ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μυρίζουν «μπαρούτι» οι ΔΕΚΟ– Νέος Απεργιακός Γολγοθάς

07:30 - 22 Φεβ 2011 | Οικονομία
Τσουνάμι αντιδράσεων προμηνύεται στο χώρο των ΔΕΚΟ, καθώς το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να φέρει νέα νομοθετική ρύθμιση η οποία θα αφορά τις μειώσεις μισθών των εργαζομένων σ’ αυτές. Μάλιστα, τα περιθώρια στενεύουν, καθώς σύμφωνα με τους ορισμούς του Μνημονίου, το θέμα θα πρέπει να έχει πάρει την άγουσα μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου.

Οι πιέσεις στις διοικήσεις των εισηγμένων ΔΕΚΟ συνεχίζονται από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ώστε να προετοιμαστεί κατάλληλα το έδαφος για να συμφωνηθεί με τους εργαζόμενους η μείωση των αποδοχών τους

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι μέχρι τώρα, παρά τις συνεχείς πιέσεις του ΥΠΟΙΚ, ανεφάρμοστα παραμένουν πολλά από τα μέτρα συγκράτησης των δαπανών, μεταξύ των οποίων και η μείωση των αποδοχών στις ΔΕΚΟ. Πολλοί δημόσιοι φορείς δεν εφαρμόζουν την απόφαση για περικοπή των μισθών κατά 10%, εάν ξεπερνούν τα 1.800 ευρώ, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι ΔΕΚΟ. Στόχος είναι να εξοικονομηθούν περί τα 400 εκατ. ευρώ, από τις μισθολογικές περικοπές, αλλά ήδη το πρόγραμμα έχει μείνει πίσω.

Έτσι, το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται να προχωρήσει σε νέα νομοθετική ρύθμιση, στην οποία θα αναφέρονται ρητά πλέον και οι φορείς που ακολουθούν έως σήμερα παρελκυστική τακτική. Σε αυτή θα αναφέρονται ρητά οι δημόσιοι φορείς που πρέπει να εφαρμόσουν την απόφαση για περικοπή μισθών κατά 10% από τα 1.800 ευρώ και πάνω και οι οποίοι μέχρι σήμερα δεν το τηρούν.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του «R» δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη το τι μέλει γενέσθαι σχετικά με τις εισηγμένες εταιρείες στις οποίες υπάρχει μειοψηφική ή πλειοψηφική συμμετοχή του δημοσίου (ΔΕΗ, ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΔΕΠΑ, ΟΤΕ, ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο). Μάλιστα, σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις του υφυπουργού Φίλιππου Σαχινίδη επί του θέματος, αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις στις γενικές συνελεύσεις των εταιρειών αυτών το προσεχές διάστημα.


Ταχρίρ το Σύνταγμα;


Οι μειώσεις των αμοιβών στις ΔΕΚΟ, αλλά και το ενιαίο μισθολόγιο στο δημόσιο, το οποίο θα επιφέρει σημαντική μείωση των επιδομάτων των εργαζομένων, πυροδοτούν νέο απεργιακό τσουνάμι, δοκιμάζοντας τα όρια αντοχής της κοινωνίας. Σήμερα Τρίτη, οι συρμοί του ΗΣΑΠ θα ακινητοποιηθούν από τις 12:00 έως τις 16:00, ενώ τα τρόλεϊ τραβούν «χειρόφρενο» από τις 11:00 μέχρι τις 16:00. Σε 48ωρη απεργία προχωρούν σήμερα και αύριο οι εκπαιδευτικοί, λόγω της μείωσης στις αποδοχές τους, ενώ ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έχουν κηρύξει γενική απεργία για την Τετάρτη, στην οποία θα συμμετέχουν δημόσιοι υπάλληλοι, τραπεζικοί, δημοσιογράφοι, γιατροί, ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, ναυτεργάτες, κ.α.

Παράλληλα, η πιάτσα «βοά» ότι εξυφαίνεται σχέδιο για τη «μετατροπή της πλατείας Συντάγματος σε πλατεία Ταχρίρ», όπως είχε άλλωστε προτείνει σε ανύποπτο χρόνο ο Αλέκος Αλαβάνος (στις αρχές του μήνα). Σύμφωνα με τα όσα κυκλοφορούν σε ιστοσελίδες του αντιεξουσιαστικού χώρου, το σχέδιο φαίνεται να προβλέπει «αέναη διαδήλωση», η οποία δεν θα λήξει με την ολοκλήρωση της πορείας των συνδικάτων.

Τελευταία τροποποίηση στις 08:05 - 22 Φεβ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.