ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

S&P, Fitch: Η αποφυγή της αναδιάρθρωσης εξαρτάται από τη στήριξη της ΕΕ και του ΔΝΤ

10:43 - 28 Απρ 2011 | Οικονομία
Δεν είναι αναπόφευκτη η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους εκτιμούν οι αναλυτές των διεθνών οίκων αξιολόγησης S&P και Fitch, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η αποφυγή της εξαρτάται από τη στήριξη της Ε.Ε. και του ΔΝΤ.
Όπως αναφέρει ο αναλυτής της S&P, Μόρις Κρέμερ στη "Ναυτεμπορική", στο 25% ανέρχονται οι πιθανότητες ως προς το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους της Ελλάδας, τονίζοντας ότι η πραγματοποίησή της από την ελληνική κυβέρνηση θα είχε τις συνέπειες μια κανονικής πτώχευσης.

Ο ίδιος σημείωσε πως το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους έχει αυξηθεί σημαντικά σε σύγκριση με τα προηγούμενα 1-2 χρόνια. Με δεδομένο ότι η Ελλάδα υποβαθμίστηκε από τον ξένο οίκο στη βαθμίδα ΒΒ -, τον περασμένο Μάρτιο, τόνισε ότι οι στατιστικές δείχνουν πως περίπου το 25% των χωρών με πιστοληπτική ΒΒ καταλήγουν σε πτώχευση ή κάποια άλλου είδους αναδιάρθρωση του χρέους τους. Σύμφωνα με το ίδιο η οποιασδήποτε μορφή αναδιάρθρωση χρέους υιοθετείται από τις αγορές ως πτώχευση.

Ο Κρέμερ επεσήμανε πως μια επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής των ομολόγων θα βοηθούσε την Ελλάδα αφού θα μείωνε τις ανάγκες χρηματοδότησης του χρέους. Παρ' όλα αυτά, και μια τέτοια κίνηση θα εκλαμβάνονταν από τις αγορές ως χρεοκοπία, με δεδομένο ότι η Ελλάδα θα γινόταν μια χώρα η οποία σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.

Από την πλευρά του, ο αναλυτής της Fitch, Πολ Ροκινς αναφερόμενος στην πορεία των δημόσιων οικονομικών είπε ότι ακόμη και με την πλήρη και επιτυχημένη υιοθέτηση των μεταρρυθμίσεων του μνημονίου, η βραχυπρόθεσμη δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας θα βρίσκεται σε συνεχή επιδείνωση. Όπως είπε το ελληνικό δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ θα συνεχίσει να αυξάνεται, από το 156% στο τέλος του 2011, στο 160% του ΑΕΠ το 2012, ενώ ο λόγος του χρέους προς τα έσοδα θα συνεχίζει να αυξάνεται, φτάνοντας το 370% το 2013, ενώ περίπου 20% των εσόδων θα κατευθύνεται για την αποπληρωμή των τόκων του χρέους.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.