ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΣΔΟΕ : Ένας στους δύο γιατρούς δεν έκοβε αποδείξεις…

10:43 - 01 Μαρ 2011 | Οικονομία
Δεν κόβουν αποδείξεις, δεν αποδίδουν ΦΠΑ ή εμφανίζουν φουσκωμένες δαπάνες, πάνω από ένας στους δύο γιατρούς από όσους έλεγξε το ΣΔΟΕ το 2010 αλλά και το πρώτο δίμηνο του 2011.
Από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του για τη συγκεκριμένη ομάδα ελεύθερων επαγγελματιών, η οποία θεωρείται από τις "υψηλού κινδύνου, προκύπτει ότι σε 777 γιατρούς που ελέγχθηκαν το 2010, βρέθηκαν παραβάσεις στους 389, δηλαδή στο 50%. Φέτος μάλιστα το ποσοστό αυτό έχει αυξηθεί, αφού παραβάσεις εντοπίστηκαν σε έξι στους 10 γιατρούς απ' όσους έλεγξε το ΣΔΟΕ από τις αρχές του 2011 έως σήμερα.

Ποσοστό 62%...

Συγκεκριμένα σε 144 ελέγχους που έγιναν στο δίμηνο Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου 2011, οι 89 βρέθηκαν να μην εκδίδουν αποδείξεις ή να εμφανίζουν φουσκωμένες δαπάνες, ποσοστό 62%. Το αντίστοιχο ποσοστό για το 2009 ήταν 55 παραβάσεις σε σύνολο 130 γιατρών που είχαν ελεγχθεί, δηλαδή το 42%.

Σε 185 άνοιξαν τραπεζικοί λογαριασμοί

Οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ σε επαγγελματικές ομάδες "υψηλού κινδύνου", αποτελούν έναν από τους στόχους του επιχειρησιακού του σχεδίου για το 2011. Κατά προτεραιότητα οι έλεγχοι στρέφονται εναντίον όσων, έχει προκύψει, μέσω διασταυρώσεων που έγιναν στο παρελθόν, ότι υπέπεσαν σε παραβάσεις, δηλαδή δεν έχουν... λευκό ποινικό μητρώο. Στις περιπτώσεις αυτές ανοίγονται οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί.

Ήδη, σε 185 από τους 389 γιατρούς που εντοπίστηκαν με παραβάσεις το 2010, το ΣΔΟΕ άνοιξε τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, προκειμένου να εξακριβωθεί αν τα ποσά που περιέχουν, αντιστοιχούν στα εισοδήματα που έχουν δηλώσει στις φορολογικές τους δηλώσεις. Σε περίπτωση που εντοπιστούν καταθέσεις που δεν μπορούν να δικαιολογηθούν, τότε οι κάτοχοί τους, πέρα από τα πρόστιμα, θα κατηγορηθούν και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Επίσης έχει ξεκινήσει σύγκριση των εισοδημάτων που δηλώνονται με την ακίνητη περιουσία που διαθέτουν.

Μάλιστα τα αποτελέσµατα θα έρχονταν νωρίτερα αν δεν υπήρχαν τα προσκόμματα που προβάλλουν πολλές τράπεζες στο πλαίσιο της διαδικασίας άρσης του τραπεζικού απορρήτου. Βεβαίως οι φορολογικές αρχές έχουν τη δυνατότητα να ανοίγουν τραπεζικούς λογαριασµούς, αλλά ορισµένες τράπεζες προκειµένου να προστατεύσουν τους «καλούς πελάτες» τους δεν διευκολύνουν τους ελεγκτές, παρά το γεγονός ότι η νοµοθεσία για τον παράνοµο πλουτισµό ορίζει σαφώς τις υποχρεώσεις των τραπεζών απέναντι στον φοροελεγκτικό μηχανισμό.

 

Γιώργος Φιντικάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.