• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%

Δέσμευση ΕΤΕπ για στήριξη της ελληνικής οικονομίας

15:05 - 28 Φεβ 2011 | Οικονομία
Στη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) να συνεχίζει να στηρίζει την ελληνική οικονομία σε μια δύσκολη χρονική περίοδο για την χώρα μας, αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ Πλούταρχος Σακελλάρης, σε συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα.

"Για εφέτος, μια χρονιά που συνεχίζει να είναι κρίσιμη για την ελληνική οικονομία, δεσμευόμαστε να διατηρήσουμε αμέριστη την ενίσχυσή μας στην πραγματική οικονομία. Με καινοτόμα προϊόντα και ευνοϊκά επιτόκια θα είμαστε αρωγοί σε έργα πνοής που θα αποτελέσουν την ατμομηχανή της ανάπτυξης", ανέφερε ο κ.Σακελλάρης. Το 2010 οι χορηγήσεις της ΕΤΕπ στην Ελλάδα ανήλθαν στο ιστορικά υψηλό επίπεδο των 3,2 δισ. ευρώ, έναντι 1,6 δισ. ευρώ το 2009, 1,2 δισ. ευρώ το 2008, και 755 εκατ. ευρώ το 2007.

Οι μελλοντικές χρηματοδοτήσεις της ΕΤΕπ, όπως ανακοίνωσε ο κ.Σακελλάρης περιλαμβάνουν μεγάλα έργα υποδομής, μερικά από τα οποία θα υλοποιηθούν μέσω συμπράξεων / παραχωρήσεων. Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζεται η χρηματοδότηση του νέου αεροδρόμιου Ηρακλείου στο Καστέλι, ή ακόμη η επέκταση του μετρό Θεσσαλονίκης και της Αττικής Οδού. Ενεργειακά έργα περιλαμβάνουν την παραγωγή ενέργειας, όπως η κατασκευή μονάδας παραγωγής ηλεκτρισμού στην Ρόδο. Έμφαση δίνεται στην πράσινη ενέργεια και στα πλαίσια αυτά εντάσσεται και η κατασκευή αγωγού παροχής φυσικού αερίου στην μονάδα παραγωγής ηλεκτρισμού της ΔΕΗ στην Μεγαλόπολη.

Στην παραγωγή ενέργειας περιλαμβάνονται Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, όπως μεταξύ άλλων το πάρκο της ΔΕΗ στην Κοζάνη. Για τις ΑΠΕ εξετάζουμε και την υποθαλάσσια σύνδεση των Κυκλάδων με το δίκτυο της Κεντρικής Ελλάδας, ανέφερε ο κ.Σακελλάρης

Ειδικά για τα νησιά του Αιγαίου η ΕΤΕπ εξετάζει την παροχή τεχνικής βοήθειας σε 5 νησιά σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση μέσω επιδοτήσεων από το πρόγραμμα ELENA.

Παράλληλα θα ενισχυθεί ένα ευρύ φάσμα μικρότερων έργων υποδομής που πραγματοποιούνται εν μέρει μέσω ΣΔΙΤ, στους τομείς παιδείας-σχολεία σε Αττική, Κεντρική Μακεδονία και Κρήτη, περιβάλλοντος-διαχείριση απορρήτων σε Δυτική Μακεδονία και Θεσσαλονίκη, δημόσιας διοίκησης-δικαστικές κτιριακές εγκαταστάσεις σε Πάτρα και Ηράκλειο, και ενέργειας- μικρότερης κλίμακας έργα ΑΠΕ.

Μιλώντας γενικότερα για τις δράσεις της ΕΤΕπ σε ευρωπαίκό επίπεδο ο κ.Σακελλάρης ανακοίνωσε ότι σήμερα θα ανακοινωθεί στις Βρυξέλλες η αρχή της δημόσιας διαβούλευσης για την πρωτοβουλία Ομολόγων Έργου Ευρώπη 2020. Η κοινή αυτή πρωτοβουλία της ΕΤΕπ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποσκοπεί στην δημιουργία ενός νέου χρηματοδοτικού μέσου, για να βοηθήσει στη συγκέντρωση κεφαλαίων για την κάλυψη των Ευρωπαϊκών αναγκών σε έργα υποδομής κατά την επόμενη δεκαετία. Τα ομόλογα έργων θα εκδίδονται από επιχειρήσεις έργων, και όχι από την ΕΤΕπ ή την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η συμβολή μας της ΕΤΕπ θα είναι να ενισχύσει την πιστοληπτική ικανότητα των εκδιδόμενων ομολόγων, ώστε να γίνονται πιο ελκυστικά για τους ιδιώτες επενδυτές στις κεφαλαιαγορές.

Penna Reporter Mamamia CityWoman