ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στο “φουλ” η μηχανή των αποκρατικοποίησεων

01:06 - 16 Μαρ 2011 | Οικονομία
Το τέλος του Μαρτίου φαίνεται ότι θα είναι πλήρες εξελίξεων σχετικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας, καθώς εκτός του ότι η κυβέρνηση θα παραστεί σε μία από τις σημαντικότερες Συνόδους Κορυφής (25/3), παράλληλα θα πρέπει να παρουσιάσει και τις λεπτομέρειες για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας και τις αποκρατικοποιήσεις. Το συνολικό ποσό είναι 50 δισ. ευρώ, μέχρι το 2015, όρος που θεωρείται, μετά τις εξελίξεις της 11/3 στις Βρυξέλλες, “απαράβατος” και αυστηρός.
Οι αποκρατικοποιήσεις βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της αντζέντας του Υπουργού Οικονομικών, καθώς κατά την περίοδο 2011-2013 θα πρέπει να εισρεύσουν στα ταμεία του κράτους περί τα 15 δισ. ευρώ, με το οικονομικό επιτελείο να προσπαθεί να προλάβει τους Ευρωπαίους, ώστε να αποδείξει ότι άξιζε τη μείωση του επιτοκίου του δανείου των 80 δισ. ευρώ και την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής.

Η ΔΕΠΑ, τα κρατικά λαχεία (είτε θα δοθεί σε κάποιον ιδιώτη (με κάποια έκπτωση) είτε θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών) και η επέκταση της σύμβασης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών είναι οι πρώτοι στόχοι της κυβέρνησης στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων. Αυτό άλλωστε επισήμανε σε δηλώσεις του στο Reuters χτες ο Υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου την Τρίτη. Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι από την εκμετάλλευση των επιχειρήσεων του Δημοσίου μπορούν να προκύψουν περίπου 8 δισ. ευρώ.

Επόμενες θέσεις στη λίστα Παπακωνσταντίνου αναμένεται να περιλαμβάνονται εταιρίες όπως τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ, πρώην ΕΒΟ-ΠΥΡΚΑΛ), η ΛΑΡΚΟ, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ αλλά και στο μέλλον η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ, ο ΟΠΑΠ, η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ κ.ά.

Ακόμη, να βγεί από τον “πάγο” και η αξιοποίηση των ποσοστών σε τράπεζες (ΑΤΕ, Τ.Τ., Αττικής και Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων), προσπαθεί πλέον το ΥΠΟΙΚ. Το κακό κλίμα των αγορών έχει αποτρέψει το ελληνικό δημόσιο να προχωρήσει σε πωλήσεις των συμμετοχών του, ωστόσο είναι βέβαιο πως σε μεταγενέστερο χρόνο θα γίνει κάποια αποκρατικοποίηση τραπεζών. Προς το παρόν, το οικονομικό επιτελείο θα προχωρήσει στην αναδιάρθρωση της ΑΤΕ και στην αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου καθώς και στη διάσπαση του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, με στόχο τη δημιουργία μιας νέας τράπεζας, που θα μπορεί να αξιοποιηθεί.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.