ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Reuters: Αναδιαρθρώστε τώρα το ελληνικό χρέος

20:50 - 11 Απρ 2011 | Οικονομία
Το συντομότερο δυνατό θα πρέπει η Ελλάδα να επιδιώξει αναδιάρθρωση του συνολικού της χρέους, ερχόμενη σε συμφωνία με τους πιστωτές, υποστηρίζει σημερινή ανάλυση του Reuters, υποστηρίζοντας ότι κάθε καθυστέρηση καθιστά ολοένα και πιο προβληματική την επιβεβλημένη αναδιάρθρωση.
Όσο περισσότερο χρησιμοποιούνται τα 110 δις. του δανείου διάσωσης για την αποπληρωμή ομολόγων που ωριμάζουν, τόσο μεταφέρεται τελικώς το χρέος της Ελλάδας στα χέρια των χωρών της ΕΕ και του ΔΝΤ, με τα περιθώρια ελιγμών να περιορίζονται σημαντικά. Εάν η χώρα θέλει να διατηρήσει κάποιο βαθμό φερεγγυότητας πρέπει να προσπαθήσει να έρθει σε συμφωνία με τους πιστωτές το συντομότερο δυνατόν, τονίζεται στην ανάλυση.

«Σε δυο χρόνια, πάνω από το 60% του ελληνικού χρέους θα έχει περάσει από τους ιδιώτες πιστωτές στην Ε.Ε. και το ΔΝΤ. Οι εταίροι της Ελλάδας στην Ε.Ε. και το ΔΝΤ θα έχουν τον πρώτο λόγο σε όποια μελλοντική αναδιάρθρωση, στη δομή χρέους της χώρας και ως εκ τούτου, στην πρόσβασή της στις αγορές, υπογραμμίζει η ανάλυση.

Στην ανάλυση σημειώνεται επίσης πως υπάρχουν και κάποιοι παράγοντες που λειτουργούν υπέρ της Ελλάδας. Περίπου το 90% των χρεών είναι με σταθερό και αποτιμημένο σε ευρώ και διέπονται από την ελληνική νομοθεσία. Αν συνεχιστεί η καθυστέρηση το ΔΝΤ και η Ε.Ε. θα έχουν τον τελευταίο λόγο για οποιαδήποτε μελλοντική αναδιάρθρωση του χρέους και κατά συνέπεια για την πρόσβαση της χώρας στις αγορές.

Τέλος, η ανάλυση επισημαίνει ότι οι δόσεις των 6,59 δισ. ευρώ στις 18 Μαΐου και των 6,82 δισ. ευρώ στις 20 Αυγούστου δεν θα παρουσιάσει δυσκολίες.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.