ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στη "σκιά" των διεθνών εξελίξεων η συνεδρίαση του Ecofin

10:09 - 15 Μαρ 2011 | Οικονομία
Στη "σκιά" αρνητικών διεθνών εξελίξεων πραγματοποιείται σήμερα, Τρίτη το συμβούλιο του Ecofin, κατά τη διάρκεια του οποίου οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωπαικής περιοχής θα ρίξουν στο "τραπέζι" τα φλέγοντα ζητήματα των υπερχρωμένων χωρών λίγες μέρες πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής στις 25 Μαρτίου, όπου οι Ευρωπαίου αρχηγοί θα αποφασίσουν οριστικά για το συνολικό πακέτο μέτρων ενάντια στην παγκόσμια κρίση χρέους. Στο επίκεντρο της σημερινής σύσκεψης των "17" της Ευρωζώνης θα βρεθούν οι αποφάσεις των ηγετών της Ευρώπης που ελήφθησαν στη Σύνοδο της 11ης Μαρτίου, ενώ ταυτόχρονα επί "τάπητος" θα τεθούν και τα ζήτηματα των δημοσιονομικών πολιτικών, της οικονομικής διακυβέρνησης, καθώς και η καλύτερη εποπτεία της αξιολόγησης των διαθνών οίκων.

Οι υπουργοί Οικονομικών των 27 κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα εξετάσουν νομοθετικές προτάσεις για την οικονομική διακυβέρνηση, την ενδυνάμωση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, την καλύτερη εφαρμογή της δημοσιονομικής επιτήρησης στην Ευρωζώνη, θα συζητήσουν για την πρόληψη και διόρθωση μακροοικονομικών ανισορροπιών, ενώ θα ενημερωθούν και για το «Σύμφωνο για το Ευρώ».

Το ενδιαφέρον θα στραφεί και στην ιαπωνική κρίση και οι επιπτώσεις στην ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας, αλλά και οι εξελίξεις στη Μ. Ανατολή.

Το Συμβούλιο θα κληθεί να υιοθετήσει συμπεράσματα που αφορούν στη χρηματοδότηση δράσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής σε συνέχεια της διάσκεψης του Κανκούν. Για την τριετία 2010-2012 η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της έχουν δεσμευτεί να παράσχουν για δράσεις άμεσης εκκίνησης το ποσό των 7,2 δισ. ευρώ, ενώ σημειώνεται ότι οι αναπτυγμένες χώρες έχουν δεσμευτεί μέχρι το 2020 να κινητοποιήσουν 100 δισ. δολάρια κατ’ έτος προς τις αναπτυσσόμενες χώρες μέσα από διαφανείς διαδικασίες για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Συζήτηση θα υπάρξει και για τις συμβάσεις αντιστάθμισης πιστωτικού κινδύνου, για τις οποίες η Κομισιόν επιδιώκει τη δημιουργία εναρμονισμένου πλαισίου για συντονισμένη δράση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αύξηση της διαφάνειας των ανοικτών θέσεων, ενδυνάμωση του ρόλου της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών (ΕΑΚΑΑ) και τη λήψη μέτρων στις περιπτώσεις που υφίστανται κίνδυνοι που υπερβαίνουν τα εθνικά σύνορα και η δράση των κρατών μελών δεν είναι επαρκής.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:21 - 15 Μαρ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.