόνοι κλάδοι που εμφανίζουν το 2005 μειωμένη εισαγωγική διείσδυση είναι τα έπιπλα-λοιπές βιομηχανίες, το χαρτί, οι εκτυπώσεις-εκδόσεις, τα μη μεταλλικά ορυκτά και οι μηχανές και συσκευές.

Επικρατεί θετικό κλίμα

Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Reporter.gr on Google News

Image on Reporter.gr Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman