ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Weber: Η Ελλάδα τα πάει καλά - Κατά της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους η Allianz

17:15 - 08 Μαρ 2011 | Οικονομία
(upd) Ο Axel Weber, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, είπε την Τρίτη πως δεν θέλει να "διορθώσει" τις εκτιμήσεις της αγοράς ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια στο 1,75% έως τα τέλη του έτους. Ερωτηθείς από δημοσιογράφους σχετικά με τις τρέχουσες εκτιμήσεις ότι τα επιτόκια της ευρωζώνης θα αυξηθούν από το ιστορικό χαμηλό του 1% στο 1,75% έως τον Δεκέμβριο, απάντησε: "Δεν θα έκανα τίποτα για να διορθώσω τις εκτιμήσεις της αγοράς σε αυτή τη φάση". Ο Weber αναφέρθηκε και στην Ελλάδα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η χώρα κάνει το σωστό και τα πάει καλά.
Κατά της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους η Allianz

Μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ενδεχομένως να  συμπαρέσυρε και άλλες χώρες της ευρωζώνης, προειδοποίησε την Τρίτη ο επικεφαλής  οικονομολόγος του γερμανικού ασφαλιστικού κολοσσού Allianz.
"Eάν εξαναγακαστεί η Ελλάδα να αναδιαρθρώσει το χρέος της, θα δημιουργηθεί  προηγούμενο, δημιουργώντας εικασίες ότι το ίδιο θα συμβεί και σε Πορτογαλία και Ιρλανδία",  δήλωσε ο Michael Heise.
Αυτό ενδεχομένως να αποσταθεροποιήσει τις χρηματαγορές και να εκτινάξει σε νέα υψηλά τα  spreads των ομολόγων των υπερχρεωμένων κρατών της ευρωζώνης, συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων της Allianz, υπάρχουν ακόμα ελπίδες να  εξυγιανθούν τα δημοσιονομικά των χωρών της ευρωπεριφέρειας χωρίς περικοπή (haircut) του χρέους  τους. Mια σκληρή πολιτική δημοσιονομικής προσαρμογής και μεταρρυθμίσεων μπορεί να  αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη απέναντι στην πολιτική ηγεσία και να τονώσει την οικονομία, εκτίμησε ο  Heise.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Allianz, η Ελλάδα θα μπορούσε να μειώσει το χρέος της από το  150% του ΑΕΠ σήμερα στο 115% μέχρι το 2020. Για να επιτευχθεί όμως αυτό, θα πρέπει η ευρωζώνη  να παράσχει την απαιτούμενη βοήθεια κατά τη διάρκεια της προσαρμογής, για παράδειγμα  μειώνοντας το επιτόκιο των δανείων διάσωσης ή επιτρέποντας την επαναγορά χρέους.
Τελευταία τροποποίηση στις 18:38 - 08 Μαρ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.