ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αποκρατικοποιήσεις: Ο... πρώτος πελάτης για τον Ιππόδρομο - "Είμαστε έτοιμοι να αγοράσουμε ΟΤΕ", λέει η DT - Τσέχοι ενδιαφέρονται για τη ΔΕΗ

09:07 - 19 Απρ 2011 | Οικονομία
(upd 3) Την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει το "μπαράζ" δημοσιευμάτων που κάνουν λόγο για τετελεσμένη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, η οποία μάλιστα ήταν ήδη γνωστή από το 2010... πραγματοποιήθηκε σήμερα η διυπουργική επιτροπή των αποκρατικοποιήσεων με πρωτοβουλία του υπουργού Οικονομικών, κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου, προκειμένου να αποσαφηνιστούν οι συγκεκριμένες αποφάσεις που τέθηκαν στο "τραπέζι" του Υπουργικού Συμβουλίου της περασμένης Παρασκευής.
Στη συνεδρίαση πήραν μέρος οι υπουργοί Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου, Περιφερειακής Ανάπτυξης Μ.Χρυσοχοΐδης, Εργασίας Λούκα Κατσέλη, και Επικρατείας Χ.Παμπούκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κύριο θέμα που συζητήθηκε στην άτυπη συνεδρίαση ήταν η αποτίμηση των ανακοινώσεων της προηγουμένης Παρασκευής και η αποκρυστάλλωση κάποιων χρονοδιαγραμμάτων για την εκκίνηση αποκρατικοποιήσεων που περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012- 2015.

Στο επίκεντρο της συνεδρίασης βρέθηκε το θέμα της αξιοποίησης του Ελληνικού, αλλά και το ενδιαφέρον της γαλλικής Paris Mutuel Urbain για τον Οργανισμό Διεξαγωγής Ιπποδρομίων Ελλάδος.

Στελέχη της PMU βρέθηκαν στην Αθήνα, για δεύτερη φορά σε διάστημα οκτώ μηνών, προκειμένου να διαπραγματευθούν με τη κυβέρνηση την εξαγορά του ΟΔΙΕ. Επισημαίνεται πως το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που ανακοίνωσε προ ημερών η κυβέρνηση τοποθετεί την πώληση του ΟΔΙΕ το 2012, αφού προηγηθεί αναδιοργάνωσή του.
Πάντως, η γαλλική πλευρά έχει ήδη διερευνήσει τις προθέσεις της κυβέρνησης, η οποία παρουσιάζεται θετική στο ενδεχόμενο εξαγοράς του Οργανισμού Διεξαγωγής Ιπποδρομίων Ελλάδος.
Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή μεταξύ άλλων αποφασίσθηκε η πώληση ποσοστού 10% του ΟΤΕ και ως 31% της ΔΕΠΑ καθώς επίσης η πώληση των ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΛΑΡΚΟ. Στο επίκεντρο θα βρεθεί η διάθεση μετοχών έως 17% της ΔΕΗ το 2012 με διατήρηση του δημόσιου ελέγχου και του μάνατζμεντ, καθώς και η πώληση ολόκληρης της συμμετοχής του Δημοσίου στον ΟΠΑΠ. Σημειώνεται ότι η εγρήγορση της ελληνικής κυβέρνησης ως προς το ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων είναι πολύ σημαντική για τους τροικανούς, για τους οποίους το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων είναι ιδιαίτερης σημασίας. Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί προς τους δανειστές για έσοδα 2-4 δις  ευρώ φέτος, 15 δις  ευρώ έως το 2013 και 50 δις ευρώ έως το 2015.

Η Deutsche Telecom ενδιαφέρεται να αυξήσει το μερίδιό της στον ΟΤΕ

Στο μεταξύ, έντονο ενδιαφέρον για αύξηση του μεριδίου στον ΟΤΕ εκδηλώνει η Deutsche Telekom, ύστερα από την απόφαση της κυβέρνησης να προxωρήσει σε πώληση μεριδίου της στην εταιρεία, σύμφωνα με αξιωματούχο του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών. "H Deutche Telecom ενδιαφέρεται να αυξήσει το μερίδιό της στον ΟΤΕ", φέρεται να δήλωσε ο εν λόγω αξιωματούχος.

ΔΕΗ
Ο τσέχικος ενεργειακός όμιλος CEZ εξετάζει την  είσοδό του στην ελληνική αγορά, εφόσον γίνουν τα απαιτούμενα βήματα  απελευθέρωσης του κλάδου από την ελληνική κυβέρνηση και σπάσει σε διακριτά  κομμάτια η ΔΕΗ, δήλωσε αξιωματούχος της εταιρείας την Τρίτη. Είναι πιθανό η CEZ να κάνει εξαγορές στην Ελλάδα, καθώς και να συμμετάσχει σε  δημοπρασίες μακροπρόθεσμων συμβολαίων ισχύος στη χώρα, είπε ο επικεφαλής  πωλήσεων και εμπορίας της εταιρείας Alan Svoboda. Αυτό θα εξαρτηθεί όμως από την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας στην  Ελλάδα και συγκεκριμένα από το τι θα κάνει με τα περιουσιακά στοιχεία της ΔΕΗ,  είπε ο Svoboda στo περιθώριο συνέντευξης τύπου της εταιρείας. "Μία δυνατότητα είναι μια μακροπρόθεσμη προσφορά για συμβόλαια ισχύος...  μπορεί να γίνουν πολλές δημοπρασίες και εμείς να συμμετάσχουμε σε μία", είπε. Η ΔΕΗ ελέγχει περισσότερο από το 95% της λιανικής αγοράς ενέργειας. Η ΕΕ και  το ΔΝΤ πιέζουν την ελληνική κυβέρνηση να απελευθερώσει την αγορά ενέργειας και  να αναγκάσει τη ΔΕΗ να διαθέσει μέρος της λιγνιτικής της παραγωγής σε  ανταγωνιστές.
Bini Smaghi: "Επισπεύστε τις αποκρατικοποιήσεις - Έχετε χρήματα"
Στο μεταξύ, την ίδια στιγμή, την άποψη ότι η Ελλάδα έχει χρήματα και ότι πρέπει να επισπεύσει τις διαδικασίες του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων, εξέφρασε ο Lorenzo Bini Smaghi, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας, ο οποίος υπενθυμίζεται ότι μόλις την περασμένη Παρασκευή είχει ταχθεί κατά της αναδιαρθρωσης του ελληνικού χρέους, υποστηρίζοντας ότι η παραπάνω κίνηση θα σημάνει την καταστροφή για την ελληνική οικονομία, καθώς και την πτώχευση για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο.
«Για να είμαστε σαφείς... η Ελλάδα έχει χρήματα» δήλωσε ο κ. Bini Smaghi, στο πρακτορείο Reuters. Ο ίδιος τόνισε τη δυνατότητα της χώρας ως προς τις αποκρατικοποιήσεις. «Υπάρχει η εναλλακτική της πώλησης περιουσιακών στοιχείων και της επιτάχυνσης των ιδιωτικοποιήσεων ή η κατεύθυνση της σοβαρής οικονομικής κατάρρευσης, η οποία θα μπορούσε να υλοποιηθεί με την μορφή της χρεοκοπίας ή της αναδιάρθρωσής» του κρατικού χρέους πρόσθεσε ο ίδιος.

Τελευταία τροποποίηση στις 18:11 - 19 Απρ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.