ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ισχυρή αλλά άνιση η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη στο α΄ τρίμηνο, σύμφωνα με τη Markit

12:12 - 05 Απρ 2011 | Οικονομία
Ισχυρή δραστηριότητα εμφάνισε ο ιδιωτικός τομέας της Ευρωζώνης κατά το πρώτο τρίμηνο του 2011, η οποία είναι συνεπής με την αύξηση του ΑΕΠ της σε τριμηνιαία βάση κατά 0,8%, σύμφωνα με τη βρετανική εταιρεία οικονομικών μελετών Markit. Ωστόσο, η ανάπτυξη αυτή είναι άνιση, καθώς οι αποκλίσεις στο ρυθμό ανάπτυξης - μεταξύ της Γερμανίας και της Γαλλία από τη μία πλευρά και των χωρών της Περιφέρειας από την άλλη - διευρύνθηκαν ξανά το Μάρτιο.

"Οι διαφορές στους εθνικούς ρυθμούς ανάπτυξης διευρύνθηκαν, καθώς η εγχώρια ζήτηση στην Περιφέρεια συνέχισε να επηρεάζεται από τα μέτρα λιτότητας και την πολιτική αβεβαιότητα", αναφέρει ο επικεφαλής οικονομολόγος της εταιρείας κ. Κρις Γουίλιαμσον.
Ο Δείκτης Υπεύθυνων Αγορών (PMI, Purchasing Managers' Index), που μετρά τις μεταβολές στη δραστηριότητας εταιριών του τομέα των υπηρεσιών, αυξήθηκε στις 57,2 μονάδες από 56,8 μονάδες το Φεβρουάριο, υποδηλώνοντας την ανάπτυξή του με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Αύγουστο του 2007. Πρόκειται για τον 19ο συνεχόμενο μήνα ανάπτυξης του τομέα των υπηρεσιών.
Από την ίδια έρευνα διαπιστώθηκε, ότι οι επιχειρήσεις στον τομέα των υπηρεσιών μείωσαν το περιθώριο κέρδους τους μετά την αύξηση των τιμών των εισροών, καθώς έχουν δυσκολία να περάσουν τις αυξήσεις αυτές στους καταναλωτές. Ο σύνθετος δείκτης PMI - που περιλαμβάνει και τα στοιχεία για τη δραστηριότητα των μεταποιητικών επιχειρήσεων που ανακοινώθηκαν την περασμένη Παρασκευή -επιβραδύνθηκε το Μάρτιο στο 57,6 από 58,2 τον προηγούμενο μήνα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.