ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

"Πονοκέφαλος" σε επιχειρήσεις και ιδιώτες οι αυξήσεις των επιτοκίων των δανείων από τις τράπεζες

08:25 - 13 Απρ 2011 | Οικονομία
"Πονοκέφαλο" σε επιχειρήσεις και ιδιώτες που δεν έχουν ακόμη αποπληρώσει το δάνειο που έχουν λάβει προκαλούν οι υψηλές αυξήσεις των επιτοκίων των δανείων στις οποίες προχωρούν οι τράπεζες, έπειτα από την άνοδο του επιτοκίου από την Ευρωπιακή Κεντρική Τράπεζα κατά 0,25 μονάδες βάσης, καθώς και εν μέσω ανοδικής πορείας του euribor.
Την αρχή έκαναν τρεις μεγαλές τράπεζες μόλις την Τρίτη, οι οποίες επικαλούμενες την προηγούμενη αύξηση του επιτοκίου στην οποία είχε προβεί η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα, ανακοίνωσαν αναθεώρηση προς τα πάνω των επιτοκίων τους. Πρόκειται για τις Marfin Egnatia, Millennium και Eλληνική Τράπεζα, με τις Marfin Egnatia Bank και Millennium να αυξάνουν ταυτόχρονα και τους λογαριασμούς καταθέσεων.
Πιο συγκεκριμένα, η Millenium Bank ανακοίνωσε αύξηση επιτοκίων στους καταθετικούς λογαριασμούς «Αποταμιευτικός Ευρωπαϊκός», «Συνεργάτης» και «Λογαριασμός καταθέσεων υπό προειδοποίηση 35 ημερών». Επίσης, αύξηση επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου, άμεσα συνδεδεμένου με το επιτόκιο της ΕΚΤ. Αναλυτικότερα, αυξάνονται κατά 0,50 ποσοστιαίες μονάδες τα κυμαινόμενα επιτόκια των στεγαστικών δανείων «βασικό στεγαστικό κυμαινόμενο επιτόκιο», «βασικό στεγαστικό κυμαινόμενο plus», «βασικό επιδοτούμενο κυμαινόμενο plus», «κυμαινόμενο επιδοτούμενο δημοσίου». Επίσης των προσωπικών - καταναλωτικών δανείων και των ανακυκλούμενων πιστώσεων ιδιωτών, των αγορών, ανάληψης μετρητών και μεταφοράς υπολοίπου πιστωτικών καρτών καθώς και το βασικό επιτόκιο χρηματοδοτήσεων προς επιχειρήσεις.

Η Ελληνική Τράπεζα ανακοίνωσε την αύξηση των ακόλουθων επιτοκίων χορηγήσεων και δανείων, ως εξής: βασικό επιτόκιο αλληλόχρεων λογαριασμών από 8,50% σε 9%, προνομιακό επιτόκιο αλληλόχρεων λογαριασμών από 6,65% σε 7%, βασικό επιτόκιο επιχειρηματικών δανείων τακτής λήξης από 8,50% σε 9% και προνομιακό επιτόκιο επιχειρηματικών δανείων τακτής λήξης από 6,50% σε 6,90%

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) στα 461 εκατ. ευρώ θα ανέλθει η επιβάρυνση που θα προκύψει για νοικοκυριά, ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις από την πρώτη αύξηση του βασικού επιτοκίου του ευρώ κατά 0,25% μετά από σχεδόν δύο χρόνια.Όπως αναφέρει η ανάλυση της ΕΣΕΕ, εάν επαληθευτούν οι προβλέψεις των αναλυτών για άνοδο του ευρωεπιτοκίου στο 1,75% από 1,25% σήμερα έως και το τέλος του χρόνου, το κόστος για την οικονομία θα ξεπεράσει τα 1,90 δισ. ευρώ. Παράλληλα, η Η ΕΣΕΕ σημειώνει ότι κάθε αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 0,25% θα επιβαρύνει μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις με 348 εκατ. ευρώ ετησίως.
Τελευταία τροποποίηση στις 09:18 - 13 Απρ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.