ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Ελλάδα θα ξεκινήσει σύντομα «εθελοντικές» συζητήσεις

01:09 - 15 Απρ 2011 | Οικονομία
Σύμφωνα με το έκτακτο flash note του επικεφαλής αναλυτή της Evoloution Securities, Gary Jenkins, η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους αναμένεται (αναγκαστικά πια ) να ανακοινωθεί από στιγμή σε στιγμή.
Οπως σημειώνει, τα ελληνικά ομόλογα σφυροκοπούνται πλέον πιο έντονα από ποτέ, λόγω ( για μία ακόμη φορά ) των γερμανικών σχολίων και των δηλώσεων της ελληνικής πλευράς. Σύμφωνα με τον αναλυτή, ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης - ESM - δίνει ουσιαστικά έναν χάρτη προς την οδό της αναδιάρθρωσης του χρέους και επιμένει σε αυτόν, εάν το χρέος δεν μπορεί να επιστρέψει σε ένα βιώσιμο επίπεδο.
Οπως προσθέτει, ενώ σε πρώτη φάση μία αναδιάρθρωση χρέους από την πλευρά της Ελλάδας θα περιλαμβάνει επιμήκυνση της λήξης του δανείου, ουσιαστικά η όλη ιδέα είναι το ελληνικό χρέος να επστρέψει στα επίπεδα που ορίζει η συνθήκη του Μάαστριχτ, δηλαδή το 60% του ΑΕΠ.
Για να γίνει αυτό, όπως εξηγεί ο Jenkins, το haircut των ελληνικών ομολόγων δεν μπορεί να είναι μικρότερο του 62%. Ετσι, ενώ τα 10ετή ελληνικά ομόλογα έχουν φθηνήνει σημαντικά πια και έχουν πλέον απόδοση στο 13% για πρώτη φορά στην ιστορία τους, το γεγονός παραμένει πως… μαθηματικά, στην τιμή του 64,6 που είναι σήμερα, εχουν ακόμη τεράστιο περιθώριο τπώσης. Σύμφωνα λοιπόν με τον Gary Jenkins, το πιο πιθανό είναι η Ελλάδα να συμφωνήσει σύντομα να ξεκινήσουν «εθελοντικές» συζητήσεις, πρωτού τα κρατικά της ομόλογα βουλιάξουν εντελώς. Αυτό σημαίνει με λίγα λόγια, ότι η αναδιάρθρωση αναμένεται να αποφασιστεί εντός τους επόμενου διαστήματος…
Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους έχει λίγο-πολύ αποτιμηθεί από την αγορά και το μόνο που απασχολεί σήμερα τον επενδυτικό κόσμο είναι η
… ημερομηνία ανακοίνωσής της, οπως σχολιάζει ο στρατηγικός αναλυτής της WestLB, Michael Leister. Aπό την πλευρά του, ο στρατηγικός αναλυτής της πιστωτικής αγοράς της BNP Paribas, Greg Venizelos, υπογραμμίζει πως το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έχει καμία άλλη εναλλακτική από το να αναδιαρθρώσει το χρέος της, για να μπορέσει να επιστρέψει κάποια στιγμή σε ένα βιώσιμο επίπεδο χρέους, είναι ίσως «το χειρότερα κρατημένο μυστικό» σήμερα.
Τελευταία τροποποίηση στις 02:41 - 15 Απρ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.