ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αναδιάρθρωση της αμυντικής βιομηχανίας ζητά το EΒΕΑ

17:59 - 13 Απρ 2011 | Οικονομία
Την εξυγίανση και αναθέρμανση της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας, ζητά από την Κυβέρνηση ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωσταντίνος Μίχαλος, μιλώντας στην Exposec

Όπως επισήμανε οι τρεις κρατικές βιομηχανίες, ΕΑΣ, ΕΑΒ και ΕΛΒΟ παρουσιάζουν συσσωρευμένα χρέη ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ,τα οποία οφείλονται: στην απόλυτη εξάρτησή τους από τις προμήθειες του Υπουργείου Άμυνας, στην έλλειψη τεχνογνωσίας που θα τους επέτρεπε να αναπτύξουν εξαγωγική δραστηριότητα και στην αναποτελεσματική διοίκηση, χαρακτηριστικό της οποίας είναι ότι το 60% των εργαζομένων είναι διοικητικό προσωπικό και μόλις το 40% τεχνικό.

Ο κ. Μίχαλος, υπογράμμισε πως χωρίς ισχυρή εθνική αμυντική βιομηχανία που επενδύει στην έρευνα, την ανάπτυξη και την παραγωγή σύγχρονων οπλικών συστημάτων, η εθνική άμυνα δυσχεραίνει σημαντικά και αυτό συνεπάγεται αυξημένη εξάρτηση από το εξωτερικό, δυσβάσταχτους όρους πληρωμής, επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού, περιορισμό της εγχώριας απασχόλησης, αυξημένες διαρροές συναλλαγματικών πόρων και τελικό προϊόν που πιθανόν, να μην ανταποκρίνεται, απόλυτα στις πραγματικές ανάγκες της χώρας.

Βασικές προϋποθέσεις, όσον αφορά την αναδιοργάνωση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, είναι σύμφωνα με τον κ. Μίχαλο,η ίση μεταχείριση μεταξύ ιδιωτικών και κρατικών βιομηχανιών ,η σύναψη συμβάσεων υποστήριξης των αμυντικών προϊόντων, και η αντιμετώπιση της τεχνολογικής υστέρησης μέσω αύξησης των επενδύσεων σε έρευνα και ανάπτυξη της τεχνολογίας, μέσω του ΠΔΕ και του ΕΣΠΑ και μέσω πρωτοβουλιών για τη σύνδεση της βιομηχανίας με τους ερευνητικούς φορείς. Επίσης όπως ανέφερε πρέπει να δοθεί έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες λειτουργούν ως υποκατασκευαστές.


Μία ακόμη σημαντική παράμετρος που πρέπει να αντιμετωπισθεί άμεσα και αποτελεσματικά, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ, είναι οι προμήθειες, για τις οποίες όπως υπογράμμισε, απαιτείται μακροπρόθεσμη στρατηγική προμηθειών αμυντικού υλικού από ελληνικές εταιρίες και ενίσχυση της διαφάνειας, σε όλα τα επίπεδα

Τελευταία τροποποίηση στις 18:13 - 13 Απρ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.