ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Γερμανία αυξάνει τη συμμετοχή της στον Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης - Παρά τα σενάρια, ευρωπαϊκή προσπάθεια να αποτραπεί η αναδιάρθρωση

08:11 - 13 Απρ 2011 | Οικονομία
(upd 5) Την ώρα που σφίγγει ο κλοιός γύρω από την Ελλάδα ως προς την αναγκαιότητα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, η Γερμανία φέρεται διατεθειμένη τελικά, να αυξήσει το μερίδιό της στο Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης. Έγγραφα του Ελεγκτικού Συνεδρίου της Γερμανίας αποκαλύπτουν ότι η συμμετοχή της χώρας στο ESM ενδέχεται να ενισχυθεί, δίδοντας την εντύπωση ότι η Γερμανική στάση χαλαρώνει και πως στόχος είναι η κρίση χρέους να αντιμετωπιστεί εντός της Ευρωζώνης και να μην χρειαστεί να φτάσει στους ιδιώτες. Αυτός είναι και ο λόγος άλλωστε, που όλοι οι ξένοι οργανισμοί τονίζουν την ανάγκη λήψης νέων μέτρων.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου της Γερμανίας, την οποία μεταδίδουν σήμερα τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η συμμετοχή της χώρας στον ευρωπαικό μόνιμο μηχανισμό στήριξης πιθανόν να αυξηθεί κατά 22 δισ. ευρώ, γεγονός το οποίο  σηματοδοτεί εκ νέου “μπλόκο” στην υλοποίηση της συμφωνία της ΕΕ για το ESM, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ από το 2013 και μετά.

Όπως αναφέρεται στην εν λόγω έκθεση, η γερμανική συμμετοχή, η οποία αρχικά είχε υπολογιστεί στα 80 δισ. ευρώ - ενδεχομένως να αποδειχθεί μεγαλύτερη - σε περίπτωση που και άλλες ευρωπαϊκές χώρες προσφύγουν στο μηχανιμσό διάσωσης και κατά συνέπεια να αδυνατούν να καταβάλουν το δικό τους ποσοστό συμμετοχής. Σημειώνεται ότι η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος εγγυητής του νέου μηχανισμού στήριξης της Ευρωζώνης. Στο μεταξύ, η γερμανική κυβέρνηση ήδη βρίσκεται υπό την πίεση της κοινής γνώμης, ενώ ενστάσεις εμφανίζονται και από τις δύο παρατάξεις του κυβερνητικού συνασπισμού.

Pimco: "Βλέπει" ή χρεοκοπία ή αναδιάρθρωση για Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία

Δύο οι επιλογές για την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία... Ή αναδιάρθρωση ή χρεοκοπία. Όπως δήλωσε σε συνέντευξη στο πρακτορείο Bloomberg ο Neel Kaskari, επικεφαλής νέων επενδύσεων της Pimco, καθώς οι παραπάνω χώρες της Ευρωζώνης έχουν πολύ παραπάνω χρέη από αυτά που μπορούν να “σηκώσουν” οι οικονομίες τους, πιθανότατα ή θα προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση των χρεών τους ή τελικά θα χρεοκοπήσουν. “Το ερώτημα είναι πως γίνεται κάτι τέτοιο με έναν ελεγχόμενο τρόπο, χωρίς να προκληθεί μετάδοση στην Ισπανία και άλλες χώρες που θα προκαλούσε χάος”, δήλωσε ο Neel Kaskari.

Όσον αφορά την αμερικανική οικονομία, ο κ. Kashkari τόνισε πως «Ο μεγαλύτερος συστημικός κίνδυνος που αντιμετωπίζει το χρηματοοικονομικό μας σύστημα και η οικονομία είναι τα μεγάλα ελλείμματα και οι εκτός ελέγχου δαπάνες» .

ΔΝΤ: Η Ελλάδα χρειάζεται και άλλα μέτρα

Την αναγκαιότητα και νέων πρόσθετων μέτρων στο πρόγραμμα δημοσιονομικής σύγκλισης της Ελλάδας εξέφρασε ο Κάρλο Κοταρέλι, υψηλόβαθμο στέλεχος του ΔΝΤ, στην παρουσίαση των εκτιμήσεων του ταμείου για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές. Όπως τόνισε ο ίδιος αν και η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο, ωστόσο ενδέχεται να χρειαστούν περαιτέρω μέτρα για την ανόρθρωση της ελληνικής οικονομίας.
"Η προσπάθεια της Ελλάδας έχει φέρει αποτελέσματα στον έλεγχο των δαπανών, αλλά υστερεί στα έσοδα. Γι' αυτό ενδέχεται να χρειαστούν πρόσθετα μέτρα, όπως και για τις υπόλοιπες χώρες που βρίσκονται στο μηχανισμό στήριξης της Ε.Ε.", δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κοταρέλι.
Παράλληλα, σημείωσε ότι Ιρλανδία, Ελλάδα και Πορτογαλία "πρέπει να προχωρήσουν σε δύσκολες μακροοικονομικές και δημοσιονομικές προσαρμογές, που θα χρειαστούν πολλά χρόνια", προσθέτοντας ότι θα χρειαστεί χρόνος για να εκτιμηθεί η επιτυχία των προγραμμάτων.

S&P: Αυξάνει τις πιθανότητες για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους

Μία προς τρεις οι πιθανότητες για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους που δίνει ο διεθνής οίκος αξιολόγησης S&P, ο οποίος τον περασμένο μήνα είχει προχωρήσει σε διαδοχικές υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας και των τραπεζών της. Όπως αναφέρει ο εν λόγω οίκος σε σημερινή συνέντευξή του, την οποία δημοσιεύει η γερμανική εφημερίδα Die Zeit, σε περίπτωση που οι επενδυτές παραιτηθούν από το 50% - 70% των απαιτήσεων τους, τότε η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα είναι πιο αποδοτική. Στον αντίποδα, η S&P δεν "βλέπει" τους ίδιους κινδύνους για την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, τονίζοντας ότι σε καμία περίπτωση οι εν λόγω χώρες της Ευρωζώνης δεν βρίσκονται στην ίδια δυσχερή κατάσταση με την Ελλάδα.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:25 - 13 Απρ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.